Publicitātes foto

ASV Mičiganas štata Greilingas bāzē Latvijas un ASV Mičiganas Nacionālās gvardes partnerības 30. gadadienas svētku pasākumu laikā sestdien, 12. augustā, ASV Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris un Mičiganas Militāro un veterānu lietu departamenta direktors ģenerālmajors Pols Rodžers (Paul Rogers) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš svinīgā ceremonijā atklāja Latvijas ielu.

“Neskatoties uz lielo attālumu un kontinentiem, kas šķir mūsu valstis, mums ir ļoti tuvi mērķi, redzējums un milzīgs personāla pašaizliedzīgs ieguldījums savu valstu aizsardzības sistēmas veidošanā. Mičiganas Nacionālā gvardes un Latvijas bruņoto spēku sadarbības galvenais virzītājs un tai pašā laikā visspožākā vērtība ir tieši cilvēki, kuri trīsdesmit gadu garumā veidojuši, uzturējuši un attīstījuši sadarbību, parādot izcilu radošumu, augstu profesionalitāti un spēju dalīties milzīgā pieredzē, uzsver ģenerālleitnants Kalniņš. “Mēs šai ceļā – trīsdesmit gadu garumā, esam ne tikai attīstījuši daudzus projektus, bet arī bijuši kopā un pildījuši uzdevumus reālā kaujas laukā, plecu pie pleca cīnoties pret ienaidnieku, un zaudējot karavīru dzīvības. Atmiņa par šo varonīgo kauju uzliek mums par pienākumu turpināt iesākto ar vēl lielāku atdevi savu spēju izveidē,” uzsver Nacionālo bruņoto spēku komandieris.

No 11. līdz 16. augustam ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš atrodas darba vizītē ASV, lai ar ASV Mičiganas Nacionālās gvardes komandieri un Mičiganas Militāro un veterānu lietu departamenta direktoru ģenerālmajoru Polu Rodžeru (Paul Rogers) pārrunātu Latvijas un ASV bruņoto spēku sadarbību aizsardzības jomā, drošības un sadarbības aktualitātes, kā arī apmeklētu starptautiskās militārās mācībās “Northern Strike 2023”, kurās piedalās arī Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi.

Jāpiebilst, ka 2017. gada augustā ASV Mičiganas štatā Alpenas Kaujas gatavības apmācības centra bāzē tika atklāta Afganistānā kritušā Latvijas karavīra, seržanta Voldemāra Anševica vārdā nosaukta iela. Sauszemes spēku 1. kājnieku bataljona karavīrs, seržants Anševics zaudēja dzīvību 2009. gada 1. maijā nemiernieku uzbrukumā Afganistānas Nacionālās armijas novērošanas postenim Kunāras provincē, pildot dienesta pienākumus starptautiskajā operācijā Afganistānā. Kritušā Latvijas karavīra piemiņai veltītā iela atklāta ASV Mičiganas štatā, jo Latvijas kontingenta karavīri Afganistānā dienēja kopā ar ASV Mičiganas Nacionālās gvardes karavīriem Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā.

Lasiet arī: Tuvākās dienas būs karstas un lielākoties sausas

Savukārt 2018. gada jūnijā Ādažu bāzē, godinot Latvijas un ASV Mičiganas Nacionālās gvardes partnerības 25. gadadienu svinīgi tika atklāta Mičiganas avēnija.

Saistītās tēmas: Ādažu bāzeASVLatvijas ielaMičiganas avēnija

youtube icon
Abonēt youtube