Foto: Rīga/Flickr

Ar elektroniskas latviešu uzvārdu vārdnīcas atklāšanu noslēgsies vairāk nekā piecus gadus ilgs darbs, kura gaitā Latviešu valodas aģentūras paspārnē apkopoti, sistematizēti un pētīti latviešu uzvārdi.

No dvēseļu revīzijas līdz informācijas sabiedrības laikmetam pagājuši vairāki gadu simti, taču nemainīgi cilvēkiem ir bijusi interese par savu izcelšanos, dzimtu un dzīvesvietu. Uzvārdi šajos meklējumos bieži ir galvenais pieturas punkts.

Latviešu uzvārdu vārdnīcu sēriju statistikas speciālists un vēsturnieks Ilmārs Mežs bija iecerējis kā skaistu un vērtīgu dāvanu Latvijai simtgadē. Rezultātā Latviešu valodas aģentūrā, sadarbojoties izciliem speciālistiem – vārdnīcu līdzautoriem -, tika izveidots un izdots apjomīgs pētījums “Latviešu uzvārdi arhīvu materiālos”. Tā pirmajā daļā tika apkopoti Latgales uzvārdi (vārdnīca izdota 2017.gadā), otrā daļa aptvēra Kurzemi, Zemgali un Sēliju jeb vēsturisko Kurzemes un Zemgales hercogisti (izdota 2019.gadā), bet trešajā daļā tika pētīti uzvārdi Vidzemē (izdota 2022.gadā).

Izdevumos ne tikai apkopota informācija par uzvārdiem, bet arī iekļauti saistoši ievadraksti (to autori – Ilmārs Mežs, vēsturnieks Muntis Auns, vietvārdu speciāliste un ģeogrāfe Otīlija Kovaļevska, valodnieces Anna Stafecka, Renāte Siliņa-Piņķe un Irēna Ilga Jansone).

Nozīmīgu artavu projektā ieguldījusi arī valodniece Sanda Rapa. Piedāvātas ilustratīvi informatīvas kartes un attēli, kuru izstrādē iesaistījās SIA “Jāņa sēta” speciālisti un ģeogrāfs Jānis Turlajs.

Darbs, kas sākts, svinot Latvijas simtgadi, ir turpinājies piecus gadus. Sagaidot Latvijas 105. dzimšanas dienu, ir tapis jauns resurss par latviešu uzvārdiem. Liekot kopā uzvārdu šķirkļus no pētījuma “Latviešu uzvārdi arhīvu materiālos” un Fizisko personu reģistrā iekļautos uzvārdus, Latviešu valodas aģentūra ir izveidojusi elektronisku latviešu uzvārdu vārdnīcu (izstrādājusi SIA “Efumo”), kuru plānots papildināt un precizēt.

Vārdnīca visiem interesentiem pieejama šeit.

Lasiet arī: FOTO | Ekranizēts Karīnas Račko romāns ar Imanta Kalniņa mazmeitu galvenajā lomā

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube