Publicitātes foto
Maltīšu plānošana, apdomīga ēdiena iegāde, kā arī ēdiena pārpalikumu izmantošana un atbilstoša produktu uzglabāšana ļauj ne tikai mazināt pārtikas atkritumu apjomu, bet arī ievērojami ietaupīt naudu. Eiropas Savienībā katru gadu tiek radīti gandrīz 57 miljoni tonnu pārtikas atkritumu (127 kg uz vienu iedzīvotāju) aptuveni 130 miljardu eiro vērtībā, vēsta 2022. gada ‘Eurostat” dati.
Vairāk nekā puse pārtikas atkritumu Eiropā tiek radīta mājsaimniecībās – 55%. Lai mazinātu pārtikas atkritumu daudzumu un naudas izdevumus ikdienā, ir jābūt apdomīgākiem un jāpievērš uzmanība saviem pārtikas patēriņa paradumiem. Jāatceras gan, ka pilnībā no pārtikas atkritumu radīšanas izvairīties nevar, taču ikviens var mazināt to apjomu, ieviešot kaut nelielas izmaiņas savā ikdienā. Piemēram, plānojot nedēļas maltītes un iegādājoties produktus, kuru derīguma termiņš tuvojas beigām, var gana daudz ietaupīt. “Narvesen” aicina sabiedrību domāt par atbildīgu patēriņu, tāpēc sagatavojis vairākus ieteikumus, kā ietaupīt un samazināt savu ietekmi uz vidi.
Plāno ikdienas maltītes un dod produktiem otro iespēju
Maltīšu plānošana neprasa daudz laika ikdienā, toties sniedz dažādus ieguvumus, piemēram, novērš impulsīvu produktu iegādi. Plāno ne tikai maltītes, kuras gatavosi mājās, bet arī tās nedēļas dienas un ēdienreizes, kad ēdīsi ārpus mājas. Izvēloties augļus vai dārzeņus, nevērtē to, cik vizuāli “glīti” vai “neglīti” tie ir. Ja iespējams par lētāku cenu iegādāties augli vai dārzeni ar nedaudz bojātu mizu, izmanto šo iespēju, jo produkta uzturvērtību un garšu tas nemainīs.
Izmanto ēdiena pārpalikumus un jau esošos krājumus
Pusdienās vari ēst to, kas palicis pāri no iepriekšējās dienas vakariņām – tieši tik vienkārši! Papildini maltītes, kas palikušas pāri no iepriekšējām ēdienreizēm ar kādu produktu, kas jau atrodams ledusskapī. Pirms veikala apmeklējuma ir noderīgi veikt virtuves plauktu, ledusskapja un saldētavas “inventarizāciju”, jo, visticamāk, atradīsi produktus, kurus vēl vari izmantot nākamajās ēdienreizēs, izvairoties no liekiem tēriņiem. Ēdienu receptes mēdz mulsināt ar pārmērīgi daudzām sastāvdaļām, bet ne vienmēr tās visas ir nepieciešamas. Piemēram, ja receptē minēti pētersīļi, bet saldētavā glabājas dilles – aizvieto. Ļauj vaļu improvizācijai!
Uzglabā produktus atbilstoši derīguma termiņam
Lai regulāri neizniekotu pārtiku, ir svarīgi to arī atbilstoši uzglabāt un sekot līdzi ieteicamajam derīguma termiņam. Produktus, kuriem tuvojas derīguma termiņa beigas, centies izlietot pirmos. Lai atgādinātu sev par to, novieto tos priekšā citiem produktiem vai pievieno pamanāmu atgādinājuma zīmīti. Nevajadzētu laist garām arī produktus un maltītes ar samazinātu cenu, kam tuvojas derīguma termiņa vai ieteicamā izlietošanas laika beigas.
““Nocenotās” preces jeb preces ar samazinātu cenu ir tās, kurām tuvojas derīguma termiņa beigas un kuras vairs nav “pirmā svaiguma”. “Ieteicams līdz” uz bakalejas produktiem nozīmē, ka tos var droši lietot arī pēc derīguma termiņa beigām, savukārt svaigos produktus ar norādi “Izlietot līdz” īsi pirms termiņa beigām var sasaldēt. Arī mēs klientiem dienas beigās piedāvājam iegādāties bakaleju par puscenu un pārtikas produktiem ar tekošās dienas termiņu samazinām cenu,” saka SIA “Reitan Convenience Latvia” “Narvesen” Komercdirektore Ineta Legzdiņa.
Izmanto saldētavu apdomīgi
Ja gadījies nopirkt vairāk pārtikas, nekā uzreiz vajadzīgs, un šaubies, vai paspēsi visu izlietot, pirms produkti sabojājas, – sasaldē! Ar dārzeņiem un augļiem var rīkoties līdzīgi: ja tie sākuši vīt, sagatavo tos nākamajai ēdienreizei un ievieto saldētavā, sadalītus porcijās. Šādās situācijās saldētava ir labākais sabiedrotais – tajā var uzglabāt gandrīz jebkuru produktu, taču iepriekš der izpētīt informāciju, ko un cik ilgi ieteicams uzglabāt sasaldētā veidā.
Lasiet arī: VIDEO | Kanters, Rutulis un Ērglis ieskaņo jestro Džambulaju