Foto: U.S. Pacific Fleet/Flickr

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Amerikas Savienoto Valstu vēstnieks Kristofers Robinsons (Christopher Robinson) piektdien, 8. decembrī, paziņojuši par līguma noslēgšanu par ASV uzņēmuma “Raytheon” un Norvēģijas uzņēmuma “Kongsberg” ražoto pretkuģu raķešu sistēmu ”Naval Strike Missile” iegādi.

Kopējā līguma summa ir 105 miljoni ASV dolāru (97,4 miljoni eiro). Nozīmīgu finansiālu atbalstu pretkuģu raķešu sistēmu iegādē sniedz ASV, sedzot 70% no kopējās līguma summas, kamēr Latvija sedz 30%, informē Aizsardzības ministrija.

“Naval Strike Missile” ir pretkuģu raķešu sistēma, kas spēj ietekmēt kā jūras, tā arī sauszemes mērķus līdz pat 185 kilometru attālumā. Šo raķešu sistēmu lieto tādas NATO dalībvalstis kā ASV, Polija, Vācija, Norvēģija, Rumānija, Lielbritānija, Kanāda un Nīderlande.

Plānots, ka pretkuģu raķešu sistēmas “Naval Strike Missile” piegāde tiks uzsākta 2027. gadā.

“Laikā, kad pasaule saskaras ar dažādiem ģeopolitiskajiem izaicinājumiem, mēs  ārkārtīgi novērtējam ASV ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā. Pretkuģu raķešu sistēma būs jauna Nacionālo bruņoto spēja un nozīmīga Latvijas aizsardzības sistēmas sastāvdaļa. Tā nodrošinās Latvijas piekrastes aizsardzību, kuģu ceļu drošību un nepieciešamības gadījumā iekļausies kopējā Alianses aizsardzības sistēmā,” norāda aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

“Šī diena ir nozīmīgs pavērsiena punkts ASV un Latvijas ilggadējā sadarbībā drošības jomā. Krievijas brutālais, agresīvais karš pret Ukrainu ir pierādījis, ka demokrātiskām valstīm ir jāapvienojas, lai aizstāvētu mūsu suverenitāti, vērtības un brīvību. Amerikas Savienotās Valstis ar lepnumu atbalsta Latviju tās aizsardzības spēju veidošanā,” atzīmē ASV vēstnieks Kristofers Robinsons.

Lasiet arī: Valsts policija atklāj, vai ierosinās kriminālprocesu par skandalozo grāmatu Tur, lejā

Jau ziņots, ka 2022. gada aprīlī Saeima atbalstīja grozījumus Aizsardzības finansēšanas likumā, paredzot līdz 2025. gadam pakāpeniski palielināt finansējumu valsts aizsardzībai līdz 2,5% no attiecīgajam gadam prognozētā iekšzemes kopprodukta apjoma. Savukārt Nacionālo bruņoto spēku raķešu programmā tika iezīmētas prioritāri attīstāmās spējas – pretkuģu raķešu sistēmas, vidējās darbības pretgaisa aizsardzība un raķešu artilērija. Piešķirtais papildu finansējums paātrina Nacionālo bruņoto spēku kritiski svarīgo spēju ieviešanu aptuveni piecus gadus ātrāk, nekā iepriekš plānots.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube