Foto: Pexels

Lietu par kāda pacienta sievas uzbrukumu ārstei, kura Rīgas Austrumu slimnīcā savā darba laikā ģimenei paziņoja par pacientam iestājušos smadzeņu nāvi un kurai pēc tam nodarīti viegli miesas bojājumi, slimnīca lūdz pārkvalificēt par kriminālprocesu. Savukārt cietusī ārste lūdz piedzīt arī morālā kaitējuma kompensāciju – 8000 eiro, atsaucoties uz “Latvijas Televīziju”, vēsta lsm.

Valsts policija par notikušo uzbrukumu ārstei ierosinājusi administratīvā pārkāpuma procesu, bet advokāts un slimnīca, kurā strādā ārste, cer panākt lietas iztiesāšanu tiesā.

Kopš 19. novembra, kad Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā Intensīvās terapijas nodaļā pacienta sieva uzbruka ārstei, pagājušas aptuveni divas nedēļas, bet cietusī ārste darbā vēl nav atgriezusies, viņai pagarināta slimības lapa. Viņai uzbruka pēc tam, kad viņa “Gaiļezerā” pacienta sievu informēja par ārstu konsīlija lēmumu, no kā izrietēja, ka uzbrucējas vīram iestājusies smadzeņu nāve un tāpēc viņš jāatvieno no mākslīgi dzīvību uzturošajām iekārtām, ziņo lsm.

Ārstes advokāts Jānis Davidovičs, kurš bez maksas piekritis sniegt juridisko palīdzību, LTV stāstīja, ka uzbrukums izpaudās kā žņaugšana ar caurlaides siksnu, ar ķēdītēm, kas bija ap kaklu, skrāpēšana un izrauti mati.

“Cietušajai ir nozīmēta ekspertīze, un tiek gaidīti tās rezultāti. Ja miesas bojājumu pakāpe izrādīsies smagāka, protams, tiks lemts par kriminālprocesa uzsākšanu,” LTV informēja Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska.

Tāpat cietusī pieprasa viņai izmaksāt radītā kaitējuma kompensāciju 8000 eiro apmērā. “Viņa kā amatpersona ir pazemota savu kolēģu un citu pacientu priekšā. Jo tas viss notiek slimnīcā publiski. Viņai ir tagad bailes, ko viņa arī saka, ka šie lielie gaiteņi… Kāda tur ir apsardze? Apsardze ir cilvēki, kas sēž pie ieejas un faktiski neko nekontrolē. Jebkurš var ieiet reanimācijā bez apsardzes. Vai tas ir pieņemami?” LTV klāstīja cietušās ārstes advokāts.

Jau ziņots, ka pacienta tuvinieces agresīvas reakcijas rezultātā par ārstu konsīlija lēmumu uzsākt tā saukto smadzeņu nāves protokolu pacientam Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas intensīvās terapijas ārste nonākusi Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā (NMPUK), kur viņai konstatēti miesas bojājumi un noteikta darba nespēja. Naktī cietušajai ārstei palicis sliktāk un viņa nogādāta slimnīcā.

Pacients Austrumu slimnīcā tika nogādāts jau pēc ilgstošiem reanimācijas pasākumiem. Viņam tika turpināti ārstniecības pasākumi un pēc tam – visi normatīvajā regulējumā noteiktie diagnostiskie izmeklējumi un ārstu konsīliji tā sauktā smadzeņu nāves protokola uzsākšanai, informē Austrumu slimnīca.

Izrādot agresīvu nepiekrišanu šim ārstu konsīlija lēmumam, pacienta tuvinieces dažādos veidos traucēja intensīvās terapijas klīnikas darbu, bet galarezultātā viena no viņām uzbruka ārstei.

NMPUK konstatēja ārstei nodarītus miesas bojājumus un noteica darba nespēju. Naktī uz pirmdienu ārstei palika sliktāk un viņa nogādāta slimnīcā.

Uz Austrumu slimnīcu tika izsaukta Valsts policija.

Lasiet arī: VIDEO | Pārmetot krievvalodīgo apspiešanu, Putins sācis draudēt Latvijai

Gadījumi, kad pacienti izrāda agresiju pret slimnīcas ārstniecības un aprūpes personālu vai citiem darbiniekiem, nav retums. Šajā kontekstā miesas bojājumu nodarīšana ārstam, kas veic savus darba pienākumus, uzskatāma par ārkārtēju situāciju, norāda slimnīcā.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube