Evika Siliņa. Foto: Valsts kanceleja/State Chancellery/Flickr

“Lai gan Valsts prezidents aicināja sākt valdības izveidi no baltas lapas, iesaistot piecas partijas koalīcijas veidošanā, ”Jaunā Vienotība (JV) un premjera amata kandidāte izvēlējušās nevis strādāt pie Latvijas drošības interesēm visatbilstošākās valdības modeļa, bet acīmredzami pildīt no sabiedrības slēptas vienošanās,” izplatītajā paziņojumā norāda “Apvienotais saraksts”.

Sarunu nedēļas laikā manipulatīvi no procesa tika izslēgta “Nacionālā apvienība” (NA), tika ignorēti “Apvienotā saraksta” priekšlikumi par sankcijām pakļautu personu ietekmes reālu samazināšanu. Tā vietā tiek izteikti ultimatīvi piedāvājumi pievienoties nestabilai un vērtībās nebalstītai valdībai un faktiski atmazgāt sankcijām pakļauta oligarha ietekmi,” norāda politiskais spēks.

“Tas apliecina, ka acīmredzot slēptas vienošanās un saistības pret Aivaru Lembergu, kas tika veiktas prezidenta vēlēšanu laikā, izrādījušās saistošākas un nesalaužamākas par nacionālās drošības interesēm un valsts reputāciju,” uzsver partija.

Tā dēļ gan JV, gan ”Progresīvie (PRO) ir gatavi nodot savus iepriekš paustos akmens cietos un principiālos uzskatus par cīņu pret korupciju, oligarhiem un valsts nozagšanu. Tie daudzu gadu garumā bijuši tikai tukši vārdi. Slēptas vienošanās, intereses un dedzīga vēlme nekavējoties ieņemt ministru un citus amatus izrādījušās svarīgākas, paziņojumā uzsver partija.

“AS tika izveidots, lai ģeopolitisku satricinājumu, kara Ukrainā un ekonomisku grūtību un atpalicības laikā veidotu spēku, kas stiprina Latvijas valsti, novērstu populistisku un valsts drošību apdraudošu politisku spēku ietekmes pieaugumu. Mēs neesam gatavi atteikties no saviem principiem. AS neatbalstīs nestabilu, valsts drošību un starptautisko reputāciju vājinošu valdību ar Lemberga izšķirošu ietekmi. Ja JV un premjera amata kandidāte Evika Siliņa ir patiesi ieinteresētas Latvijas drošības stiprināšanā un attīstībā un gatavas turpināt sarunas par valsts drošībai un nacionālajām interesēm atbilstošāka valdības modeļa izveidi, AS ir atvērta šādam procesam,” norāda AS.

Tikmēr JV piektdien, 1.septembrī, nākusi klajā ar paziņojumu, ka panākta vienošanās par darba uzsākšanu jaunajā koalīcijā kopā ar “Zaļo un zemnieku savienību” (ZZS) un “Progresīvajiem”.

“Šī nebija viegla sarunu gaita. Mūsu visu interesēs ir strādāt jau nekavējoties pie drošības jautājumiem un sociālekonomiskās spriedzes mazināšanas. Apvienotā saraksta atteikšanās strādāt valdībā, manuprāt, ir vēsturiski unikāla situācija Latvijas politikā, jo pat daļai Apvienotā saraksta politiķu nav īsti saprotams, kāpēc viņi tā izlēmuši,” saka Valsts prezidenta nominētā Ministru prezidente Evika Siliņa.

Siliņa norāda, ka “”Apvienotajam sarakstam” sarunu procesā tika izrādīta īpaša labvēlība”. Valsts prezidenta nominētā Ministru prezidente vairākkārt uzklausījusi “Apvienotā saraksta” līderus, pozitīvi atsaukusies uz neformālām konsultācijām, kuru nav bijis maz. “Ļoti daudz laika veltīju, burtiski pierunājot “Apvienotā saraksta” politiķus nākt valdībā un strādāt,” teic Siliņa.

“Tika kliedētas visas viņu bažas, vienojāmies par darāmajiem darbiem, bet no “Apvienotā saraksta” atsevišķiem līderiem diemžēl izskanēja tikai aizvainojums, kam, acīmredzot, atsevišķi kolēģi nespēja pārkāpt. Diemžēl es nevaru atļauties tagad turpināt gaidīt. Drošības situācija pie mūsu valsts robežām neļauj mums ieslīgt ideoloģisko pretrunu diskusijās. Tam nav piemērots laiks! Šoreiz ir izšķiršanās starp strādāšanu un nestrādāšanu. Durvis visiem bija atvērtas un joprojām ir, bet laika vilcināšana, ko piekopj atsevišķas partijas, vairs nav akceptējama,” uzsver Valsts prezidenta nominētā Ministru prezidente.

Pēc Siliņas teiktā, darbs pie topošās valdības deklarācijas tiks uzsākts jau pirmdien ar tām partijām, kuras ir izteikušas skaidru velmi strādāt: “Gribu uzsvērt, ka tā ir ne tikai partiju, bet arī katra politiķa individuāla izvēle – strādāt vai nestrādāt!”

Lasiet arī: Ukraina atklāj, no kuras valsts raidīti droni Pleskavas lidlaukam

youtube icon
Abonēt youtube