Krišjānis Kariņš  un Edvards Smiltēns. Foto: Valsts kanceleja/State Chancellery

Iepriekšējais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ir daudzkārt izmantojis privātu aviokompāniju pakalpojumus, kas nodokļu maksātājiem izmaksājis vairāk nekā 600 000 eiro, informē “Apvienotais saraksts” (AS).

Lai sabiedrība gūtu pilnīgu pārliecību par budžeta līdzekļu taupīgu un racionālu izmantošanu, politiskā spēka deputāti iesniedza pieprasījumu Ministru prezidentei Evikai Siliņai, aicinot atbildēt uz vairākiem jautājumiem.

Politiskā spēka deputāti aicinājuši Ministru prezidenti Eviku Siliņu  skaidrot sabiedrībai, vai valdība savām vajadzībām ir izmantojusi privātu aviokompāniju pakalpojumus arī iepriekš, un lūdz sniegt pārskatu par laika posmu no 2019. gada 1. janvāra līdz šim brīdim. Tāpat premjere aicināta atbildēt uz jautājumiem, cik lidojumu ir veikti, izmantojot privātas aviokompānijas, kādi ir bijuši to galamērķi, kāds bijis pasažieru skaits katrā reisā, kas ir bijuši šie pasažieri, kādas ir bijušas šo pakalpojumu izmaksas un kāds ir bijis katra lidojuma ekonomiskais pamatojums Tāpat tiek lūgts atbildēt uz jautājumiem, vai šobrīd ir spēkā līgumi par šādu pakalpojumu veikšanu, vai Siliņa, būdama Ministru prezidente, ir izmatojusi privātu aviokompāniju pakalpojumus, un vai viņa atzīst šādu praksi par samērīgu un budžeta līdzekļus taupošu.

Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē, kur pieprasījums tika skatīts, atbildes no Siliņas pārstāvjiem pēc būtības netika gūtas, tieši pretēji, tika mēģināts izvairīties no informācijas sniegšanas, informē “Apvienotais saraksts”.

Uzskatot, ka sabiedrībai ir tiesības būt pilnīgi informētai un drošai par nodokļu maksātāju līdzekļu racionālu un taupīgu izlietošanu, AS Saeimas deputāti vērsušies Valsts kontrolē, aicinot iespējami drīzā laikā veikt pārbaudi par bijušā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa laikā veikto VIP lidojumu lietderības un izmaksu pamatotības izvērtējumu.

“Dārgu un ekskluzīvu pakalpojumu izmantošana savu personisko ērtību apmierināšanai un nevēlēšanās par to informēt sabiedrību liecina tikai par augstprātību un aroganci. Izskatās, ka daži budžeta līdzekļus sākuši uzskatīt par savējiem,” komentē Saeimas deputāts Edvards Smiltēns.

Bijušais premjerministrs Krišjānis Kariņš vizītēm ārvalstīs izmantojis privātu lidmašīnu, kas valstij izmaksāja tūkstošiem eiro – ar šādu apgalvojumu “Latvijas Avīzē” vērsies kāds lasītājs, atsaucoties uz lidostā strādājošo paziņu runāto. Kariņš 2023. gadā līdz valdības maiņai paspēja doties 15 darba vizītēs ārpus Latvijas, kopumā lidojumiem izmaksājot 276 098 eiro, vēsta Lasi.

2023.gadā Kariņš darba vizītēs lidojis uz Beļģiju, Igauniju, Lietuvu, Vāciju, Moldovu, Poliju un Lielbritāniju, pēc “Latvijas Avīzes” pieprasījuma informēja Valsts kanceleja. Deviņus galamērķus Kariņš apmeklējis, lidojot ar nacionālo lidsabiedrību “Air Baltic” vai Polijas “LOT”.  Šie lidojumi apmaksāti no valsts kases un kopumā izmaksājuši 12 315 eiro. Atlikušās sešas reizes izmantoti speciālie reisi jeb privāto lidsabiedrību pakalpojumi.

Lasiet arī: Izplatās jaunas baumas par Kremļa saimnieka mirstīgo atlieku turpmāko likteni

Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone paskaidroja, ka privātā lidmašīna izmantota tikai gadījumos, kad nav bijuši pieejami regulārie reisi, un lielāko daļu no šiem reisiem veidojuši lidojumi uz Eiropas Savienības Padomi, kas nozīmē, ka šo lidojumu izmaksas segusi Eiropas Savienība. Šie reisi Eiropai izmaksājuši 263 783 eiro. Speciālos reisus organizējuši divi ceļojumu biroji – “Express Travel” un “Averoja”.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube