Foto izgūts no Facebook @Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācija “Viche”

Ukrainas vēstniecībā Latvijā pirmdien, 17.jūlijā,  notika Ukrainas bruņoto spēku leģendārās Melno Zaporižjeviešu (Чорних Запорожців) 72. brigādes piešķirto apbalvojumu pasniegšanas ceremonija. Tos saņēma cilvēki, organizācijas un uzņēmumi, kas ir snieguši vislielāko ieguldījumu ukraiņu cīņā ar krievu iebrucējiem.

Šobrīd Latvijā ar vizīti ieradusies 72. atsevišķās mehanizētās Melno Zaporižjeviešu brigādes veterānu delegācija. Apbalvojumus pasniedza Ukrainas bruņoto spēku apakšpulkvedis un bijušais minētās brigādes štāba vadītāja vietnieks Sergijs Lisenko, informē Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācija “Viche”.

“Vēlos teikt pateicības vārdus Latvijas tautai, organizācijām, uzņēmumiem, vēstniecībai – par jaudīgo atbalstu, ko saņemam un nebeidzam saņemt kopš pilna mēroga kara pirmajām dienām. Priekš mums karš sākās jau krietni agrāk – 2014.gadā. Bet ne visi to pamanīja. Ar Latvijas tautu par nožēlu esam tā īsteni iepazinušies tieši nelaimē. Un šī nelaime mūs ir vienojusi. Šobrīd mēs neesam vienkārši draugi, mēs esam brāļi – cīņubiedri. Mums ir ļoti spēcīga aizmugure! Ar tādu atbalstu – apjomīgu, jaudīgu un dāsnu, sniegtu no sirds, mēs varam droši darīt savu darbu – atbrīvot Ukrainu no ienaidnieka ķetnām. Paldies visas manas tautas vārdā un mūsu brigādes vārdā. Tūkstoškārt pateicos!” norādījis Lisenko.

Apbalvojumus saņēma vairāki cilvēki un organizācijas. Augstākais apbalvojums – krūšu zīme “Ukraina vai nāve” pasniegta “Ziedot.lv” vadītājai Rūtai Dimantai. Fonds ar Latvijas ziedotāju atbalstu īsteno vairākas palīdzības programmas Ukrainai. Tādu pašu augstu apbalvojumu saņēma dziedātājs Ralfs Eilands – kopš pilnmēroga kara sākuma viņš aktīvi iesaistās palīdzības sniegšanā. Eilands mudināja savākt piecus miljonus eiro bezpilota lidaparāta “Bayraktar” iegādei. Mērķis netika sasniegts, tomēr saziedotie nepilni 905 000 eiro tika novirzīti daudzu citu Ukrainas armijai nepieciešamu tehnikas vienību iegādei.

Galda medaļa no 72. brigādes tika piešķirta Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācijai “Viche”, to organizācijas vārdā saņēma valdes priekšsēdētāja Oksana Sičko, kā arī uzņēmumam “Latvijas finieris”, kuru pārstāvēja vadītājs Uldis Biķis.

Pateicoties uzņēmuma finansējumam, konfederācija īsteno vairākus projektus Ukrainas aizstāvju atbalstam. Pateicība pasniegta arī ieroču ekspertam Jurim Kušķim, kurš konsultē un palīdz izvēlēties atbilstošus tēmekļus, kā arī dažāda veida aprīkojumu.

Vimpeli saņēma šūšanas uzņēmuma “Priva”, kurš ražo kvalitatīvus formastērpus Ukrainas karavīriem, kolektīvs. Savukārt pastmarka ar krievu karakuģi, kuru drosmīgs ukraiņu robežsargs no Čūsku salas pasūtīja īstajā virzienā, tika uzdāvināta uzņēmuma “Latvenergo” kolektīvam – pateicoties šiem cilvēkiem, simtiem Ukrainas karavīru saņem augstas kvalitātes power-bank akumulatorus. Pianists Andrejs Osokins, kurš rīko labdarības koncertus un vāc līdzekļus ekipējuma, ēdiena un cita atbalsta iegādei Ukrainas karavīriem un iedzīvotajiem, saņēma pastmarku “Ukrainas sapnis”. Savukārt Ukrainas vēstniecībai Latvijā pasniegti Ukrainas un 72. brigādes karogi ar novēlējumiem no karavīriem.

Ukrainas vēstniekam Latvijā Anatolijam Kucevolam tika pasniegts Melno Zaporižjeviešu kaujinieku parakstīts Ukrainas karogs un brigādes karogs.

Lasiet arī: Fiļa bijušās sievas vecākus pārsteidz znota alkatība

72. atsevišķā mehanizētā Melno Zaporižjeviešu vārdā sauktā brigāde ir viena no pirmajiem “Viche” sadarbības partneriem. Tieši Sergejs Lisenko pagājušā gada pavasarī atsūtīja ukraiņu karavīra formas tērpa paraugu, pēc kura ar “Latvijas Finieris” finansējumu Latvijā izdevās noorganizēt ražošanu.

youtube icon
Abonēt youtube