Evika Siliņa. Foto: Reinis Inkēns, Saeima/Flickr

Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, kurš šonedēļ spiests nolikt savas pilnvaras, jaunajai premjerei Evikai Siliņai pēc jaunās valdības apstiprināšanas Saeimā dāvinājis zīmīgu dāvanu – Džordža Orvela slaveno romānu “1984”, raksta žurnāls “Privātā Dzīve”.

Brīdinot par iespējamo nākotni, Orvels savu antiutopisko romānu “1984”  sācis rakstīt 1945.gadā, bet publicējis 1949. gadā. Romānā attēlotajā pasaulē nepastāv vārda brīvība, ir tikai trīs izdomātas, karojošas totalitāras valstis ar neierobežotu partijas varu, kuras nemitīgi kontrolē savu pavalstnieku domas un darbus.

Tikmēr Siliņa, taujāta par pēdējās nedēļās piedzīvoto, izdevumam “Privātā Dzīve” atzinusi, ka viņu sāpinājusi neticība. “Ceru, ka spēšu cilvēkus iedrošināt daudz vairāk uzticēties pašiem sev un parādīt, ka esam stipri, kaut dzīvojam blakus teroristu valstīm,” tā Siliņa.

Uzreiz pēc nominēšanas premjera amatam sociālajos tīklos un atsevišķos medijos parādījās dažādas kompromitējošas ziņas par iespējamiem nesmukumiem Siliņas pagātnē. Viņa par šīm tēmām nerunā, bet Saeimas “Jaunās Vienotības” frakcijas deputāti vērsušies tiesībsargājošajās iestādēs, lai tās noskaidro, kas izvērsis nomelnojošo kampaņu, vēsta izdevums.

Siliņa ir dzimusi 1975.gadā un šobrīd ir Latvijas Republikas labklājības ministre. Viņa ievēlēta 14. Saeimā no partiju apvienības “Jaunā Vienotība”.

Siliņa ir studējusi Latvijas Universitātē, iegūstot bakalaura grādu tiesību zinātnē un jurista kvalifikāciju, kā arī sociālo zinātņu maģistra grādu tiesību zinātnē, starptautiskajās un Eiropas tiesībās Rīgas Juridiskajā augstskolā.

No 2003. līdz 2012.gadam Siliņa darbojās kā individuāli praktizējoša zvērināta advokāte, kā arī ir izdevniecības “Tēva mantojums” dibinātāja.

2011. gadā Siliņa pievienojās “Zatlera Reformu partijai”. Ir bijusi Latvijas Republikas iekšlietu ministra Riharda Kozlovska ārštata padomniece juridiskajos jautājumos, vēlāk arī Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre. 2019.gadā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa vadītajā Ministru kabinetā, Siliņa kļuva par Ministru prezidenta parlamentāro sekretāri.

Siliņa ir trīs bērnu mamma, kas ļauj izprast izaicinājumus, ar kuriem sastopas jaunākā paaudze: “Ikdienā es daudz satieku un runāju ar bērniem un jauniešiem visā Latvijā par viņu nākotni un mani uztrauc daudzu jauniešu plāni doties meklēt laimi citviet. Tāpēc piederības sajūta Latvijai, laipnas un mīlošas sabiedrības veicināšana, dažādības pieņemšana un, galvenais, labas un pamatīgas izglītības nodrošināšana Latvijā noteikti ir politiķu pienākums pret mūsu valsts nākotni.”

Pēc Siliņas sacītā, kolēģi politikā zina, ka viņas darba stils ir vērsts uz rezultātu viņa ir ļoti prasīga pret sevi un kolēģiem. Nepatīk tukšas diskusijas. Tāpēc jau savlaicīgi brīdina sarunu partnerus, ka darba viņas valdībā būs vairāk nekā runu. Viņa uzsver: “Tā ir milzīga atbildība, īpaši šajā laikā, kad Latvijai ir tik daudz izaicinājumu. Esmu gatava uzsākt darbu un iespējami īsākā laikā panākt vienošanos starp koalīcijas partneriem, piedāvājot Valsts prezidentam jauno valdības modeli un sabiedrībai jaunu valdību.”

Lasiet arī; «Pa dīķi peld slīķis» – vecāki sašutuši par dzejoli, kas bērniem jāmācās no galvas

Viņa norāda: “Šī būs smaga misija, bet savu darbu politikā vienmēr esmu uztvērusi kā kalpošanu. Mani politikā iedvesmo Latvijas sieviešu spēja smagi strādāt, rūpēties par bērniem, vienlaikus domāt par savu profesionālo izaugsmi. Nav jaudīgāka spēka par Latvijas sievietēm!”

Saistītās tēmas: 1984Džordžs OrvelsEdvards SmiltēnsEvika Siliņa

youtube icon
Abonēt youtube