Foto: Autum/Pexels

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju (68%) atklāj, ka jau vasaras mēnešos gatavojas nākamajai apkures sezonai. Tajā pašā laikā teju piektā daļa jeb 19% prognozē, ka ziemā nespēs apmaksāt komunālos rēķinus, secināts bankas Citadele veiktajā iedzīvotāju aptaujā.

Aptaujas dati rāda, ka trešdaļa jeb 31% respondentu kā risinājumu dzīves dārdzībai izvēlas veidot iekrājumus komunālo rēķinu apmaksai. 24% respondentu iegādājas vai sagatavo malku, granulas, briketes vai cita veida kurināmo materiālu.

Savukārt 13% uzlabo sava mājokļa energoefektivitāti, piemēram, nomainot logus vai siltinot sienas.

Turpretim trešdaļa jeb 33% norāda, ka pirms apkures sezonas neveic nekādus gatavošanās pasākumus.

“Aptaujas rezultāti iezīmē pozitīvu tendenci sabiedrības domāšanā – iedzīvotāji savlaicīgi gatavojas gaidāmajām papildu izmaksām rudenī un ziemā. Iespējams, skarbā pieredze iepriekšējā apkures sezonā likusi izdarīt secinājumus un pamudinājusi pievērst uzmanību lietām, kas gadiem ilgi bija atstātas novārtā, piemēram, mājokļa energoefektivitātes celšanai.

Jāatzīmē, ka vasaras sezona ir pateicīgs laiks iekrājumu veidošanai, jo brīvi pieejamo līdzekļu apjoms varētu būt lielāks,” norāda Jānis Mūrnieks, bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Vienlaikus lielākā daļa jeb 74% respondentu uzskata, ka spēs tikt galā ar komunālo rēķinu apmaksu. Atkarībā no ģeogrāfiskā izvietojuma pārliecinātākie par savu spēju segt komunālo rēķinu izmaksas ir rīdzinieki – 80%. Savukārt no tiem, kuri norādījuši, ka nespēs tikt galā ar komunālo rēķinu slogu, visvairāk ir Latgalē dzīvojošo – 26%.

Ekspress aptauju par Latvijas iedzīvotāju gatavību nākamajai apkures sezonai Citadele kopā ar pētījumu aģentūru Norstat veica 2023.gada jūlijā, tiešsaistē aptaujājot 500 interneta lietotājus vecumā no 18 līdz 64 gadu vecumam.

Lasiet arī: Kā samazināt elektroenerģijas rēķinu?

 

Saistītās tēmas: apkures sezonaiedzīvotāji

youtube icon
Abonēt youtube