Edgars Rinkēvičs, Elīna Pinto un Uldis Pīlēns. Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja/Flickr

“Domāju, ka Latvija spraigas sacensības rezultātā  ieguva labu prezidentu. Nezinu, kā viņš izmantos savu kapacitāti, bet priecājos, ka man izdevās būt šajā sacensībā ar laba līmeņa kandidātiem,” tā žurnālam “Privātā Dzīve” atklāj uzņēmējs Uldis Pīlēns.

“Tajā pašā laikā gan manai sievai, gan arī man tas, ka neievēlēja, ir zināms atvieglojums. Varu turpināt darboties savā nozarē kā arhitekts un uzņēmējs. Gatavojos UPB akciju pārdošanai. Viens no nākamajiem projektiem ir atjaunot Kaudzīšu skolu tās vēsturiskajā izskatā. Projekts jau izstrādāts, šobrīd rit teritorijas sagatavošanas un labiekārtošanas darbi, uzbūvēta viesu māja. Mana vīzija ir veidot to kā latviskuma citadeli un 11 hektāru plašajā apkārtnē iekārtot modernu skulptūru parku,” norāda uzņēmējs. Pīlēns Vecpiebalgā iecerējis izveidot “Ola Foundation” lauku rezidenci.

Vaicāts, kā vērtē valdības un premjera maiņu, Pīlēns izdevumam norāda: “Rinkēviča kungs ir labi sācis, viņam ir ļoti profesionāla publiska komunikācija. Cits jautājums ir saturs. Vai premjera izvēle nevarēja būt daudz citādāka, daudz plašāku konsultāciju rezultāts?  Kāpēc sākās trādirīdi ar koalīcijas maiņas vajadzībām tieši pēc prezidenta vēlēšanām, man joprojām ir noslēpums.”

Viņaprāt, šādi “tiek torpedētas Latvijas cilvēku intereses un uzticība politiskajiem procesiem, jo viss ir pārāk dīvaini, nesaprotami un uz vērtībām neorientēti”.

Kā vēstīts, partiju apvienība “Jaunā Vienotība” piektdien, 1.septembrī, nākusi klajā ar paziņojumu, ka panākta vienošanās par darba uzsākšanu jaunajā koalīcijā kopā ar “Zaļo un zemnieku savienību” (ZZS) un “Progresīvajiem”.

Lasiet arī: Izšķīries Latvijas hokeja izlases vārtsargs Artūrs Šilovs

Tikmēr Pīlēna pārstāvetais “Apvienotais saraksts” (AS) izplatītajā paziņojumā norādījis, ka “lai gan Valsts prezidents aicināja sākt valdības izveidi no baltas lapas, iesaistot piecas partijas koalīcijas veidošanā, ”Jaunā Vienotība” (JV) un premjera amata kandidāte izvēlējušās nevis strādāt pie Latvijas drošības interesēm visatbilstošākās valdības modeļa, bet acīmredzami pildīt no sabiedrības slēptas vienošanās.”

“Sarunu nedēļas laikā manipulatīvi no procesa tika izslēgta “Nacionālā apvienība” (NA), tika ignorēti “Apvienotā saraksta” priekšlikumi par sankcijām pakļautu personu ietekmes reālu samazināšanu. Tā vietā tiek izteikti ultimatīvi piedāvājumi pievienoties nestabilai un vērtībās nebalstītai valdībai un faktiski atmazgāt sankcijām pakļauta oligarha ietekmi,” norāda politiskais spēks.

“Tas apliecina, ka acīmredzot slēptas vienošanās un saistības pret Aivaru Lembergu, kas tika veiktas prezidenta vēlēšanu laikā, izrādījušās saistošākas un nesalaužamākas par nacionālās drošības interesēm un valsts reputāciju,” uzsver partija.

Tā dēļ gan JV, gan ”Progresīvie” (PRO) ir gatavi nodot savus iepriekš paustos akmens cietos un principiālos uzskatus par cīņu pret korupciju, oligarhiem un valsts nozagšanu. Tie daudzu gadu garumā bijuši tikai tukši vārdi. Slēptas vienošanās, intereses un dedzīga vēlme nekavējoties ieņemt ministru un citus amatus izrādījušās svarīgākas, paziņojumā uzsver partija.

Lasiet arī: Puče par valodas prasmes pārbaudi:  A2 līmenis ir tieši tik daudz vārdu, cik spēj apgūt Āfrikas pelēkais papagailis

“AS tika izveidots, lai ģeopolitisku satricinājumu, kara Ukrainā un ekonomisku grūtību un atpalicības laikā veidotu spēku, kas stiprina Latvijas valsti, novērstu populistisku un valsts drošību apdraudošu politisku spēku ietekmes pieaugumu. Mēs neesam gatavi atteikties no saviem principiem. AS neatbalstīs nestabilu, valsts drošību un starptautisko reputāciju vājinošu valdību ar Lemberga izšķirošu ietekmi. Ja JV un premjera amata kandidāte Evika Siliņa ir patiesi ieinteresētas Latvijas drošības stiprināšanā un attīstībā un gatavas turpināt sarunas par valsts drošībai un nacionālajām interesēm atbilstošāka valdības modeļa izveidi, AS ir atvērta šādam procesam,” norāda AS.

youtube icon
Abonēt youtube