Foto: Pexels

Latvija ar dzimumu līdztiesību diži lepoties nevar – pērn Eiropas Dzimumu līdztiesības indeksā tā ar 61,4 punktiem ieņēma 16. vietu starp 27 dalībvalstīm, skaudri demonstrējot dzimumu nevienlīdzīgo situāciju gan izglītībā un darba tirgū, gan ģimenē un sabiedrībā.

Īpaši satraucošs rādītājs ir vardarbība – Latvijai ir augstākais rādītājs Eiropas Savienībā sievietēm, kuras ir tīši noslepkavojis partneris vai radinieks, informē centrs “Marta”.

Arī Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina – katra trešā Latvijas (30,1%) sieviete attiecībās ir piedzīvojusi psiholoģisku, fizisku vai seksuālu vardarbību vai arī vairāku vardarbības formu kombināciju.

Visizplatītākā Latvijā starp intīmajiem partneriem ir psiholoģiskā vardarbība – ar to saskārušās ir 28,8% sieviešu. 15,4% sieviešu ir pieredzējušas fizisko vardarbību (ieskaitot draudus), 4,4% – seksuālo vardarbību.

Vēršot uzmanību uz Latvijas dzimumu līdztiesības izaicinājumiem, ikviens tiek aicināts izpildīt testu “Dzimumu līdztiesības termometrs”, kas palīdzēs ieraudzīt valdošos stereotipus, iegūt jaunas zināšanas un pārliecināties par nepieciešamību ieguldīt dzimumu līdztiesības veicināšanā. Testu iespējams aizpildīt šeit.

Lasiet arī: «Šoreiz ar reaģentiem niekoties neļāva» – Rinkēvičs atkal «spridzina» soctīklos

Saistītās tēmas: Centrs MARTAdzimumu līdztiesība

youtube icon
Abonēt youtube