Andris Keišs. Foto: Ekrānšāviņš

Aktierim Andrim Keišam tikai reizi mūžā ir piesūkusies ērce, taču ar to pieticis, lai viņš saslimtu ar Laimas slimību, turklāt slimības gaita esot bijusi smaga, – tā atmiņās par 2019. gadā piedzīvoto un cīņu ar slimību dalās aktieris.

“Vienīgā manā mūžā, man nekad nebija iekodusi ērce, un nekad arī pēc tā gadījuma nav iekodusi, bet man bija Laimas slimība, pēc kuras mana ārstējošā ārste pateica: “Tas ir tik labi, ka mums nevajadzēja amputēt kāju!” Tā kā tas bija ļoti nopietni. Man nošļuka puse sejas, un es nevarēju parunāt. Mirkšķināju katru aci atsevišķi un ļoti trenēju, lai atnāk viss atpakaļ,” raidījumā “Iečeko slavenību” stāsta Keišs.

Vaicāts, kam dotu priekšroku – kalniem, mežam vai jūrai – Keišs atklāj, ka ērču dēļ mežu un pļavu neizvēlētos. Jūru gan labprāt, jo caur filmām to ir iemīlējis, bet kalnu Latvijā nav un viņš neesot no ceļotājiem, vēsta play.1188.lv.

Lasiet arī: «Putina jau sen vairs nav» – ukraiņu ekstrasenss nāk klajā ar skaļu paziņojumu

Latvijā ik gadus ar Laimas boreliozi saslimst 200 – 600 iedzīvotāju. Ērču izpētes rezultāti liecina, ka vidēji 20 – 40% ērču ir inficētas ar borēlijām. Atšķirībā no ērču encefalīta, kad vīruss tiek ievadīts tieši asinīs, borēlijas no piesūkšanās vietas izplatās cilvēka organismā pēc vairākām diennaktīm, liecina Slimību profilakses un kontroles centra informācija.

Izplatītākais Laimas boreliozes simptoms ir ādas apsārtums, kas parādās ērces piesūkšanās vietā pēc 1 – 4 nedēļām. Apsārtums izplatās 3 – 5 cm diametrā (un vairāk) un pēc kāda laika pazūd. Retāk parādās simptomi, kas liecina, ka skarta nervu sistēma, locītavas un, atsevišķos gadījumos, arī sirds. Šie simptomi ir zīme, ka borēlijas izplatījušās tālāk par ērces koduma vietu; ne vienmēr pirms tiem ir novērojams ādas apsārtums.

Nervu sistēmas traucējumu simptomi var parādīties pāris nedēļas vai mēnesi pēc ērces piesūkšanās. Tie var izpausties kā nogurums, galvas sāpes, nelabums, svara zudums, neliela temperatūra vai sāpes roku un kāju locītavās, pakausī vai mugurā. Pieaugušajiem iespējama daļēja sejas paralīze.

Vairākus gadus pēc inficēšanās var parādīties ādas bojājumi sarkanzilu laukumu veidā, kas līdzinās veciem apsaldējumiem. Šie ādas bojājumi visbiežāk sastopami uz rokām un kājām un to skartajās vietās iespējamas trulas sāpes vai nejūtīgums.

Laimas boreliozes diagnoze tiek noteikta pēc klīniskām pazīmēm, kā arī laboratoriski veicot asins un spinālā šķidruma analīzes. Apstiprinātu Laimas boreliozi ārstē ar antibiotikām.

Pagaidām vēl nav iespējams vakcinēties pret Laimas boreliozi.

Saistītās tēmas: Andris KeišsērcesLaimas boreliozelaimas slimība

youtube icon
Abonēt youtube