Foto: Pexels

Sestdien, 16.septembrī no plkst.12:00 Rīgā, Esplanādē pie Brīvības ielas un Kalpaka bulvāra stūra plānots pikets pret AS “Sadales tīkls” tarifiem.

“Ņemot vērā neloģiskas nesakritības ap AS “Sadales tīkls” piedāvātajiem un SPRK apstiprinātajiem tarifiem, kā arī ņemot vērā apstiprināto tarifu dramatisko, nesamērīgo pieaugumu, partija ir vērsusies tiesā ar prasību atcelt SPRK lēmumu par AS “Sadales tīkls” tarifu apstiprināšanu,” informē piketa rīkotājs – politiskais spēks “Suverēnā vara”.

“Mūsu ieskatā regulators ir pārsniedzis likumā noteikto laiku viena tarifu iesnieguma izvērtēšanai un apstiprinājis jauniesniegtos tarifus, apejot sabiedrības apspriešanas procedūru. Ja tarifu iesniedzēji 2022.gada beigās paši savus tarifus nosauca par “sociālu eksperimentu” un vēlmi pavērot sabiedrības reakciju, tad šāds tarifu projekts bija jānoraida pilnā apmērā. Neviens lietotājs nav ticis aicināts arī izteikt viedokli par jauno tarifu ar nosaukumu “jaudas uzturēšana” – kas šobrīd jaunajos rēķinos mēdz sastādīt lielāko daļu no maksājamās summas. Tiesa ir pieprasījusi AS “Sadales tīkls” un SPRK paskaidrojumus, bet liela daļa saņemtās informācijas ir noslepenota, tāpēc tiesa ir aicinājusi atbildētāju lemt par tās atklāšanu. Mēs ļoti ceram, ka lietā iegūtā informācija un tiesas atziņas palīdzēs panākt taisnību tarifu lietā.”, norāda politiskās partijas priekšsēdētāja Jūlija Stepaņenko.

Partija kopā ar tās kolēģiem – Armandu Kaļišuku, Ludmilu Rjazanovu un Jūliju Stepaņenko – 26.jūnijā Administratīvajā apgabaltiesā apstrīdēja SPRK lēmumu par AS “Sadales tīkls” tarifu apstiprināšanu un šobrīd notiek lietas sagatavošana pirmajai tiesas sēdei. Vienlaicīgi arī valdībā un Saeimā tiek spriests par to, kā mazināt negatīvo efektu uz tautsaimniecību AS “Sadales tīkls” nesamērīgo tarifu dēļ. Partija uzskata, ka SPRK lēmums būtu pilnībā jāatceļ un iesniegto tarifu pamatotība būtu jāvērtē pilnīgi no jauna. “Nevar būt normāla situācija, kad par ikmēneša iespēju ieslēgt spuldzīti ir jāmaksā astoņas reizes vairāk, nekā par pašas spuldzītes degšanu. Te nepalīdzēs tādi “plāksteri”, kā piecu eiro pabalsts aizsargātiem lietotājiem. Šī negodīgā shēma ir jāatceļ un vainīgie – jāsauc pie atbildības, ” rezumē viens no pieteikuma iesniedzējiem Armands Kaļišuks.

Jau vēstīts, ka kopš pērnā gada maija līdz šā gada augusta beigām 22 000 klientu izmantojuši iespēju samazināt elektrības pieslēguma jaudu, tā samazinot savu ikmēneša maksājumu par elektrības piegādi.

Lasiet arī: Ko stāsta zvaigznes: ideālo vīramāšu un sievasmāšu TOP atbilstoši zodiakam

Vēl aptuveni 15 000 klientu jūlijā un augustā izvēlējušies “Speciālo” tarifu plānu, kas piemērots pieslēgumiem ar izteikti mazu elektroenerģijas patēriņu noteiktā periodā, informē AS “Sadales tīkls” .

No 22 000 jaudu samazinājušo ap 90% ir tieši mājsaimniecības. Samazinot pieslēguma jaudu, iespējams ikmēneša maksājumu samazināt vidēji par 2 līdz 6 eiro (neskaitot PVN). Piemēram, samazinot pieslēguma jaudu no 3 fāzēm (F) 32 ampēriem (A) uz 3 F 25 A, tarifa fiksētās daļas mēneša maksājums samazinās par 6,44 eiro (neskaitot PVN).

“Samazinot jaudas, ieguvēji ir gan paši klienti, kuri tūlītēji samazina tarifa fiksētās maksas daļu, gan ilgākā perspektīvā – sabiedrība kopumā. Tīkls pakāpeniski kļūst efektīvāks, ļaujot samazināt gan tā uzturēšanas izmaksas, gan perspektīvā arī jaunu pieslēgumu izveidošanas izmaksas. Šobrīd atbrīvoti jau 67 MW jaudas, kas ir pielīdzināmi 6600 jaunu 3F 16A pieslēgumu izveidei, savukārt kopējais tarifa maksas samazinājums klientiem jau ir aptuveni 1,5 miljoni eiro gadā,” informē uzņēmums.

“Sadales tīkls” pārejas periodā, no 2023.gada 1.jūlija līdz 2024.gada 30.jūnijam, visiem klientiem nodrošina iespēju vienu reizi bez maksas saņemt slodzes atjaunošanas pakalpojumu. Vienlaikus “Sadales tīkls” atgādina, ka lēmums par slodzes samazināšanu ir rūpīgi jāizvērtē, tostarp tāpēc, ka nevar pilnībā izslēgt iespēju, ka “atbrīvoto” jaudu pēc tam jau saņēmis kāds cits klients un konkrētajā tīkla vietā vairs brīvas jaudas nebūs. Tādā gadījumā slodzes palielināšanai būs nepieciešama tīkla pārbūve, kas var radīt papildu izmaksas.

“Sadales tīkla” ieskatā lielākais potenciāls izvērtēt pieslēguma jaudas atbilstību faktiskajām vajadzībām ir aptuveni 100 tūkstošiem mājsaimniecību pieslēgumu, kuru jauda ir 3 F 25 A vai vairāk.

Izvērtējot esošā pieslēguma (fāžu un ampēru skaita) piemērotību mājsaimniecības vajadzībām, vispirms ieteicams pievērst uzmanību ampēru skaitam – vai tas ir atbilstošs elektroenerģijas lietošanas paradumiem. Redzam, ka mājsaimniecības faktiski šādi arī rīkojas, jo, samazinot slodzi, klienti lielā daļā gadījumu fāžu skaitu izvēlas atstāt nemainīgu, bet nedaudz samazināt ampēru skaitu, uzsver uzņēmumā.

Kādi pieslēguma parametri (F un A skaits) būs piemērotākie, aprēķināt var palīdzēt “Sadales tīkla” mājaslapā pieejamais slodzes aprēķina kalkulators, kurā ir apkopotas mājsaimniecībās sastopamākās elektroierīces un to vidējā jauda. Mājaslapā var smelties arī papildu ieteikumus efektīvam pieslēgumam, savukārt pēc detalizētākas konsultācijas var vērsties pie elektrospeciālistiem.

Dzīvokļu īpašnieki lielākoties izmanto 1 F, 16 A vai 20 A pieslēgumus. Šādi pieslēgumi ir piemēroti, lai nodrošinātu visas ikdienas vajadzības: apgaismotu telpas, darbinātu veļasmašīnu, ledusskapi, televizoru, gludekli, elektrisko tējkannu un citas ierīces. Savukārt 3 F pieslēgumi pārsvarā tiek ierīkoti jauno projektu daudzdzīvokļu namos un privātmājās, kur nereti tiek izmantotas elektroierīces ar lielāku jaudu, piemēram, siltumsūknis, ūdens sūknis, kondicionieris u.c.

No 1.jūlija klientiem ir pieejami divi sadales tarifu plāni – “Pamata” un “Speciālais”. “Pamata” tarifi ir piemēroti iedzīvotājiem ar regulāru, aktīvu ikdienas elektroenerģijas patēriņu, savukārt “Speciālie” – īpašumiem, kuros elektroenerģijas patēriņš ir ļoti mazs vai neregulārs, piemēram, īpašumiem, kas izlikti pārdošanā un netiek ikdienā apdzīvoti, vasarnīcām ziemas mēnešos, uzņēmumiem ar sezonālu darbību ārpus sezonas u. tml., jo tiem ir izteikti mazāka fiksētā tarifa maksas daļa, bet lielāka – mainīgā daļa par pārvadītajām kilovatstundām.

Izvēloties “Speciālo” tarifu plānu, katram pašam rūpīgi jāseko līdzi savam patēriņam, jo pat nelielas tā svārstības var strauji palielināt ikmēneša izmaksas. Pie kāda elektroenerģijas ikmēneša patēriņa būtu piemērotāks un izdevīgāks “Speciālais” tarifa plāns, var iepazīties “Sadales tīkla” mājaslapā (sadaļā “Tarifu plānu maiņa”). Mainīgās vai grūti paredzamās situācijās ieteicams palikt pie “Pamata” tarifu plāna.

Svarīgi, ka tarifu plānu ir iespējams nomainīt, izvēloties piemērotāko nākamajā mēnesī plānotajam elektroenerģijas patēriņam (piemēram, pārceļoties uz vasarnīcu vasarā). To viegli un bez maksas īpašnieki var izdarīt savā profilā portālā e-st.lv. Turklāt pārejas laikā no 2023.gada jūlija līdz septembra beigām izmaiņas iespējams pieteikt jau ar kārtējā mēneša 1. datumu, skaidro uzņēmums.

Šī gada 1.jūlijā stājās spēkā izmaiņas elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu tarifos. Elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu maksa ir viena daļa no kopējā ikmēneša elektroenerģijas rēķina. Vēl viena daļa ir maksa par izlietoto elektroenerģiju (kilovatstundu skaitu), kas tiek aprēķināta atbilstoši katra klienta izvēlētajam elektroenerģijas tirgotāja produktam, trešā daļa ir pievienotās vērtības nodoklis (PVN).

Lasiet arī: VIDEO | Sprūda kungs, kam pieder Krima?

“Sistēmas pakalpojumu tarifs pēc būtības ir maksa par milzīgās, kritiski nozīmīgās elektroapgādes sistēmas uzturēšanu un attīstību – “Sadales tīkla” pārvaldībā vien ir elektrolīnijas 92 tūkst. kilometru kopgarumā, ap 28 tūkst. transformatoru apakšstacijas, vēl lielāks skaits sadales skapju, 1 milj. viedo elektroenerģijas skaitītāju u.c. Tas viss ļauj nodrošināt elektrības piegādi gandrīz 800 tūkst. mājsaimniecību un uzņēmumu visā Latvijā. Tāpēc jaunie tarifi veidoti atbilstošāki sistēmas faktiskajām izmaksām, kā arī vienādi gan uzņēmumiem, gan mājsaimniecībām, jo elektrotīkla izmaksas ietekmē klientu elektrības pieslēgumu tehniskie dati, nevis juridiskais statuss,” skaidro uzņēmums.

youtube icon
Abonēt youtube