Foto: Pexels

Rudens ir klāt, un tas nozīmē, ka ir laiks baudīt sezonas krāsas un garšas. Vai zināji, ka bietes ir ne tikai sarkanas, bet arī dzeltenas un baltas?

Jāpiebilst, ka biedrības “Latvijas Mazpulki” bērnu un jauniešu izaudzēto ražu – krāsainās bietes – iespējams iegādāties “Maxima” veikalos visā Latvijā. Veikalos ir nogādātas vairāk nekā sešas tonnas krāsaino dārzeņu, un visi pārdošanā iegūtie līdzekļi nonāks pie jaunajiem uzņēmējiem.

Krāsainie biešu čipsi

Sastāvdaļas:

3-4 krāsainās bietes

Jūras sāls

Olīveļļa

Pagatavošana:

Bietes nemizo, tikai nomazgā un sagriež ļoti plānās šķēlītēs.

Cepamo pannu ar otiņu iesmērē ar pavisam nedaudz olīveļļas. Uz tās izkārto sagrieztās biešu šķēlītes.

Visu liek līdz 200 grādu temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un cep 15 minūtes.

Izņem no krāsns un pārkaisa ar jūras sāli.

Nenoņemot no cepamās pannas, atdzesē.

Marinētu biešu tartes

Sastāvdaļas:

1 iepakojums gatavās kārtainās mīklas

3 krāsainās bietes

Sula un miziņa no 1 citrona

2 ēdamkarotes olīveļļas

1 tējkarote medus

½ tējkarotes čili piparu pulvera

200 g krēmsiers

100 g fetas siers

100 ml saldais krējums

50 g rukola dekoram

Pagatavošana:

Kārtaino mīklu atlaidina un sagriež kvadrātveida porciju gabalos.

Katram mīklas kvadrātiņam 1 cm attālumā no malām apgriež apkārt, neiegriežot mīklā līdz galam. Viduci sadursta ar dakšu. Liek līdz 200 ºC temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un cep 10-15 minūtes, kamēr tie ir zeltaini brūni.

Bietes nomizo un sagriež plānās šķēlītēs. Liek bļodiņā un aplej ar olīveļļu, citronu sulu un pievieno sarīvētu citrona miziņu. Pievieno medu, čili, sāli un samaisa. Atstāj uz 30 minūtēm iemarinēties.

Pagatavo krēmu, saputojot kopā krēmsieru un fetas sieru. Pēc vēlmēm pievieno garšai sāli un piparus.

Katrai tartei pa vidu kārto krēmu, virsū liek marinētās bietes un dekorē ar rukolu.

Marinētu biešu salāti

Sastāvdaļas:

100 g svaigas salātlapas

2-3 krāsainās bietes

100 g pekanrieksti

150 g mīksts kazas siers

Sula un miziņa no 1 citrona

3 ēdamkarotes olīveļļas

1 tējkarote medus

sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana:

Bietes nomizo un sagriež plānās šķēlītes. Iemarinē, aplejot ar citronu sulu, pievienojot citronu miziņas, olīveļļu, medu, sāli un piparus. Atstāj uz 30 minūtēm garšām savilkties.

Apgrauzdē pekanriekstus uz karstas un sausas pannas.

Šķīvī kārto salātlapas, biešu šķēles, kazas sieru un riekstus. Visu pārlej ar biešu marinādi un pasniedz.

Lasiet arī: Jaunu iespēju laiks! Ķīniešu horoskops 2024. gadam

youtube icon
Abonēt youtube