Foto: Dāvis Kļaviņš/Flickr

Rīgas dome trešdien, 18. oktobrī, atbalstīja Rīgas domes Pieminekļu padomes lēmumu demontēt padomju laikā celto Mstislavam Keldišam veltīto pieminekli. To pārvietos uz Rīgas pieminekļu aģentūras noliktavu.

Pieminekļa pārvietošana tiks veikta līdz 8. novembrim, informē Rīgas dome.

Šā gada februārī Rīgas dome saņēma iesniegumus par vairāku pieminekļu demontāžu Rīgas teritorijā. Izvērtējot iesniegumus, gan Rīgas domes Pieminekļu padome, gan Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome atbalstīja pieminekļa pārvietošanu uz Rīgas pieminekļu aģentūras noliktavu. Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja oktobrī atbalstīja pieminekļa pārvietošanu, un virzīja attiecīgo lēmumprojektu Rīgas domei.

Piemineklis šobrīd atrodas pilsētas kanālmalas zaļajā zonā iepretim Latvijas Universitātei. Tas tiks pārvietots uz Rīgas pieminekļu aģentūras noliktavu, kur nākotnē paredzēts izveidot un uzturēt daļēji publiski pieejamu demontēto pieminekļu un to fragmentu krātuvi.

Pieminekļa pārvietošana uz noliktavu saglabā tēlnieka Ļeva Bukovska darbu, vienlaikus izvācot no pilsētas telpiskās vides ainaviski neiederošu ideoloģisku statuju, kāds ir Keldišam veltītais piemineklis.

Rīgas domes Pieminekļu padome var lemt par pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu dažādu iemeslu dēļ, balstoties uz mākslinieciskiem, arhitektoniskajiem, sabiedriski nozīmīgajiem aspektiem. Padomes lēmumam ir ieteikuma raksturs, norāda domē.

Lasiet arī: Latvijā ceļ trauksmi par jaunu modes lietu – ēst mušmires, lai apreibinātos

Kā ziņots, 2022. gada nogalē Rīgas dome pieņēma lēmumu pārdēvēt ar padomju režīmu saistīto ielu nosaukumus un Mstislava Keldiša iela tika pārdēvēta par Brāļu Kaudzīšu ielu.

youtube icon
Abonēt youtube