Daiga Mieriņa. Foto: Reinis Inkēns, Saeima/Flickr

Saeima trešdien, 20.septembrī, par 14.Saeimas priekšsēdētāju ievēlēja Daigu Mieriņu.

Par Mieriņas kandidatūru 14.Saeimas priekšsēdētājas amatā atklātā balsojumā ar vēlēšanu zīmēm balsoja 55 deputāti, bet pret – 34 deputāti.

Mieriņa 14.Saeimā vada Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju un strādā arī Ilgtspējīgas attīstības komisijā, Mājokļa jautājumu apakškomisijā, kā arī Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijā.

Saeimas priekšsēdētāju ievēlē parlaments no Saeimas deputātu vidus. Saeimas priekšsēdētāja amatu kopš 2022.gada 1.novembra, kad uz pirmo sēdi sanāca 14.Saeima, ieņēma Edvards Smiltēns, kurš šodien atsaukts no amata pēc desmit deputātu priekšlikuma.

Saeimas priekšsēdētājs reprezentē parlamentu, vada Saeimas sēdes un gādā par kārtību tajās, kā arī vada Saeimas Prezidija sēdes. Priekšsēdētāja prombūtnes laikā viņa pienākumus pilda kāds no viņa biedriem pēc savstarpējas vienošanās. Satversmē noteiktos gadījumos Saeimas priekšsēdētājs izpilda Valsts prezidenta vietu. Saeimas priekšsēdētājs ir Nacionālās drošības padomes loceklis. Padome saskaņo augstāko valsts institūciju un amatpersonu īstenotu vienotu valsts politiku nacionālās drošības jomā, informē Saeimas Preses dienests.

Būtisks Saeimas priekšsēdētāja amata pienākums ir diplomātisko attiecību veidošana, gan tiekoties ar citu valstu augstākajām amatpersonām, delegācijām un ārvalstu vēstniekiem, gan arī apmeklējot citas valstis oficiālās vai darba vizītēs.

Lasiet arī: Smiltēns pasniedz Siliņai zīmīgu dāvanu, stājoties premjeres amatā

Līdztekus sava amata pienākumiem Saeimas priekšsēdētājs pilda arī deputāta pienākumus un piedalās Saeimas komisiju un apakškomisiju darbā.

Saistītās tēmas: Daiga MieriņaEdvards SmiltēnsSaeima

youtube icon
Abonēt youtube