Vladimirs Solovjovs. Foto: fitnessbazacom fitnessbazacom/Flickr

Krievijas Federācijā doti mājieni, ka tā Igaunijas galvaspilsētai Tallinai varētu nodarīt “kaut ko skarbu”, nosaucot Igauniju par ASV provinci. Turklāt Krievija veido “brīvprātīgo” mobilās grupas pie valsts robežas ar Igauniju, ziņo Unian.

Ar šādu paziņojumu Krievijas vadošā propagandista Vladimira Solovjova raidījumā klajā nācis Baltijas pētījumu asociācijas prezidents Nikolajs Meževičs. Kopā ar Solovjovu abi sprieduši, ka Maskava, neņemot vērā Ameriku, varētu apdraudēt Igauniju, jo Vašingtona jebkurā gadījumā nesāktu izmantot raķetes pret Krieviju.

“Pastāv viedoklis – ja mēs ļausim sev pateikt kaut ko skarbu vai vēl jo vairāk darīsim kaut ko saistībā ar Tallinu-Rēveli-Kolivanu, tad amerikāņu raķetes lidos pēc 15 minūtēm. Es jums apliecinu… Ja viņi varētu tās nosūtīt, zinot, ka nesekos atbilde, viņi jau sen būtu tās nosūtījuši,” sacīja Meževičs.

Viņš piebilda, ka ASV uzskata Baltijas valstu teritorijas par “provinci” un “perifēriju”, tāpēc neuzņemsies šādu risku. “Viņiem tā ir provinču province, perifēriju perifērija, tāpēc šeit nekas nenotiks,” norādīja Meževičs.

Iepriekš Solovjova raidījumā tika izteikti dažādi draudi, reaģējot uz Igaunijas  Ārlietu ministrijas paziņojumu, ka divām pilsētām tiek plānots atgriezt to vēsturiskos nosaukumus, Kaļiņingradu pārdēvējot par Kēnigsbergu, bet Kingisepu – par Jamburgu vai Jaamu.

Kā ziņo Unian, Krievija veido “brīvprātīgo” mobilās grupas, lai patrulētu pierobežas zonās un kritiskās infrastruktūras tuvumā, cerot, ka tā spēs aizsargāties pret bezpilota lidaparātu uzbrukumiem, jo īpaši teritorijā pie Igaunijas robežas.

Pleskavas apgabala gubernators jau ir paziņojis par atbilstošu vervēšanu, aptuveni 800 pilsoņiem reģistrējoties kā “brīvprātīgajiem”, norāda Lielbritānijas izlūkdienesti.

Tiek atzīmēts, ka šāda ideja Krievijas varas iestāžu vidū parādījās pēc ziņām par divu “Il-76 Candid” transporta lidmašīnu sabojāšanas 29.augustā. Jo īpaši Krievijas Federācija vēlas aizsargāt vietējo Kresti aviobāzi. Britu izlūkdienesti uzskata, ka šim objektam, iespējams, uzbrukts no Krievijas Federācijas teritorijas, jo bezpilota lidaparātiem ir ierobežots darbības rādiuss.

“Šo brīvprātīgo drošības patruļu izveide, visticamāk, darbosies kā preventīvs līdzeklis un nodrošinās aizsardzību pret bezpilota lidaparātiem, kas parasti tiek ekspluatēti gaisa bāzes tiešā tuvumā,” norāda Lielbritānijas izlūkdienesti. Tiek uzsvērts, ka, neskatoties uz šādiem Krievijas Federācijas mēģinājumiem sevi aizsargāt, kājnieki jau ir pierādījuši sevi kā neefektīvu līdzekli pret bezpilota lidaparātiem. Tāpēc Krievijai jebkurā gadījumā vairāk jāizmanto pretgaisa aizsardzības sistēmas un citi līdzekļi bezpilota lidaparātu attālinātai atklāšanai un iznīcināšanai.

Lasiet arī: Bojā gājuša krievu karavīra mātei kā mierinājumu pasniedz kaķi

Tajā pašā laikā mēģinājums organizēt šādas patruļas tieši uz brīvprātīgo rēķina norāda, ka Krievijas Federācijas drošības dienestā nav pietiekami daudz apmācīta personāla, kam uzticēt šādu uzdevumu.

youtube icon
Abonēt youtube