Evika Siliņa. Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja/Flickr

Latviju gaida uzplaukums laikā, kad valsti vadīs sieviete, tā savulaik pareģojis slavenais gaišreģis Eižens Finks. Viņš reiz pareģojis arī valsts neatkarības atgūšanu gadā, kas rakstāms no abām pusēm vienādi (1991.gads).

Finks (1885 – 1958) ir slavenākais Latvijas pareģis, kurš pareģojis ne vien paša atgriešanos no izsūtījuma Sibīrijā un nāves dienu, bet arī daudz ko citu, kas ir piepildījies. Pie Finka vērsušies ļoti daudzi – gan vienkāršie ļaudis, gan bagātnieki, politiķi un pat ārvalstu sūtņi. Tā kā Finka pareģojumi nekad netika pierakstīti, saglabājušies tikai presē nodrukātie – regulāri tos publicējuši vairāki latviešu un krievu valodā iznākušie laikraksti. Skeptisks pret Finka spējām bijis preses karalienei un miljonārei Emīlijai Benjamiņai piederošais laikraksts “Jaunākās Ziņas” – iespējams, tāpēc, ka Finks savulaik viņai paredzējis nāvi milzīgā trūkumā (Benjamiņa patiešām nomira badā un nabadzībā lopu vagonā ceļā uz koncentrācijas nometni Sibīrijā).

Pie slavenākajiem pareģojumiem pieder arī Jāņa Čakstes otrreizējā pārvēlēšana par prezidentu un viņa nāves datums, kā arī Zigrīda Annas Meierovica bojāeja autokatastrofā. Finks paredzējis Musolīni nākšanu pie varas Itālijā, kā arī atentātu pret Musolīni.

Tāpat Finks izteicis daudz pareģojumu attiecībā uz Krieviju. „Kā reiz sabruka cariskā Krievija, tā sabruks komunistu Krievija.  Tas tāpēc, ka krievs vienmēr bijis tautu slepkava un zaglis,” savulaik pareģojis Finks.

“Krievu komunisms ir iznīcinājis miljoniem nevainīgu cilvēku, un visa pasaule runās, cik milzīgi šie upuri bijuši,” teikts Finka pareģojumos par Krieviju no rīdzinieka Andreja Čanguļa atmiņām, kas publicētas avīzē Nacionālā Neatkarība 1993.gada 7.-13.aprīlī.

Tiek norādīts, ka Finks vairākkārt runāja tieši par Krievijas nākotni. „Tu pats redzēsi – varenā Krievija sabruks kā kāršu namiņš. Tautas, kas tajā un ap to dzīvo, tikko tiks brīvas, tā saplēsīs Krieviju gabalos! Tautas, kas bijušas zem Krievijas jūga, kolīdz tās mazliet nostiprinās pašas savu iekšējo varu, trieks krievus ārā no savām zemēm. Un viņi to būs pelnījuši. Pēdējās Krievijas robežas es redzu tikai ap Maskavu, Ļeņingradu un Baltkrieviju. Tur paliks visi lielie mahinatori, kuri negribēs strādāt, un viņi kļūs pēdējie nabagi. Tad, meklējot labāku dzīvi, krievu tauta izklīdīs pa visu pasauli,” pareģojis Finks.

Tāpat viņam pieder šāds paredzējums: „Es redzu, ka Maskava nogrims… Būs milzīgs sprādziens, kas satricinās visu Krieviju. Miljoniem cilvēku ies bojā…”.

Kā zināms, šobrīd Ministru prezidenta amata kandidāte ir sieviete – Evika Siliņa, kuru Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs atbilstoši Satversmei aicinājis Siliņu sastādīt valdību.

Siliņa dzimusi 1975.gadā un šobrīd ir Latvijas Republikas labklājības ministre. Viņa ievēlēta 14. Saeimā no partiju apvienības “Jaunā Vienotība”.

Politiķe ir studējusi Latvijas Universitātē, iegūstot bakalaura grādu tiesību zinātnē un jurista kvalifikāciju, kā arī sociālo zinātņu maģistra grādu tiesību zinātnē, starptautiskajās un Eiropas tiesībās Rīgas Juridiskajā augstskolā. No 2003. līdz 2012.gadam Siliņa darbojās kā individuāli praktizējoša zvērināta advokāte, kā arī ir izdevniecības “Tēva mantojums” dibinātāja.

2011. gadā Siliņa pievienojās “Zatlera Reformu partijai”. Ir bijusi Latvijas Republikas iekšlietu ministra Riharda Kozlovska ārštata padomniece juridiskajos jautājumos, vēlāk arī Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre. 2019.gadā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa vadītajā Ministru kabinetā, Siliņa kļuva par Ministru prezidenta parlamentāro sekretāri.

Siliņa ir trīs bērnu mamma, kas ļauj izprast izaicinājumus, ar kuriem sastopas jaunākā paaudze: “Ikdienā es daudz satieku un runāju ar bērniem un jauniešiem visā Latvijā par viņu nākotni un mani uztrauc daudzu jauniešu plāni doties meklēt laimi citviet. Tāpēc piederības sajūta Latvijai, laipnas un mīlošas sabiedrības veicināšana, dažādības pieņemšana un, galvenais, labas un pamatīgas izglītības nodrošināšana Latvijā noteikti ir politiķu pienākums pret mūsu valsts nākotni.”

Pēc Siliņas sacītā, kolēģi politikā zina, ka viņas darba stils ir vērsts uz rezultātu viņa ir ļoti prasīga pret sevi un kolēģiem. Nepatīk tukšas diskusijas. Tāpēc jau savlaicīgi brīdina sarunu partnerus, ka darba viņas valdībā būs vairāk nekā runu. Viņa uzsver: “Tā ir milzīga atbildība, īpaši šajā laikā, kad Latvijai ir tik daudz izaicinājumu. Esmu gatava uzsākt darbu un iespējami īsākā laikā panākt vienošanos starp koalīcijas partneriem, piedāvājot Valsts prezidentam jauno valdības modeli un sabiedrībai jaunu valdību.”

Lasiet arī: VIDEO | Daudzviet Krievijā nemierīga nakts; droni uzbrukuši Pleskavas lidlaukam

Viņa norāda: “Šī būs smaga misija, bet savu darbu politikā vienmēr esmu uztvērusi kā kalpošanu. Mani politikā iedvesmo Latvijas sieviešu spēja smagi strādāt, rūpēties par bērniem, vienlaikus domāt par savu profesionālo izaugsmi. Nav jaudīgāka spēka par Latvijas sievietēm!”

youtube icon
Abonēt youtube