Edgars Rinkēvičs. Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja/Flickr

Saskaņā ar Valsts apbalvojumu likuma 51. panta pirmo teikumu Valsts prezidents, stājoties amatā, iegūst tiesības uz Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta augstāko šķiru un Triju Zvaigžņu ordeņa ķēdi. Jaunievēlētajam Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā 2004.gadā ir piešķirta un pasniegta Viestura ordeņa augstākā šķira, līdz ar to Edgars Rinkēvičs, stājoties Valsts prezidenta amatā, iegūs tiesības uz Triju Zvaigžņu ordeņa un Atzinības krusta augstāko šķiru un Triju Zvaigžņu ordeņa ķēdi.

Atbilstoši Valsts apbalvojumu likuma 51. panta otrajā teikumā noteiktajai kārtībai Triju Zvaigžņu ordeņa, Triju Zvaigžņu ordeņa ķēdes un Atzinības krusta pasniegšana jaunievēlētajam Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam notiks sestdien, 8.jūlijā Saeimā, informē Valsts prezidenta kanceleja.

Ordeņu kapitula kanclere Sarmīte Ēlerte norāda: “Augstākie valsts apbalvojumi, to piešķiršana un pasniegšana ir vēsturiska un neatņemama Valsts prezidenta kā valsts galvas funkcija. Tā ir viena no Valsts prezidentam Satversmē piešķirtajām valsts reprezentācijas izpausmēm un noteikta Valsts apbalvojumu likumā. Lai Valsts prezidents varētu īstenot apbalvošanas funkciju, viņš, stājoties amatā, pats iegūst tiesības uz katra ordeņa augstāko šķiru un Triju Zvaigžņu ordeņa ķēdi. Tas nozīmē, ka Valsts prezidents, stājoties amatā, tiek iecelts katrā no trijiem ordeņiem, kļūstot par “Ordeņa galvu”.”

Valsts apbalvojumu lietu pārzināšanai pastāv Ordeņu kapituls. Ordeņu kapitula kancleru un locekļus ieceļ Valsts prezidents uz savu pilnvaru laiku.

Jau vēstīts, ka īpašs stilists nākamajam Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam algots netiks, arī frizieri viņš nemainīšot. Pat uzvalks inaugurācijas ceremonijai netiks īpaši šūts – tas tiks pirkts veikalā jau gatavs, žurnālam “Kas Jauns” atklāj ārlietu ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Drēģeris.

Rinkēviča inaugurācijas banketu apmeklēs ap 1 400 viesu, un tā tikai otro reizi norisināsies Rīgas pilī, turklāt viesiem pašiem par banketu nebūs jāmaksā, kā tas bijis prezidenta Gunta Ulmaņa laikos, vēsta izdevums.

Valsts iepirkums par ēdieniem un dzērieniem, servēšanu un pasniegšanu izsludināts par 50 000 eiro.

Inaugurācijas ballē plānots pasniegt trīs veidu dzērienus – sarkanvīnu, baltvīnu un sulu – tiem piemērotās glāzēs. Jābūt servētām sāļajām un deserta uzkodām.

Iepirkumā noteikts, ka pakalpojuma sniedzējam jānodrošina restorāna pakalpojumi – viesmīlības pakalpojumi, servējuma nodrošinājums, tajā skaitā trauki, galda piederumi, paplāšu noformējums, stāvgaldi, galdauti, ēdieni, dzērieni, transports uz pili un no tās. Traukiem jābūt labā stāvoklī, tīriem, bez robiem un plaisām, galdautiem un auduma salvetēm labi izgludinātiem, bez traipiem. Pēc sarīkojuma jānodrošina trauku, galda piederumu un ēdiena pārpalikumu novākšana, darba telpas uzkopšana. Viesmīļiem jāpārzina latviešu un angļu valoda, lai varētu nodrošināt ārvalstu viesu apkalpošanu, jābūt tērptiem vienāda stila un krāsas apģērbos, raksta žurnāls.

Banketā paredzētas divu veidu veģetārās, trīs veidu zivju, divu veidu gaļas uzkodas, desertā – mini kūciņas un mini groziņi. Pārtikas produktiem jābūt ražotiem Latvijā, izņemot tos, ko šeit neražo, un uzkodās nedrīkst izmantot birstošas un drūpošas sastāvdaļas, kā arī produktus un garšvielas ar spēcīgu, specifisku aromātu un garšu. Tāpat tie nedrīkst saturēt ģenētiski modificētus organismus, raksta “Kas Jauns”.

Kā zināms, Rinkēvičs Valsts prezidenta amata pienākumus sāks pildīt 8. jūlijā.

Sestdien, 8.jūlijā, pulksten 9.00 Edgars Rinkēvičs dos Latvijas Valsts prezidenta svinīgo solījumu un uzrunās deputātus Saeimas sēdē.  Svinīgo solījumu klātienē aicināti vērot bijušie Latvijas Valsts prezidenti, Ministru prezidents, kā arī diplomātiskā korpusa pārstāvji, informē Saeimas Preses dienests.

Tiešraidi no Saeimas sēdes, kurā Valsts prezidents dos svinīgo solījumu, ikviens interesents varēs vērot tiešraidē www.saeima.lv, kā arī parlamenta “Facebook” kontā.

Pēc solījuma došanas Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns svinīgā ceremonijā Valsts prezidentam pasniegs valsts augstākos apbalvojumus, ko viņš saņems saskaņā ar Valsts apbalvojumu likumu.

Valsts apbalvojumu likums nosaka, ka Valsts prezidents, stājoties amatā, iegūst tiesības uz katra ordeņa – Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta – augstāko šķiru, kā arī Triju Zvaigžņu ordeņa ķēdi.

Viestura ordeņa augstākā šķira jaunievēlētajam Valsts prezidentam Rinkēvičam jau ir piešķirta un pasniegta 2004.gadā, līdz ar to Rinkēvičs, stājoties Latvijas Valsts prezidenta amatā, iegūs tiesības uz Triju Zvaigžņu ordeņa un Atzinības krusta augstāko šķiru, kā arī Triju Zvaigžņu ordeņa ķēdi.

Rinkēvičs kopš 2011.gada ieņem Latvijas ārlietu ministra amatu. Viņš ir arī Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālās komisijas viceprezidents, kā arī valdes loceklis partijā “Vienotība”.

Lasiet arī: Dziesmu svētku mēģinājuma dalībniekiem pusotru stundu jāstāv rindā pēc pusdienu porcijas

Rinkēvičam ir Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē iegūts bakalaura grāds, kā arī maģistra grāds politikas zinātnēs un ASV Nacionālās aizsardzības universitātes Bruņoto spēku Nacionālo resursu stratēģijas industriālajā koledžā iegūts maģistra grāds nacionālās drošības resursu stratēģijā.

youtube icon
Abonēt youtube