Foto: Pexels

Piektdien, 1. septembrī, plkst. 15 pie Iekšlietu ministrijas ēkas Rīgā plānota protesta akcija, kurā protestēs pret Latvijas valdības 22.augusta vienošanos, kurā paredzēts Latvijā dzīvojošiem Krievijas Federācijas pilsoņiem vēl par diviem gadiem pagarināt termiņu, līdz kuram tiem jānokārto latviešu valodas eksāmens.

Lai gan šā gada 5. aprīlī Saeima lēma, ka Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem (līdz 75 gadu vecumam), ja tie arī turpmāk vēlas uzturēties Latvijā, līdz šā gada 1. septembrim jānokārto valsts valodas prasmju pārbaude vismaz A2 līmenī, Latvijas valdība slēgtā sēdē nolēmusi citādi un virzīs savu vienošanos apstiprināšanai Saeimā, lai grozītu Imigrācijas likumu, informē protesta rīkotāji, norādot, ka tieša atbildība par uzturēšanās atļaujām un citu valstu pilsoņu uzturēšanos  Latvijā ir iekšlietu ministram Mārim Kučinskim, tāpēc protests notiks pie Iekšlietu ministrijas.

Ja ap 10 000 Latvijā dzīvojošo Krievijas Federācijas pilsoņu ir ignorējuši spēkā esošo likumu un tādējādi nav pildījuši attiecīgās prasības, tā ir viņu, nevis Latvijas valsts atbildība. Latvijas valstij nav jāpielāgojas šiem likumpārkāpējiem, bet gan jāīsteno iepriekš lemtais, liekot KF pilsoņiem atstāt Latvijas teritoriju, uzskata protesta rīkotāji.

“Latvijas sabiedrība ir pacietīgi gaidījusi vairāk nekā 30 gadus, kad Latvijā dzīvojošie krievi iemācīsies latviešu valodu. Latvijas valsts valodu nezinoši iedzīvotāji rada papildus administratīvo un finansiālo slogu, sociālu stresu sadzīves situācijās un, tā kā tie neorientējas Latvijas valsts realitātē un informācijas un kultūras telpā, arī drošības riskus Latvijai un tās pilsoņiem.” uzsver protesta akcijas organizatori –  biedrība “Atļautais Paņēmiens”.

Jau vēstīts, ka laika posmā no 11.aprīļa līdz 7.maijam valsts valodas prasmes pārbaudi kārtojuši 4 995 Krievijas Federācijas (KF) pilsoņi. Šobrīd no visiem pretendentiem valsts valodas prasmes pārbaudi ar pirmo reizi izdevies nokārtot vidēji 49% kārtotāju, savkārt 51% personu pārbaude būs jākārto atkārtoti, jo nav izdevies iegūt nepieciešamo punktu skaitu kādā no pārbaudījuma daļām.

Rīgā pārbaudījumu līdz šim kārtojuši 4 139 pretendenti, Daugavpilī 257, Liepājā 599.

Daugavpilī valsts valodas prasmes pārbaudi A2 līmenī ar pirmo reizi nokārtojušas 128 personas, Liepājā 306, savukārt Rīgā pārbaudījumu nokārtojuši 2 006 KF pilsoņi.

Visiem kārtotājiem labākie rezultāti ir lasīšanas daļā, kur vidējais vērtējums ir 73%, klausīšanās daļā – 71% un runāšanas daļā 67%. KF pilsoņiem lielākās grūtības sagādājusi valsts valodas prasmes pārbaudes rakstīšanas daļa, kur vidējais iegūtais vērtējums ir 36% (tiem kārtotājiem, kuriem neizdevās pārbaudījumu nokārtot ar pirmo reizi). Kopējais vidējais vērtējums rakstīšanas daļā visiem kārtotājiem ir 56%.

Pārbaude ir sekmīgi nokārtota, ja personas valsts valodas prasmes vērtējums katrā prasmē (klausīšanās prasmē, lasītprasmē, rakstītprasmē un runātprasmē) nav mazāks par 60 procentiem no maksimālā punktu skaita.

Katrā no daļām minimālais punktu skaits ir 9, maksimālais – 15.

Pamata līmeņa 2. pakāpe paredz, ka persona spēj vienkāršos teikumos sazināties par tematiem, kas saistīti ar sadzīves situācijām vai personas nodarbošanos, lasa un saprot vienkāršus tekstus par sadzīvi un savu nodarbošanos, prot aizpildīt tipveida dokumentus (piemēram, veidlapas, rēķinus, kvītis), prot uzrakstīt personiska satura īsus tekstus, uztver un saprot dabiskā tempā skaidri runātus neliela apjoma ar personas nodarbošanos un sadzīvi saistītus tekstus.

Lasiet arī: Avots: Pēc Putina ārstu teiktā, «fināls ir tuvu»

Informācija par KF pilsoņu sniegumu var mainīties, jo Valsts valodas prasmes pārbaudes reģistrētajiem kārtotājiem turpinās līdz 22.maijam, norāda Valsts izglītības satura centrs.

youtube icon
Abonēt youtube