Juta Strīķe . Foto: Ieva Ābele, Saeima/Flickr

Jutai Strīķei, kura savu atpazīstamību iemantoja ar savu darbību Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), piektdien, 18. jūlijā, apritētu 53 gadi.

Juta Strīķe (Anna Potapova) dzimusi 1970. gadā un savu atpazīstamību iemantoja ar savu darbību Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Strīķe dzimusi Maskavā, kur arī mācījusies un pabeigusi Maskavas 584. vidusskolu, bet vasarās dzīvojusi Latvijā. Absolvējusi Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti 1993. gadā, iegūstot tiesību zinātņu bakalaura grādu un jurista kvalifikāciju, liecina informācija vietnē Timenote.

Uzvārdu Strīķe ieguvusi pēc laulībām ar Maiguru Strīķi.

Diskusijas ap Annas Potapovas vārdu raisījušas neizpratni un dažādas nevalodas, lai gan vārda Juta parādīšanos varētu skaidrot ar to, ka krieviski vārda Anna viena no samazinājuma formām ir Aņuta vai Aņjuta, kur parādās arī saīsinājuma forma Juta.

Laikā no 1995.gada līdz 2003.gadam viņa strādāja LR Drošības policijā (DP). 2000.gadā viņa kļuva par DP priekšnieci aktīvo izstrāžu nodaļā, kas nodarbojas ar korupcijas apkarošanu. Savukārt 2003.gada septembrī konkursa komisija viņu atzina par piemērotāko kandidātu KNAB priekšnieka amatam, taču Saeima viņas kandidatūru noraidīja un ar tā laika premjera Eināra Repšes rīkojumu viņa tika iecelta par KNAB priekšnieka vietnieci korupcijas novēršanas jautājumos.

2013.gadā viņa tika atbrīvota no KNAB priekšnieka vietnieces amata, taču ar tā laika premjera Valda Dombrovska rīkojumu viņa šo amatu atguva. Savukārt 2014.gadā viņa atkārtoti amatu zaudēja. Pēc tam viņa turpināja darbu KNAB līdz to pameta 2016.gadā, savu turpmāko darbību saistot ar politiku.

Savukārt 2017.gadā viņa tika ievēlēta Rīgas domē no “Jaunās konservatīvas partijas” saraksta, bet gadu vēlāk viņa no šī paša saraksta tika ievēlēta 13.Saeimā, kur viņa vadīja Juridisko komisiju.

Lasiet arī: VIDEO | Magonei nokostas vistas aptuveni 1 000 eiro vērtībā

Strīķe mirusi 2020. gada 18. martā, un toreizējais tieslietu ministrs un “Konservatīvās partijas” līderis Jānis Bordāns apstiprināja, ka amatpersonas aiziešana mūžībā nav saistīta ar Covid-19, ziņo “Timenote”.

Saistītās tēmas: Anna PotapovaJuta StrīķeKNAB

youtube icon
Abonēt youtube