Koristi gaida rindā pēc pusdienu porcijām. Foto: Rīta kafija

Dziesmu svētku dalībniekiem otrdien, 4. jūlijā, mēģinājuma pārtraukumā pusotru stundu bijis jāstāv milzumgarās rindās, lai tiktu pie pusdienu porcijas. Daļa koristu gaidīšanai rindā atmetuši ar roku un devušies uz tuvējo “Maximu”, lai ēdienu iegādātos par saviem līdzekļiem.

Redzot, ka visi koristi atvēlētajā laikā nepaspēj izstāvēt rindu pēc ēdiena un paēst, pārtraukums tika pagarināts, kā rezultātā iekavējies mēģinājums.

“Pārtraukumam bija paredzēta pusotra stunda, un visu šo laiku nostāvēju rindā pēc ēdiena, uz tualeti un pie kafijas automāta. Rinda pēc ēdiena bija kilometru gara un virzījās uz priekšu lēni. Nabaga 15 brīvprātīgie dalīja porcijas tūkstošiem dziedātāju.  Daudzi koristi bija saērcināti, jo brokastis tika pasniegtas septiņos no rīta, bet pie pusdienām tikām labi ja trijos dienā. Pusdienas bija garšīgas – makaroni ar mērci un gurķi, porcija bija liela, visu pat neapēdu, taču tāpat nesaprotu, kāpēc nevarēja pieturēties pie iepriekšējo Dziesmu svētku principa, kad dalīja “sausās pusdienas”, kurām pakaļ aizgāja un visam korim tās paņēma kora vadītājs. Labi, ka vismaz cilvēkiem ar invaliditāti un senioriem bija sava atsevišķa  rinda,” stāsta kāda koriste.

“Vīriešu un sieviešu kori pusdienās tika palaisti ātrāk, tādēļ daudziem šo koru dalībniekiem, iespējams, nebija jāpiedzīvo ilgā rindā gaidīšana, ar ko saskārās jauktie kori, kurus pusdienās palaida vēlāk, kad pie pusdienu porciju izdales punktiem jau stiepās garas rindas,” stāta Dziesmu svētku dalībniece.

Turklāt, izejot no estrādes teritorijas uz ēdināšanas zonu un paņemot līdzi katram dalībniekam iedoto “Mangaļi” ūdens pudeli, atgriežoties uz mēģinājumu, to nedrīkst ienest atpakaļ estrādes teritorijā. Rezultātā visi atkritumu konteineri pie ieejas estrādes teritorijā ir pārpildīti ar pusizdzertām ūdens pudelēm. Daudzi jau ironizē par dziesmu svētku rikotāju piekopto “ilgtspējīgo domāšanu”. Ironiskā kārtā dalībniekiem vēl arī tiek sūtītas īsziņas ar atgādinājumu neaizmirst padzerties,” stāsta koriste.

Kā zināms, XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 30.jūnija līdz 9.jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētku laikā Rīga uzņems vairāk nekā 40 000 dalībnieku, no kuriem gandrīz 12 000 būs no galvaspilsētas kolektīviem.

Rīga svētku dalībniekus izmitina 49 pašvaldības skolās, kuras izraudzītas, turpinot ilggadējās sadarbības un tradīcijas, kā arī citās iestādēs, kas nav pašvaldības padotībā. Ērtākai nokļūšanai svētku norises vietās, lielākā daļa dalībnieku izmitināšanas vietas atrodas Daugavas labajā krastā.

Svētku laikā dalībniekiem tiek nodrošināta bezmaksas pārvietošanās ar Rīgas sabiedrisko transportu un pilsētā izveidotas īpašas stāvvietas dalībnieku autobusiem. Svētku dalībniekiem un skatītājiem izsludināti arī papildu sabiedriskā transporta reisi nokļūšanai uz un no pasākuma norises vietām.

Dalībniekiem un viesiem pieejami ūdens brīvkrāni pilsētā un astoņas mobilās ūdens uzpildes stacijas, kas izvietotas lielajās norises vietās – Mežaparka Lielajā estrādē, Daugavas stadionā, Esplanādē un Vērmanes dārzā.

Par godu svētkiem pilsēta rotājas īpašā noformējumā “Sveicam Rīgā”, kur pilsētvides stendos dalībniekus un viesus sagaida jautri dejotāji. Apgaismes stabus rotā dekoratīvas norādes, kas viesus ved uz svētku norišu punktiem.

Lasiet arī: Par bezdarbību pārtikas cenu pieauguma ierobežošanā pieprasa Šmita demisiju

Rīgas pašvaldība, domājot par svētku pieejamību rīdziniekiem un pilsētas viesiem, kuriem nebūs iespēja vērot svētku koncertus klātienē, 8. un 9.jūlijā astoņās Rīgas apkaimēs (Strazdumuižas parkā, Nordeķu parkā, Latgales parkā, Arkādijas parkā, Kultūras un atpūtas centra “Imanta” teritorijā, Pļavnieku birzī, Čiekurkalna bibliotēkas teritorijā un Bolderājas Mūzikas un mākslas skolas dārzā) organizēs deju lieluzveduma “Mūžīgais dzinējs” un noslēguma koncerta “Kopā augšup” publisku skatīšanos.

Esplanādē pie Mākslas muzeja no 7. līdz 9.jūlijam Dziesmu un deju svētku dalībniekus un viesus priecēs svētku restorāns un iespēja baudīt deju lieluzvedumu un noslēguma koncertu uz lielā ekrāna. Savukārt no 30.jūnija līdz 9.jūlijam Doma laukumā tiks uzstādīts LED kubs uz kura tiks demonstrētas tiešraides jau no svētku sākuma.

Saistītās tēmas: Dziesmu svētki

youtube icon
Abonēt youtube