Hosams Abu Meri. Foto: Valsts kanceleja/Flickr

Partijas “Apvienotais saraksts” deputāti trešdien, 11. oktobrī, iesnieguši pieprasījumu veselības ministram Hosamam Abu Meri skaidrot plānus Latvijā nodarbināt Palestīnas iedzīvotājus.

Veselības ministrs 5. oktobrī tikās ar Palestīnas amatpersonām. Pēc publiskajos avotos atrodamajām ziņām, tikšanās laikā Hosams Abu Meri aicinājis Palestīnas iedzīvotājus studēt un strādāt Latvijā.

Tikšanās laikā pārrunāta divpusējā sadarbība, aktuālā situācija Tuvo Austrumu reģionā, kā arī sadarbība starptautiskajās organizācijās. Palestīnas ārlietu un diasporas ministra vietniece Dr. Amala Džādū pauda pārliecību, ka Latvijai un Palestīnai ir iespējas veidot sadarbību veselības aprūpes jomā, daloties savstarpējā pieredzē. Arī veselības ministrs uzskata, ka šajā jomā ir vērts veidot ciešāku sasaisti, piemēram, organizējot mediķu pieredzes apmaiņas programmas, rīkojot medicīnas konferences, lai dalītos zināšanās. Abu Meri arī uzsvēra augsto medicīnas izglītības kvalitāti Latvijā, aicinot Palestīnas iedzīvotājus studēt medicīnu Latvijā. Viņš arī apliecināja, ka pēc studiju pabeigšanas jaunie mediķi ir gaidīti darboties Latvijas veselības sektorā. Tāpat ir vērts apsvērt sadarbības iespējas starp valstu universitātēm un ārstniecības iestādēm, daloties praktiskā pieredzē, informē Veselības ministrija.

Deputāti pieprasa veselības ministram sniegt atbildes uz sekojošiem jautājumiem: 1)    Vai izteiktais aicinājums Palestīnas iedzīvotājiem doties uz Latviju studēt un strādāt ir balstīts Evikas Siliņas valdības imigrācijas un nodarbinātības politikas pamatnostādnēs? 2)    Vai, pirms tika izteikts aicinājums Palestīnas iedzīvotājiem studēt un strādāt Latvijā, tika veiktas konsultācijas ar Latvijas drošības iestādēm, lai apzinātu ar to saistītos iekšējās un ārējās drošības riskus? 3)    Kāds ir potenciāli plānotais kopējais studējošo un strādājošo Palestīnas iedzīvotāju skaits Latvijā?

“No Palestīnas teritorijas notikušais “Hamas” teroristu nežēlīgais un varmācīgais uzbrukums Izraēlai liek nopietni vērtēt arī potenciālos riskus Latvijas drošībai. Mūsu valsts iedzīvotājiem jābūt drošiem, ka augstas valsts amatpersonas izturas pret to ar pilnu atbildību,” komentē frakcijas vadītājs Edgars Tavars.

Jāpiebilst, ka Abu Meri līdz iecelšanai ministra amatā vadīja Saeimā deputātu grupu palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam.

Lasiet arī: VIDEO | «Labi, ka nevajadzēja amputēt kāju» – Andris Keišs par cīņu ar Laimas slimību

Jau vēstīts, ka Saeimas Ārlietu komisija sestdien, 7.oktobrī, pieņēma paziņojumu, kurā stingri un kategoriski nosoda “Hamas” teroristu veiktos uzbrukumus Izraēlai. Šāda vardarbība bez izšķirības un vēršanās pret civiliedzīvotājiem ir zemiski nežēlīga un barbariska; tā ir neattaisnojama necilvēciskas iznīcības sēšana. Tas ir terorisms savā visšausmīgākajā izpausmē, teikts paziņojumā.

Saeimas Ārlietu komisija paziņojumā apliecina savu nemainīgi nelokāmo atbalstu Izraēlai un solidarizējas ar Izraēlu un tās sabiedrību šajā smagajā dienā. Izraēlai ir tiesības uz pašaizsardzību, un Izraēlai ir tiesības un pienākums aizstāvēt savus pilsoņus un valsti pret nāvējošiem terorisma aktiem, pauž deputāti.

Saeimas Ārlietu komisija paziņojumā izsaka līdzjūtību uzbrukumu upuru tuviniekiem un novēl ātru atveseļošanos visiem ievainotajiem, informē Saeimas Preses dienests.

Kā ziņots, pēc gadiem ilgušās saspīlējuma eskalācijas un graujošās blokādes Gazas joslā ”Hamas sestdien, 7.oktobrī, raidīja tūkstošiem raķešu uz Izraēlu, vienlaikus nosūtot vairākus simtu kaujinieku uz Izraēlas teritoriju. Kopš sestdienas uzbrukumiem dzīvību ir zaudējuši jau vairāk nekā 1 100 cilvēku, vēsta BBC.

Saistītās tēmas: hosams abu meriIzraēlaPalestīna

youtube icon
Abonēt youtube