Foto: Facebook @Dobeles novada pašvaldība

Ir apritējusi nedēļa, kopš postošā negaisa Dobeles novadā, un glābt to, kas glābjams, turpina ne tikai paši iedzīvotāji un pašvaldības darbinieki, bet arī daudz brīvprātīgo, jo lielu ieguldījumu palīdzības organizēšanā ieguldījusi biedrība “Tavi draugi”, tāpat arī iesaistījušies zemessargi.

Šobrīd ir apzināts negaisa un vētras radīto postījumu apkopojums un, ņemot vērā to, ka novadā cietušas vairāk nekā 1 630 mājsaimniecības, kā arī liels kaitējums nodarīts lauksaimniecības uzņēmumiem un pašvaldības infrastruktūrai, pēc pašvaldības aplēsēm nepieciešamais finansējums varētu sasniegt pat 16 330 000 eiro. Tikmēr klientu apkalpošanas centros un pagastu pārvaldēs turpina ierasties cilvēki, kuri piesaka vētras postījumus, plānots, ka pabalsta iesniegumu pieņemšana negaisa un vētras radīto postījumu novēršanai turpināsies līdz septembra sākumam, informē Dobeles novada pašvaldība..

Negaisā cietušas arī pašvaldības īpašumā esošās ēkas, kopumā 21 ēkai būs nepieciešami lieli finanšu ieguldījumi, lai tās pilnībā atjaunotu, ceļa infrastruktūra bojāta 50 km kopgarumā, savukārt izgāzto un nolauzto koku izvešana būs nepieciešama no aptuveni 25 ha lielas kopplatības.

Bojāto šīferu un būvgružu nodošanai negaisā visvairāk skartajās teritorijās šobrīd ir izvietoti 24 konteineri, nepieciešamības gadījumā to skaits ik dienu tiek papildināts, taču jau šobrīd būvniecības atkritumi ir savākti 70 tonnu apmērā, savukārt bīstamie atkritumi, tai skaitā azbestu saturošs šīferis, stikla vate utml. materiāli – 262 tonnas.

Tāpat turpinās darbs pie postījumu apzināšanas novada uzņēmējiem, par ko informē Dobeles Pieaugušo informācijas un uzņēmējdarbības atbalsta centra vadītāja Monta Mantrova: “Līdz šim apzinājām uzņēmējus telefoniski, lai saprastu kopējo postījumu ainu novadā. Sniedzām informāciju par iespēju vērsties Lauku atbalsta dienestā, jo līdz 25.augustam, lauksaimnieki var ziņot par postījumiem LAD mobilajā lietotnē. Taču šobrīd esam sākuši apzināt arī mājražotājus, tūrisma nozares pārstāvjus un citus uzņēmējus, kas nav LAD klienti, lai veidotu negaisa un vētras radīto postījumu apmēru datubāzi. Pēc šo zaudējumu precīzākas apzināšanas valdībai noteikti būs jālemj par papildus atbalstu šai nozarei. Ārkārtīgi skumīgi, ka daudziem piemājas dārzi, kur tika audzēti krājumi ziemai, arī ir pilnībā iznīcināti.”

Lasiet arī: VIDEO | Skabejeva krievu skatītājus brīdina par nacisma veidošanos Baltijas purvos

Nedēļas nogalē Dobelē plānots arī labdarības koncerts, kurā ikvienam būs iespēja atbalstīt negaisā un vētrā cietušo mājsaimniecību atjaunošanai.

Saistītās tēmas: DobelenegaisspostījumiVētra

youtube icon
Abonēt youtube