Foto: Pexels

“Ja citās valstīs kreisie beidzot ir atmaskoti un neitralizēti, tad šeit viņi pirmo reizi nāk pie varas pa īstam. Latvijas atpalicība kļūs dinamiskāka. Paldies tviterprezidentam. Viena CV ieraksta dēļ tika upurēta visa valsts,” tā, komentējot jaunās valdības sastāvu, norāda “Jaunā Rīgas teātra” režisors Alvis Hermanis.

Kā viņš raksta vietnē “Facebook”, “pirmo reizi 30 gadu laikā kopš Neatkarības atgūšanas, Latvijā tiks ievēlēta valdība, kura pārstāv citu (pie tam – dažādu) zemju intereses. Un nevis Latvijas tautas. Dažviet apzināti, dažviet aiz muļķības. Pat tie, kuri šo valdību uzskata par savējo, vēlāk sapratīs, ka ilgtermiņā tā rok bedri visiem, arī viņiem.”

Tāpat, viņaprāt, ne jau Gunāra Kūtra atvainošanās Latvijas sabiedrībai bija vajadzīga. “Mums vajag [Valsts prezidenta Edgara] Rinkēviča atvainošanos. Kura ievēlēšanas dēļ viss šitas cirks tagad notiks,” tā Hermanis.

“Esmu kļūdījies.  Visus šos gadus es naivi domāju, ka ASV un citi “pieaugušie” mūs pieskata un uzmana, lai Latvijā valdošos amatos nonāktu tikai adekvāti spēki. Patlaban esam liecinieki tam, ka mūsu Latvijā ir noticis valsts apvērsums,” tā vietnē “Facebook” raksta Hermanis.

“Šajās dienās mēs esam liecinieki, kā tiek sastādīts jaunais Ministru kabinets. Un neviens nebrīnās, ka tajos krēslos atkal nonāks tie paši nespējnieki, kurus neviens nopietns uzņēmums nelaistu tuvumā savai vadībai desmit kilometru rādiusā,” tā vietnē “Facebook” iepriekš rakstījis  Hermanis.

“Pēdējās nedēļas laikā esmu runājis ar dažiem nopietniem uzņēmējiem (kuri pagaidām vēlas palikt anonīmi) par kādu konkrētu priekšlikumu, ar kuru vēršos pie pārējiem Latvijas darba devējiem. Iemesls, kāpēc esmu šai gadījumā starpnieks, acīmredzot ir tas, ka viņus uzrunājusi mana ideja gan par mažoritāro vēlēšanu sistēmu, gan tas, kā pie tās nonākt. Arvien vairāk cilvēku saprot, ka valsti var glābt tikai radikālas reformas jeb paradigmas maiņa. Protams, neesmu atklājis jaunu pasauli un šim uzstādījumam jau sen piekrīt gandrīz visi Latvijas darba devēji. Jo, – no kurienes bankomātos rodas mūsu nauda? To zina visi, izņemot mūsu ministrus. Vēl svarīgi pateikt, ka šis priekšlikums nāk no cilvēkiem, kuru vārdi nav “sasmērēti” ar politbiznesa vēsturi. Starp viņiem nav, tā saucamo, oligarhu,” raksta Hermanis.

Pēc viņa sacītā, “priekšlikums sekojošs: Ņemot vērā to, ka Latvijas tautsaimniecības stagnācijas galvenais iemesls ir nekvalificēta vadība (ministri), kura nav spējīga reformēt pastāvošo sistēmu, izvirzās jautājums par līderību un atbildību. Latvijas lielo nodokļu maksātāju un privātuzņēmēju grupa, pilnīgi caurspīdīgi un atklāti, varētu kopīgi samesties (šoreiz burtiskā nozīmē) un finansēt Latvijas ministru atalgojumu, lai tas sasniegtu konkurētspējīgu ciparu – 15-20k [tūkstoši eiro] mēnesī. Kā zināms, ministru bēdīgā profesionālā kapacitāte līdz šim ir tāda un ne savādāka, jo tajos amatos vienmēr nonāk partiju funkcionāri, kuri ar savām profesionālajām spējām nekad nespētu konkurēt ar augstākā līmeņa menedžeriem. Savukārt, augstas klases administratori un speciālisti nekad neietu ministru amatos, jo viņu takse ir krietni augstāka. Akcents uz to, ka šis algas pielikums nāktu nevis no nodokļu maksātājiem, bet no privātuzņēmējiem. Turklāt, ja šie, konkursa kārtībā izvēlēto ministru, darba rezultāti būtu uzskatāmi un pārliecinoši, pieminētie uzņēmēji viņiem būtu ar mieru piemaksāt arī bonusus.”

“Protams, šiem ministriem būtu nepieciešams uzstādīt mērķus, kuri būtu visai sabiedrībai atklāti zināmi un saprotami (lai izslēgtu jebkādas aizdomas par interešu konfliktiem). Pietiktu ar 5 lieliem galvenajiem konkrētiem uzdevumiem katram ministram (nevis 50 abstraktām bla bla programmām), par kurām atskaitīties vajadzētu sabiedrībai pa tiešo. (..) Svarīgi atkārtot, ka šie ministri tiktu atlasīti atklātā konkursā un vērtētāji būtu parlaments. Protams, tas varētu notikt tikai pie mažoritāri ievēlēta parlamenta, jo partijnieku pastāvēšanas jēga vienmēr ir iebīdīt savējos, un nevis labākos (vai kāds to vēl nezināja?). Protams, šim modelim jābūt totāli caurspīdīgam, lai likvidētu vismazākās iespējas korupcijai un lai nevienam neienāktu prātā pārmest, ka, lūk, “biezie” grib uztaisīt savu valdību,” domā Hermanis.

“Šajās dienās mēs esam liecinieki, kā tiek sastādīts jaunais Ministru kabinets. Un neviens nebrīnās, ka tajos krēslos atkal nonāks tie paši nespējnieki, kurus neviens nopietns uzņēmums nelaistu tuvumā savai vadībai 10 km rādiusā. Bet šeit ir risinājums. Pagaidām jēls. Bet apspriežams,” tā raksta Hermanis, turklāt, kā viņš apgalvo, “sabiedrībā šī diskusija jau ir sākusies un to vairs neapturēt.”

Tikmēr ierakstā vietnē “Instagram” režisors iepriekš rakstījis, ka tiek noklausītas viņa telefonsarunas. “Jau nedēļu mans telefons tiek noklausīts diezgan paviršā un brutālā veidā (viņi pat īpaši necenšās). Un man diezgan vienalga, jo nav ko slēpt. Taču šorīt uzzināju, ka vakar viņi rakājušies telefonā (pie augstāka security līmeņa vienkārši atnāk brīdinājums no US) arī cilvēkam, ar kuru kontaktēju šais dienās par politiskām tēmām. Tas tikai vēlreiz apliecina, cik nožēlojama organizācija ir “Jaunā Vienotība”, kura savu oponentu spiegošanai pieslēdz drošības iestādes un, tātad, to finansē no nodokļu maksātāju naudas,” tā Hermanis.

Lasiet arī: VIDEO | Krievijas televīzijā joko un smejas par Putina režīmu

Saistītās tēmas: Alvis HermanisJaunais Rīgas TeātrisValdība

youtube icon
Abonēt youtube