Foto: Nataļja Vaseva (lasītājas iesūtīts foto)

Septembra izskaņa bija mierīga, lielākoties sausa un rekordsilta. Kopā septembrī pārspēti 110 rekordi, kas ir vairāk nekā šīs vasaras mēnešos – vasarā kopā uzstādīti 43 maksimālās gaisa temperatūras rekordi.  Oktobrim sākoties, laika apstākļi ir kļuvuši rudenīgāki, un trešdien, 4.oktobrī, gaidāma pirmā šī rudens vētra. 

Otrdien, 3. oktobrī, virs Dānijas izveidosies ciklons, kas strauji virzoties uz ziemeļaustrumiem, jau otrdienas vakarā sasniegs Latviju. Atmosfēras spiedienam pazeminoties, Latvijā sāks pastiprināties dienvidrietumu, rietumu vējš, informē Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Jau otrdienas vakarā, sākot ar piekrastes rajoniem, vējš brāzmās sasniegs 20-24 m/s, nakts gaitā un no rīta tas turpinās pieņemties spēkā, Kurzemē un Vidzemē brāzmās sasniedzot pat 25-30 m/s.

Jau šobrīd ir sagatavoti brīdinājumi par gaidāmo vētru – visā valstī spēkā būs dzeltenā līmeņa brīdinājums, Kurzemē un Vidzemē – oranžā. Vējš pakāpeniski sāks zaudēt savu spēku trešdienas vakarā, tomēr piekrastē vēl aizvien tas būs jūtams.

Šādos laikapstākļos, uzturoties ārpus mājām, jābūt piesardzīgiem – var lūzt koki, koku zari. Vēja ietekmi pastiprinās tas, ka koki vēl ir ar lapotni. Nenostiprināti priekšmeti var tikt aizpūsti, iespējami kaitējumi īpašumiem, kā arī vietām sagaidāmi elektroapgādes traucējumi. Otrdien un trešdien daudzviet gaidāms arī lietus, vietām nokrišņi būs stipri, un kopā ar vētraino vēju pasliktināsies redzamība, tāpēc satiksmes dalībniekiem jābūt īpaši uzmanīgiem! Stiprais vējš izraisīs ūdenslīmeņa celšanos piekrastē, brīdina sinoptiķi.

Lasiet arī: Mairi Briedi uztrauc lidmašīnu atstātās sliedes debesīs

youtube icon
Abonēt youtube