Jānis Reirs un Viktorija Pleškāne. Foto: Reinis Inkēns, Saeima/Flickr un Ieva Ābele, Saeima/Flickr

Saeimas deputāte Viktorija Pleškāne vērsusies parlamenta Ētikas komisijā ar lūgumu izvērtēt bijušā finanšu ministra Jāņa Reira pieklājības normām neatbilstošu rīcību, vēsta žurnāls “Privātā Dzīve”.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija izskatīs partijas “Stabilitātei!” Saeimas frakcijas deputātes Pleškānes iesniegumu par 26.oktobrī Spānijā notikušu traci. Todien Madridē deputāti Jānis Reirs, Andris Šuvajevs, Edmunds Cepurītis, Kristaps Krištopans, Ramona Petraviča un Viktorija Pleškāne, kā arī varāku Saeimas komisiju konsultanti piedalījušies Starpparlamentārajā konferencē par ekonomiskiem jautājumiem. Pēc konferences bijušas oficiālas vakariņas, bet Latvijas parlamtāriešiem, kuri dzīvojuši viesnīcā “Princesa Plaza”, ar to bijis par maz. Viņi vakarā sapulcējušies, lai baudītu vīnu un pārrunātu aktualitātes. Brīdī, kad pie galdiņa palikuši vien Reirs, Petraviča, Krištopans, Pleškāne un divas komisiju konsultantes, Reirs Pleškānei esot paziņojis: “Tu esi krievu maita, kas sēž Saeimā tikai algas dēļ”,” raksta žurnāls.

Pleškāne iesniegumā norāda, ka turpinājusies asa diskusija, kuras laikā Reirs vēl vairākkārt atkārtojis šo frāzi.

Pēc Pleškānes domām, pret viņu notikusi emocionāla vardarbība. “Stambulas konvencija, ko parakstīja Reirs, aizsargā sievietes no visu veidu vardarbības, ko pats Reirs pārkāpj,” norāda Pleškāne, kurasprāt, vārdi “krievu maita” ir aizskaroši un apvainojoši.

“Reirs izrāda negatīvu nostāju kopumā pret Latvijā dzīvojošiem krievvalodīgiem cilvēkiem,” iesniegumā raksta deputāte.

Viņa aicina Reiram izteikt rakstveida brīdinājumu, paziņojot par to Saeimas sēdē un publicējot komisijas lēmumu izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, raksta “Privātā Dzīve”.

“Krievu maita? Nu… Apmēram tādi paziņojumi bija. Tas notika pēc ilgstošām sarunām par teritoriālo integritāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā. Bija jāizvēlas noklusēt vai pateikt, ko es domāju par šo lietu. Nezinu, vai mani sodīs, bet no vārdiem neatsakos. Jā, varbūt tie vārdi bija par stingru, bet princips – pareizs,” notikušo izdevumam komentē Reirs, kamēr Plekšāne no plašākiem komentāriem atteikusies.

“Pleškānes gadījumā tas jau bija recidīvs. Ne jau pirmo reizi viņa izcēlās. Anglijā, piemēram, viņa NATO karaspēku nosauca par okupantu karaspēku. Ir runājusi, kāpēc vispār tāda latviešu valoda kā vienīgā valsts valoda ir vajadzīga. Ja tam visam vēl klāt paanalizē Pleškānes uzstāšanos Saeimā, tad tur katram kļūst skaidrs, kas viņa par cilvēku. Mani ir uzaicinājuši uz komisijas sēdi. Iešu un pateikšu, ko es par to visu domāju,” izdevumam norāda Reirs.

Lasiet arī: Savākta teju ceturtā daļa vajadzīgo parakstu, lai par himnu rosinātu noteikt dziesmu Saule, pērkons, Daugava

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube