Foto: Manuel Barroso/Flickr

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vides ekspertam Aigaram Kalvānam vasaras sākumā izdevies atrast jaunu melnās klijas (Milvus migrans) ligzdu pie Jelgavas. Novērojums ir ievērojams ar to, ka ziņas par šīs sugas ligzdošanu Jelgavas apkārtnē nav atrodamas vismaz pēdējo simts gadu laikā.

“Atrastā ligzda pie Jelgavas ir interesants novērojums, pārbaudes laikā jūnijā tajā bija viens mazulis,” skaidro LVM eksperts Aigars Kalvāns. Pēc viņa teiktā, senāk melnās klijas bija saistītas galvenokārt ar dažāda lieluma ezeriem, dīķiem, kur to krastos, pussalās vai salās kokos tika veidotas ligzdas. Taču pēdējos gados melnā klija apguvusi arī citas barošanās vietas – cilvēku veidotas izgāztuves – un ligzdas var būt samērā tālu no ūdenskrātuvēm.

Melnā klija Latvijā ir samērā reta ligzdotāja, bet pēdējos gados novērota šīs sugas pārstāvju skaita palielināšanās. Populācijas vērtējums ir zem 80 ligzdojošiem pāriem.

Ligzdas dekorēšanai tiek izmantoti nevis svaigu koku zari, bet dažādi atkritumi. Klijas savu ligzdu nepušķo ar svaigiem skuju vai lapukoku zariem, bet to dekorē un izklāj ar atkritumiem – lupatām, papīriem, plastmasas maisiņiem un līdzīgiem izejmateriāliem.

Lasiet arī: Nedēļas horoskops: 25. – 31. augusts

Melnās klijas ir gājputni. Uz ziemošanas vietām Āfrikā vai Tuvajos Austrumos tās dodas septembra beigās, savukārt ligzdošanas vietās atgriežas aprīļa vidū.

youtube icon
Abonēt youtube