Foto: Gatis Dieziņš (Aizsardzības ministrija)/Flickr

Lai iegādātos jaunu un uzņēmuma vajadzībām speciāli projektētu tuneļkrāsni rudzu maizes cepšanai, Rankas pagasta bioloģiskā zemnieku saimniecība “Ķelmēni” ir piesaistījusi finansējumu 495 000 eiro apmērā no bankas “Citadele”. Šis ražošanas iekārtu modernizācijas projekts notiek zemnieku saimniecības 30. jubilejas gadā.

Jaunā krāsns būs īpaši piemērota rudzu maizes cepšanai un aprīkota ar klona virsmu. Tās projektēšanu veica Ķelmēnu saimnieks ar savu tehnisko komandu un krāsns ražotāju pārstāvjiem Čehijā. Turpat ir uzsākta arī krāsns būvniecība.

“Šobrīd maizi cepam divās krāsnīs, taču sasniegta gan maksimālā jaudas kapacitāte, gan jūtams inventāra tehniskais nolietojums. Jaunā krāsns atvieglos kolēģu darbu, jo maizes izcepšanai pietiks ar mazāku darbību skaitu nekā līdz šim. Cepšanas procesā dominējošais joprojām būs roku darbs, taču, piemēram, maizes kukulīši krāsnī nebūs jāpārcilā un jāgroza. Iekārtu modernizācija ļaus arī būt elastīgākiem darbu plānošanā, lai iespēju robežās varētu samazināt darba stundas nakts laikā,” stāsta Rūta Mūrniece, Ķelmēnu maizes ceptuves vadītāja.

Plānots, ka jaunā tuneļkrāsns uzņēmumam ļaus efektīvāk izmantot krāsnī esošo siltumu, tādējādi samazinot enerģijas patēriņu uz vienu maizes kukuli par aptuveni 20%.

“Ķelmēni ir ģimenes uzņēmums, kas spējis izaugt par atpazīstamu zīmolu un vienu no populārākajām maizes ceptuvēm Latvijā. Redzam, ka pēdējo divu gadu laikā uzņēmums ieguldījis lielus resursus dažādu iekšējo procesu modernizācijā, kā arī ilgtspējas principu veicināšanā. Ir atjaunots tehnikas parks un izveidota saules paneļu elektrostacija, kas ļauj būt neatkarīgiem – tas ir vēl viens solis tuvāk zaļākai uzņēmējdarbībai. Maizes ražotāja jaunākais ieguldījums – īpaši projektēta maizes krāsns – atvieglos ne tikai darbinieku ikdienu, bet arī kalpos kā ražīgumu veicinošs faktors nākotnē,” sadarbību ar uzņēmumu komentē “Citadeles” Vidējo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs Guntis Mincis.

Lasiet arī: Avots: Pēc Putina ārstu teiktā, «fināls ir tuvu»

Bioloģiskā zemnieku saimniecība “Ķelmēni” atrodas Rankas pagasta Gaujasrēveļos un tirgū darbojas kopš 1993.gada. Tā attīsta noslēgta cikla bioloģisko ražošanu, audzējot rudzus, cepot maizi, kā arī ražojot un tirgojot bioloģisko lopbarību. Ik gadu saimniecība pārstrādā un maizē izcep aptuveni 800 tonnu rudzu.

Saistītās tēmas: citadeleĶelmēniMaizemaizes krāsns

youtube icon
Abonēt youtube