Foto: Pexels

Zelta tirgū, kas tradicionāli tiek uzskatīts par miera ostu ekonomiskās nenoteiktības laikā, ir būtiski palielinājusies aktivitāte. Daļēji tas notiek tāpēc, ka patērētāji pārdod savus vecos, salauztos juvelierizstrādājumus, ņemot vērā pievilcīgo zelta cenu, – tā ir augstākā pēdējo desmit gadu laikā.

“Kitco News” ziņu dienests publicējis interviju ar ASV juvelierizstrādājumu rūpnīcas īpašnieci, kurā izskanēja informācija par patērētāju uzvedības pēkšņām izmaiņām. Intervijas uztraucošākā ziņa ir – ja gada sākumā, izmantojot zelta cenas pievilcīgumu, daudzi iedzīvotāji pārdeva savas zeltlietas, lai novirzītu līdzekļus investīcijām akciju tirgū, tad tagad iedzīvotāji pārdod zeltu, lai segtu savus hipotekāro kredītu ikmēneša maksājumus. Ja gada sākumā cilvēki bija priecīgi izmantot akciju tirgus piedāvātās iespējas, tad tagad tie revidē savas dārglietu kastītes vai meklē papildu darbu.

“Tavex Latvia” Dārgmetālu dīlinga nodaļas vadītājs Jānis Astičs informē, ka arī Latvijā uzpirkto zelta juvelierizstrādājumu apjoms šogad ir būtiski palielinājies – par 62%. “Tavex” gadījumā runa ir par izstrādājumu neatgriezenisko pārdošanu apmaiņā pret zeltu.

“Latvijā iepirktās zeltlietas mēs nosūtām uz dārgmetālu pārstrādes rūpnīcām, tāpēc nav runas par ķīlu pret zeltu vai par morāli novecojušu izstrādājumu nodošanu apmaiņā pret jauniem. Zeltas rotas tiek pārdotas, lai iegūtu naudu,” norāda Astičs.

Finanšu iestādes, kas specializējas dārgmetālu tirdzniecībā, pārstāvis uzsver, ka arī Latvijā, gaidot Saeimas lēmumu par hipotekāro procentlikmju samazinājumu, sabiedrība izjūt spiedienu no uzņemtajām finansiālajām saistībām un to būtisku sadārdzinājumu Euribor likmes kāpuma dēļ, kā arī patēriņa groza būtisku sadārdzinājumu inflācijas dēļ, ko uzņēmums savā praksē novēro ik dienu.

Vienlaikus jāpiebilst, ka šī gada laikā turpina pieaugt iedzīvotāju skaits, kuri izvēlas fizisko zeltu monētās un stieņos kā uzkrājumu vērtības saglabāšanas veidu. “Tādu klientu skaits pēdējo gadu laikā ir trīskāršojies,” piebilst Dārgmetālu dīlinga nodaļas vadītājs.

Lasiet arī: Saslimis Putina dubultnieks  – izplata arvien jaunas baumas par Krievijā notiekošo

Pērn Latvijas iedzīvotājiem tika piegādāta gandrīz viena tonna zelta monētās un stieņos un nedaudz virs tonnas sudraba.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: Tavexzelta monētaszeltlietaszelts

youtube icon
Abonēt youtube