Foto: Jerome Starkey/Flickr

Krieviem atkarotajās pozīcijās ukraiņu karavīri atrod ne tikai pašu iebrucēju līķus, bet arī daudz dažādu artefaktu, kas pavēsta, no kurienes nākuši karavīri, kas piedalās karā pret Ukrainu.

Ukrainas karavīriem viens no ieguvumiem ir gatavu nocietinājumu piesavināšanās, ko bēgot pamet krievu okupanti, kuri dažu mēnešu laikā izrakuši dziļus, labi aizsargātus ierakumus, vēsta New York Times reportāžā no atbrīvotā Novodarovkas ciema Zaporižjas apgabalā.

Ieņemot krievu raktos ierakumus, ukraiņi ne tikai iegūst sev labas aizsardzības pozīcijas, bet arī var pētīt “krievu pasauli”, par ko vēsta visur izmētātās “militārās atlūzas” un krievu karavīru personīgās mantas.

Krievu karavīru atstāto mantu vidū ir lodes, kas pārklātas ar spīdumiem un piestiprinātas pie atslēgu saišķiem, brūkleņu sīrups no Jakutijas, krievu tēja “Par uzvaru”. Lielā skaitā krievu pamestajās pozīcijās atrodamas drēbes – “netīro zeķu leģioni”, ložu necaurlaidīgas vestes, lietusmēteļi, gultas veļa.

Sagrauto māju sienās krievu karavīri izskrāpējuši savu dzimto pilsētu vai reģionu nosaukumus: Vladikaukāza (Krievijas dienvidrietumos) un Primorje (reģions Klusā okeāna piekrastē, netālu no Japānas).

Tajā pašā laikā visur rajonā saglabājušās aktīvo kauju pēdas – izdeguši krievu tanki, amerikāņu bruņumašīnas “MaxxPro”, ko izmantoja Ukrainas bruņotie spēki, kā arī karavīru līķi.

“Viens no drūmajiem uzdevumiem bija to ukraiņu karavīru mirstīgo atlieku atgriešana, kuri gāja bojā, aizstāvot ciematu pirmajos kara mēnešos, kad Krievijas karaspēks strauji virzījās uz priekšu,” raksta NYT. Kā izrādās, krievi kopš 2022.gada aprīļa nebija atraduši laiku, lai apglabātu septiņu iebrukuma sākumā bojāgājušo ukraiņu karavīru līķus.

Pirms pašreizējā pretuzbrukuma ukraiņi ik pa laikam laiduši bezpilota lidaparātus virs okupētā ciemata, lai pārliecinātos, ka krievi nepārvieto līķus. Tagad beidzot ir pienācis laiks tos savākt. Līdz šim tie bija tikai skeleti, kas tika identificēti pēc DNS.

Kas attiecas uz mirušajiem krieviem, vairums līķu  tika aprakti ar zemi, tomēr virs tranšejām joprojām jūt briesmīgu līķu smaku.

Lasiet arī: Agritai Bindrei pēc skandāla ar Mailo bijusi nepieciešama psihoterapeita palīdzība

Jaunākās ziņas no frontes liecina, ka Berhovkas apgabalā pie Bahmutas Ukrainas bruņotie spēki sakāvuši krievus un ieņēmuši viņu pozīcijas. Krievu atbildes pretuzbrukums neizdevās, vēsta Unian.  Kā skaidro Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba preses sekretārs Andrijs Kovaļovs, tagad Ukrainas bruņotie spēki veic ofensīvu trīs virzienos – Melitopolē, Berdjanskā un Bahmutā.

Saistītās tēmas: karš Ukrainākrievijapretuzbrukums

youtube icon
Abonēt youtube