Foto: Pexels

Šogad laika posms no aprīļa līdz jūnijam bija sausākais novērojumu vēsturē, vietām nokrišņu daudzums pat nesasniedza ceturtdaļu no normas.

Maijs kļuva par sausāko, bet jūnijs par otru sausāko novērojumu vēsturē, informē Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Vasaras turpinājumā gaidāms, ka vairs nebūs tik ļoti sauss, līs biežāk, lai gan jāņem vērā, ka vasaras lieti visbiežāk ir ar lokālu lietusgāžu raksturu, tādēļ mitruma ne visos reģionos samazinās vienmērīgi. Tā pat arī jūlijā Latvijā ir bijuši atsevišķi reģioni, kur novērotas intensīvākas lietusgāzes, pat lokāli appludinot zemākās vietas un pilsētu ielas.

Vidēji Latvijā 2. ceturkšņa (aprīlis-jūnijs) kopējais nokrišņu daudzums bija 56,3 mm, kas ir 64% mazāk par klimatisko standarta normu (156,3 mm). Līdz ar to šī gada 2. ceturksnis bija sausākais pēdējos 100 gados, par 7,3 mm pārspējot 1940. gada rekordu.

Vismazāk nokrišņu bija Stendē, kur nolija kopumā tikai 22,9 mm, kas ir vien 15% no normas, bet visvairāk nokrišņu 108,8 mm bija Alūksnē, kas ir 44% zem normas.

Tika sasniegts ne tikai jauns 2. ceturkšņa mazākā nokrišņu daudzuma rekords, bet arī novērots jauns vismazākā dienu skaita ar nokrišņiem rekords. Vidēji Latvijā no aprīļa līdz jūnijam bija 24 dienas ar nokrišņiem, kas ir par 14 dienām mazāk nekā vidēji normas periodā (1991.-2020. gads), un par trīs dienām pārspējot 1971. gada rekordu.

Aktuālie prognožu dati jūlijam un augusta sākumam liecina, ka mūsu reģionā laika apstākļus biežāk nekā jūnijā noteiks ciklonu darbība. Šādi apstākļi būs labvēlīgāki mitru gaisa masu ieplūšanai mūsu reģionā un lietus mākoņu attīstībai.

Lasiet arī: Maira Brieža tēlu savulaik spodrinājuši reklāmas profesionāļi

Jūlija vidū – mēneša otrajā un trešajā nedēļā – sagaidāms, ka gaisa temperatūra pamatā pieturēsies ap normu vai pat gaidāma nedaudz zem normas (karstuma viļņu iestāšanās varbūtība ir ļoti zema), savukārt nokrišņu daudzums gaidāms normas robežās. Jūlija izskaņā un augusta sākumā mūsu reģionā ieplūdīs siltākas vai pat karstākas gaisa masas, tomēr tām līdzi nāks arī mitrums, tādēļ nokrišņu daudzums kopumā gaidāms tuvs normai. Ļoti siltos vai karstos apstākļos lietus biežāk sagaidāms kā lietusgāzes ar lokālu teritoriālo izplatību, tās pavadīs arī pērkona negaiss.

youtube icon
Abonēt youtube