Foto: Grishkov Aleksandr/Flickr

Latvijas Dabas fonds izsludina trīs rudens Ainavu tūres – 30.septembrī Papē, 14.oktobrī Lubānā gar Aiviekstes upi akmens laikmeta garā un kritalu tūri 15.oktobrī Turaidā. Ainavu tūre ir pārgājiens kopā ar dabas un kultūras ekspertiem, ko papildina ar ainavu saskanīgs koncerts un kopīgs mielasts.

Dalība tūrēs ir bez maksas, bet ar iepriekšēju pieteikšanos, informē Latvijas Dabas fonds.

Sestdien, 30.septembrī no plkst.10.00 līdz 17.00 ainavu tūre notiks Papē. “Tajā Papes Ornitoloģijas stacijā iepazīsim ornitologu darbu un uzzināsim par putnu migrāciju. Klausoties Papes Attīstības Biedrības vadītāja, kuršu vēstures izzinātāja Māra Muitnieka stāstījumā, izstaigāsim vēsturisko Papes Ķoņu zvejniekciemu, bet Zigmāra Miemja vadībā viesosimies Papes Ķoņu ciema zvejnieka-zemnieka sētā “Vītolnieki”. Kopā ar Pasaules Dabas fonda reindžeri Intu Medni izstaigāsim Papes dabas parku, kurā atrodas unikālas ekosistēmas (ezers ar niedrājiem, mežs, augstais purvs, pļavas un jūras piekraste), un iepazīsim Papes ezeru, savvaļas zirgu un tauru nozīmi dabas daudzveidības atjaunošanā. Visi tūres dalībnieki bez maksas varēs baudīt pusdienas. Pēc tūres ikviens ir aicināts plkst.17.30 apmeklēt koncertu “Rucavas Dziedāšanas svētkiem – 150” Rucavas Kultūras namā. Ekspedīcija ir ģimenēm ar bērniem draudzīgs pasākums. Pulcēšanās pārgājienam no plkst.9.30 Rucavas Tirgus laukumā, izbraukšana – plkst.10.00. Lai aptvertu tūres maršrutu, paredzēti kopīgi pārbraucieni ar autobusu, atgriežoties tūres sākumpunktā Rucavas Tirgus laukumā,” stāsta organizatori. Dalība ainavu tūrē – bezmaksas, taču iepriekšējā pieteikšanās ir obligāta (pieteikties var šeit, jo vietu skaits ir ierobežots.

Ahttp://ej.uz/PapiRudenisinavu tūre Lubānā gar Aiviekstes upi akmens laikmeta garā notiks sestdien, 14.oktobrī no plkst.11.00 līdz 15.00. Viens no tūres vadītājiem būs treneris, vides gids, aktīvās atpūtas un sporta biedrības “Aborieši” vadītājs un sporta dzīves veidotājs savā novadā Māris Valainis, kurš dalīsies stāstos par Aiviekstes upes bagarēšanu un atsegs akmens laikmeta noslēpumus.

Viņam palīdzēs Latvijas Dabas fonda eksperte un botāniķe Lelde Eņģele. Tūres noslēgumā dabas takas “Aiviekstes ozoli” dabas koncertzālē plkst.14.00 būs muzikāls pārsteigums. Visi tūres dalībnieki bez maksas varēs baudīt pusdienas. Ekspedīcija ir ģimenēm ar bērniem draudzīgs pasākums. Pulcēšanās pārgājienam no plkst.10.30 Lubānā Dabas takas “Aiviekstes ozoli” sākumā.  Pārgājiens sāksies plkst.11.00. Dalība Ainavu tūrē – bezmaksas, iepriekš piesakoties šeit, jo vietu skaits ir ierobežots.

Svētdien, 15.oktobrī no plkst.11.00 līdz 16.00 ainavu tūrē, kas notiks Turaidas muzejrezervātā, varēs iepazīt Latvijas Dabas fonda 2023.gada dzīvotnes – kritalas – mežā gulošus kokus un ar tiem saistīto dzīvības pasauli, parkveida pļavas un Turaidas vēsturiskā centra, kas attīstījies vairāk nekā tūkstoš gadu ilgā laika posmā, dabas un kultūras mantojumu. Šajā tūrē piedalīsies eksperti: Gunta Zaķīte (Turaidas muzejs), dabas ekspertes Maija Medne (Dabas aizsardzības pārvalde) un Evita Oļehnoviča (Daugavpils Universitātes doktorante, Latvijas Dabas fonds), kā arī entomologs Jānis Saulītis (Dabas aizsardzības pārvalde). Tūres noslēgumā Dainu kalnā plkst.15.00 muzicēs saksofonists Ernests Aļļis. Visi dalībnieki bez maksas tiks cienāti ar mielastu. Pulcēšanās pārgājienam no plkst.10.30 stāvlaukumā pie muzeja kases. Dalība ainavu tūrē: biļete ieejai muzejā, iepriekš piesakoties šeit,  jo vietu skaits ir ierobežots. Pēc tūres tās dalībnieki līdz plkst.18.00 varēs turpināt ekskursiju Turaidas muzejā. Ekspedīcija ir ģimenēm ar bērniem (no 5 gadu vecuma) draudzīgs pasākums. Sagaidāma staigāšana pa kalniem un lejām, skaistām ainavām un brikšņiem, atsevišķas vietas atkarībā no laikapstākļiem var būt dubļainas, brīdina organizatori.

Lasiet arī: Tērvetes dabas parkā sakopšanas darbi turpināsies līdz pat pavasarim

Saistītās tēmas: ainavu tūresLatvijas Dabas fonds

youtube icon
Abonēt youtube