Foto: Pexels

Uzbrukums lidlaukam Pleskavā, kura rezultātā tika iznīcinātas un sabojātas vairākas lidmašīnas Il-76, tika veikts no Krievijas teritorijas, intervijā The War Zone pavēstījis Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta vadītājs Kirils Budanovs.

Pēc Budanova teiktā, dronu uzbrukuma rezultātā “tika iznīcinātas divas lidmašīnas, bet vēl divas nopietni bojātas”.

“Mēs strādājam no Krievijas teritorijas,” sacīja Budanovs, taču neprecizēja, vai uzbrukumu veikuši ukraiņi vai Krievijas partizāni. Viņš arī atteicās nosaukt, kādi droni tika izmantoti un cik daudz.

Budanovs atzīmēja, ka uzbrucēji īpaši mērķēja uz šīm lidmašīnām, jo tās “ir darba kārtībā un tiek izmantotas militārās kravas un desantnieku pārvadāšanai”. Četri bojāti transportlīdzekļi, pēc viņa sacītā, “veido ievērojamu daļu no vietējās flotes”.

Laikraksts atzīmē, ka vēl viens iespējamais uzbrukuma iemesls šai bāzei bija tas, ka tās aizsardzība nebija tik augstā līmenī kā Krievijas bumbvedēju bāzēs.

Kā ziņots, naktī uz 30. augustu Pleskavas lidlauka rajonā dārdēja sprādzieni un tika ziņots, ka lidlaukā deg lidmašīnas Il-76. Ukrainas izlūkdienesti ziņoja, ka nakts uzbrukuma rezultātā Pleskavas lidlaukā pilnībā iznīcinātas četras transporta lidmašīnas Il-76 un bojātas vēl vairākas Il-76 vienības. Pēc ISW analītiķu domām, tas bija iespējams tāpēc, ka Krievija savu pretgaisa aizsardzību koncentrēja uz Maskavas piesegšanu.

Tāpat ziņots, ka krievu propagandisti radījuši savu versiju ziņām par dronu uzbrukumu Pleskavas lidlaukam, notikušajā vainojot gan Latviju, gan Baltiju.

“Svarīgas ziņas! Burtiski tik tikko Latvija, NATO dalībvalsts, uzbrukusi ar droniem Krievijas pilsētai Pleskavai. [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins stedzami izbraucis uz Kremli. Šķiet, kaut kas sākas! Uz robežas ar NATO tiek uzkrāta tehnika,” liecina viens no propagandas videoierakstiem vietnē “TikTok”.




Notikušais vētrainu reakciju un dusmas izraisījis arī skandalozajā krievu propagandistā Vladimirā Solovjovā, kurš, līdzīgi kā citi viņa “kolēģi”, notikušajā vaino Baltiju.

“Pleskava – tai blakus taču ir NATO robeža! No kurienes raidīts uzbrukums? No Ukrainas, vai? Aha, kā tad! No Baltijas teritorijas! Iznīcināt *** Baltiju! Noslaucīt no zemes virsmas!” tā savā raidījumā dusmās kliedzis Solovjovs. Viņa sekotāji komentāros piekrituši propagandista paustajam.

Nacionālo bruņoto spēku majors, Zemessardzes štāba virsnieks Jānis Slaidiņš  intervijā TV24 komentējis, ka Solovjovam “ir tā, kā teicienā – ja naktī niez dibens, no rīta smirdēs pirksti.  Te ir apmēram tas pats. Uzreiz no rīta jau viņš bija savā raidījumā.”

Pēc viņa teiktā, arī plašsaziņas tīklos ir pilns ar šādiem apgalvojumiem – vieni uzkata, ka dronu uzbrukums bija no Latvijas teritorijas, ka NATO atver otro fronti, otri saka – nē, nē, Igaunija tuvāk, bet ir iesaistījušies arī antifašisti, apgalvojot, ka viņiem esot ziņas no Latvijas iedzīvotājiem, ka viņi esot dzirdējuši bezpilotu lidaparātu rūkoņu. “Propagandai ideāls materiāls,” uzsver Slaidiņš, skaidrojot, kāpēc tiek pieminēta Igaunija un Latvija: “Nu ko tu stāstīsi tagad Krievijai, ka pretgaisa aizsardzība ir cauri un viņi lidojuši kaut kur no Krievijas vai, nedod Dievs, no Ukrainas teritorijas 700 kilometrus?!” Turklāt, pēc eksperta sacītā, visu laiku Krievijas propagandas kanālos tiek runāts par to, ka jāgatavojas karam pret NATO, kā arī par to, ka Krievija nekaro ar Ukrainu, bet NATO.

“NATO dalībvalstu kā “ārējā ienaidnieka” vainošana dažādās situācijās, kad Krievija piedzīvo neveiksmes frontē Ukrainā, nav pārsteigums. Šis nav pirmais gadījums, kad tiek mēģināts Latviju iepīt dezinformācijas kampaņās, lai eskalētu reģionālo drošības situāciju, reaģējot uz krievu propagandas apgalvojumiem,” informē Latvijas Aizsardzības ministrija.

“Apgalvojums par Latvijas saistību ar šīs nakts notikumiem Pleskavā ir absurds izdomājums, lai visdrīzāk novērstu Krievijas iedzīvotāju uzmanību gan no Krievijas armijas zaudējumiem frontē, gan zaudējumiem valsts iekšienē, kad tiek iznīcināta Krievijas militārā tehnika un infrastruktūra,” pauž aizsardzības ministre Ināra Mūrniece.

Aizsardzības ministrija aicina sabiedrību neļauties “Telegram” kanālos izplatītajām dezinformācijas ziņām, jo to mērķis visdrīzāk ir novērst uzmanību no situācijas frontē Ukrainā un Krievijas neveiksmēm tur.

Aizsardzības ministrija, Nacionālie bruņotie spēki un mūsu sabiedrotie turpina nepārtraukti novērot un analizēt gan Ukrainas cīņu par savu teritoriju, gan arī notikumus Krievijas teritorijā, informē ministrija.

Lasiet arī: Finks Latvijai pareģojis uzplaukumu laikā, kad to vadīs sieviete; vai tā būs Siliņa?  

youtube icon
Abonēt youtube