Foto: Pexels

Latvijā mikologi cēluši trauksmi pēc šokējoša gadījuma Lietuvā, kur kāds vīrietis mēneša garumā dzēris sarkanās mušmires uzlējumu pret bezmiegu un beigās nomiris, informē raidījums “360TV Ziņneši”.

60 gadus vecais vīrietis apzināti ēdis mušmires, jo noticējis internetā atrodamām receptēm, ka kaltētas mušmiru cepurītes iedarbojas kā miega zāles. Lai gan gadījums noticis kaimiņzemē, Latvijas mikologu biedrība ir satraukusies, jo sarkanās mušmires popularitātes pīķis šobrīd ir Latvijā, vēsta play.1188.lv.

“Mums ir daži cilvēki, kas saka, ka tā ir panaceja pret visu, tas ārstē visus vēžus,” norāda mikologi, neiesakot uzticēties šai tautas medicīnai. Sarkanā mušmire ir pārāk bīstama, lai ar to eksperimentētu.

“Indīga sēne paliek indīga sēne un indīgs nenozīmē uzreiz, ka tā ir nāvējoša, indīga tā kā baltā vai zaļā mušmire, ar kuru no puscepurītes cilvēkam diezgan skumjas prognozes var būt. Ar sarkano mušmiri nav tā, bet tā vienalga satur indes, kaitīgas vielas, kas organismam nodara pāri,” komentē Latvijas Mikologu biedrības priekšsēdētāja Diāna Meiere.

Mikologi norāda uz trim izplatītākajiem mītiem par sarkano mušmiri: ka ir noteikta deva, piemēram, piecas cepurītes, kas neesot bīstama, taču speciālisti uzsver, ka indes saturs ikreiz sēnē atšķiras. Mīts ir arī tas, ka inde sēnes apstrādes procesā izgarojot, kā arī tas, ka sarkanās mušmires saturot antibiotikas.

Taču cilvēku interese par sarkanajām mušmirēm ir nerimstoša. Mikologiem cilvēki vaicā, kāpēc tiek iepirktas mušmiru kaltētās cepurītes, un tas ekspertus uztraucot. Portāls ss.lv patiesi ir pilns ar šādiem aicinājumiem. Daudzviet Rīgā un Pierīgā, kā arī Bauskā iepērk svaigas sarkanās mušmires cepurītes, par tām kilogramā maksājot divus līdz septiņus eiro.

Pēdējā laikā arī Austrumu slimnīcā nonāk arvien vairāk sarkanās mušmires upuru. Izrādās, sarkanā mušmire izraisa alkohola reibumam līdzīgu stāvokli, un tā šobrīd ir modes lieta. Šis rūpals faktiski ir apreibinošo vielu tirdzniecība, norāda mediķi. “Sarkanās mušmires lietošanas dēļ efekts ir līdzīgs alkohola reibumam. Ir arī zināmi veikali gan mums, gan pircējiem, gan Pārtikas un veterinārajam dienestam, gan policijai, kur šīs lietas droši var iegādāties,” skaidro slimnīcā.

Lasiet arī: «Putina jau sen vairs nav» – ukraiņu ekstrasenss nāk klajā ar skaļu paziņojumu

Saistītās tēmas: mušmiresSēnes

youtube icon
Abonēt youtube