Foto: Pexels

Reaģējot uz traģiskajiem notikumiem Izraēlā un paužot atbalstu un solidaritāti Izraēlas tautai, no pirmdienas, 9. oktobra, līdz šīs nedēļas beigām diennakts tumšajā laikā Rīgas rātsnama tornis tiks izgaismots Izraēlas karoga krāsās.

Rātsnams tiks izgaismots no plkst.19.00 vakarā, informē Rīgas dome.

Jāpiebilst, ka pirmdien, 9. oktobrī, arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs sazinājās pa tālruni ar Izraēlas Valsts prezidentu Isāku Hercogu (Isaac Herzog). Valsts prezidents izteica līdzjūtību teroristu uzbrukumu upuriem un viņu ģimenes locekļiem, kā arī stingri nosodīja necilvēciskos teroristu uzbrukumus pret Izraēlas civiliedzīvotājiem.

Rinkēvičs apliecināja Latvijas solidaritāti ar Izraēlas tautu. Valsts prezidents atzīmēja Izraēlas tiesības uz pašaizsardzību un uzsvēra Latvijas nelokāmo atbalstu Izraēlai cīņā ar teroristiem. Vienlaikus Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvija aktīvi strādās, lai nodrošinātu vienotu Eiropas Savienības atbalstu Izraēlai, informē Valsts prezidenta kanceleja.

Arī Saeimas Ārlietu komisija sestdien, 7.oktobrī, pieņēma paziņojumu, kurā stingri un kategoriski nosoda “Hamas” teroristu veiktos uzbrukumus Izraēlai. Šāda vardarbība bez izšķirības un vēršanās pret civiliedzīvotājiem ir zemiski nežēlīga un barbariska; tā ir neattaisnojama necilvēciskas iznīcības sēšana. Tas ir terorisms savā visšausmīgākajā izpausmē, teikts paziņojumā.

Saeimas Ārlietu komisija paziņojumā apliecina savu nemainīgi nelokāmo atbalstu Izraēlai un solidarizējas ar Izraēlu un tās sabiedrību šajā smagajā dienā. Izraēlai ir tiesības uz pašaizsardzību, un Izraēlai ir tiesības un pienākums aizstāvēt savus pilsoņus un valsti pret nāvējošiem terorisma aktiem, pauž deputāti.

Saeimas Ārlietu komisija paziņojumā izsaka līdzjūtību uzbrukumu upuru tuviniekiem un novēl ātru atveseļošanos visiem ievainotajiem, informē Saeimas Preses dienests.

Pēc gadiem ilgušās saspīlējuma eskalācijas un graujošās blokādes Gazas joslā Hamas sestdien, 7.oktobrī, raidīja tūkstošiem raķešu uz Izraēlu, vienlaikus nosūtot vairākus simtu kaujinieku uz Izraēlas teritoriju. Kopš sestdienas uzbrukumiem dzīvību ir zaudējuši jau vairāk nekā 1 100 cilvēku, vēsta BBC.

Pat pēc 36 stundām raķešu uzbrukumi no Gazas uz Izraēlas dienvidiem turpinās un naktī uz pirmdienu, 9.oktobri, Izraēlas aizsardzības sistēmas intensīvi strādāja, lai notriektu palestīniešu raķetes virs Izraēlas.

Arī Izraēlas Gaisa spēki (IAF) naktī veica vērienīgu operāciju, kuras mērķis bija vairāk nekā 500 Hamas un Islāma džihāda objektu Gazā. Starp mērķiem bija septiņi Hamas komandcentri un viens ar Islāma džihādu saistīts centrs.

Izraēlas atbildes gaisa triecieni ir piespieduši aptuveni 123 000 palestīniešu Gazā pamest savas mājas, no kuriem gandrīz 74 000 ir meklējuši patvērumu skolās, liecina ANO dati. Slimnīcas Gazā ir pārpildītas un cīnās ar elektroenerģijas trūkumu, un ANO brīdina, ka tuvākajās dienās varētu beigties reģiona vienīgais elektroenerģijas avots – elektrostacija. Palestīniešu veselības aizsardzības amatpersonas ziņoja, ka kopš ofensīvas sākuma Gazā kopumā ir 413 upuri.

Svētdien, 8.oktobrī, ASV vēstnieks ANO ziņoja, ka vairāki amerikāņi varētu būt sagūstīti vai nogalināti, un pauda dziļas bažas par ASV pilsoņu drošību visā reģionā. Arī Polija ir uzsākusi savu pilsoņu evakuāciju no Izraēlas, un pirmā lidmašīna ar aptuveni 120 cilvēkiem pirmdienas, 9.oktobra, agrā rītā nolaidās Varšavā. Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks (Mariusz Blaszczak) izteica pateicību karavīriem, kas iesaistīti evakuācijā un teicis, ka paredzēts, ka vēlāk no Izraēlas tiks evakuēti vēl vairāk Polijas tūristu, tostarp skolēni. Evakuācijā piedalās vairāk nekā 200 Polijas karavīru.

Hamas sarīkoja uzbrukumu mūzikas festivālā, kas notika netālu no Gazas joslas robežas Izraēlas dienvidos. Kā ziņo brīvprātīgo glābšanas organizācija ZAKA, šī uzbrukuma rezultātā festivāla norises vietā tika atrasti vairāk nekā 250 līķiHamas kaujinieki veica negaidītu uzbrukumu, atklājot uguni uz festivāla apmeklētājiem un sagrābjot ķīlniekus, par ko liecina sociālo plašsaziņas līdzekļu ieraksti un aculiecinieku liecības.

Liecinieki ziņoja, ka par uzbrukumu liecināja sirēnas, kas brīdināja par tuvojošos raķešu uzlidojumu, kam sekoja apšaude. Kāda lieciniece ziņoja, ka aptuveni 50 militārpersonas, tērpušās militārās uniformās, ieradās furgonos un atklāja uguni visos virzienos uz visiem cilvēkiem, izraisot haosu un traģēdiju pasākumā. Vairāki festivāla apmeklētāji joprojām ir bezvēsts pazuduši.

Saskaņā ar Izraēlas Aizsardzības spēku (IDF) pirmdien, 9.oktobrī, sniegto informāciju Izraēlas spēki pašlaik ir iesaistīti sadursmēs ar Hamas kaujiniekiem aptuveni septiņās līdz astoņās vietās Izraēlas dienvidos netālu no Gazas joslas.

Lasiet arī: Draudēts Wolt un Bolt piegādes darbinieku pieredzes pētniecei

Turklāt IDF ziņoja, ka tā ir uzbrukusi vairāk nekā 1000 mērķiem Gazas joslā. Pulkvežleitnants Ričards Hihts (Richard Hecht), runājot ar žurnālistiem, uzsvēra, ka operācija ir plaša un prasa vairāk laika, nekā sākotnēji paredzēts, lai atjaunotu drošu aizsardzības pozīciju.

Saistītās tēmas: HamasIzraēlaKaršKonfliktsRīga

youtube icon
Abonēt youtube