Foto: Pexels

Rīgā pēdējo nedēļu laikā uzsnidzis liels sniega daudzums, kas koku zaros atkušņa laikā kļūst ievērojami smagāks un rada risku, ka var nolūzt zari vai pat viss koks. Tādēļ Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus savu pašu drošības labā iespēju robežās izvairīties no galvaspilsētas mežu un kapsētu apmeklēšanas, kā arī būt uzmanīgiem koku tuvumā, kur uz zariem sakrājies liels sniega daudzums.

Tāpat teritoriju īpašnieki un apsaimniekotāji aicināti iespēju robežās pievērst uzmanību sev piederošajos īpašumos augošajiem kokiem, lai to zari, kas varētu lūst no sniega svara, neapdraudētu gājējus un citus satiksmes dalībniekus, informē pašvaldība.

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments informē, ka patlaban galvaspilsētas kapsētās izveidojusies bīstama situācija, jo sniega svara dēļ bieži lūst koku zari. Tāpēc iedzīvotāji aicināti nogaidīt pāris dienas, kamēr nokūst sniegs uz zariem un pagaidām atlikt kapsētu apmeklēšanu.

SIA “Rīgas meži” informē, ka, turpinot snigt un sākoties atkusnim, Rīgas un Pierīgas mežos vērojama bīstama zaru liekšanās jeb “snieglieces” un zaru lūšana jeb “snieglauze”. Šāda – mežu apmeklētājiem un viņu īpašumiem bīstama situācija mežos var saglabāties vismaz nākamās divas, trīs dienas.

Uzņēmuma mežsargi ziņo, ka līdzīga apjoma “sniegliece” un “snieglauze” mežos tika novērota pirms vairāk nekā desmit gadiem, kad zem smagajām sniegkupenām Pierīgā tika nolauzti ļoti daudz koki un to zari.

“Rīgas meži”, seko līdzi situācijai un novērš potenciāli bīstamos gadījumus. Piemēram, Gaujas mežniecībā, kur gar Mālpils ceļa malu bija liekti un arī lūzuši koki, kā arī galvaspilsētas mežos. Šajās vietās bīstami saliekušies koki ir nozāģēti.

Tomēr, esot mežos, iedzīvotāji aicināti būt ļoti uzmanīgiem: sargāt sevi un savus īpašumus, kā arī nenovietot transportlīdzekļus vietās, kur ir noliekušies koki vai to zari.

Rīdziniekiem par nolūzušiem vai aizlūzušiem kokiem vai zariem, kas rada bīstamību un neatliekami ir jālikvidē, nekavējoties jāziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam par tālruni 112. Ja bīstami koki vai zari atrodas apstādījumos vai izglītības iestāžu teritorijās, jāziņo Rīgas pašvaldības Mājokļu un vides departamentam pa tālruni 6747 4700. Par bīstamiem zariem un kokiem Rīgas parkos jāziņo SIA “Rīgas meži” pa tālruni 67415710.

Rīgas pašvaldība arī atkārtoti aicina namu īpašniekus atbrīvot jumtus no sniega un lāstekām, kā arī iedzīvotājiem ievērot piesardzību bīstamu jumtu tuvumā. Par bīstamiem jumtiem var ziņot Rīgas pašvaldības policijai pa tālruni 110 vai mobilajā aplikācijā, kā arī pašvaldības mājaslapā www.riga.lv/lv/ziema .

Kā vēstīts, Rīgas pašvaldības policija saņēmusi informāciju, ka Rīgā, Latgales priekšpilsētā 13. decembrī  no privātīpašniekam piederošas ēkas jumta krītoša ledus dēļ dzīvību zaudējis kāds vīrietis.

Par notikušo Valsts policijā sākts kriminālprocess un notiek izmeklēšana, kuras laikā tiks vērtēta ēkas īpašnieka atbildība, informē policija.

Policija brīdina ēku īpašniekus, ka nekādā gadījumā nedrīkst paļauties uz to, ka ledus pats ar laiku nokusīs, tāpat nav jāgaida brīdis, kad policija zvanīs vai piemēros sodu. Ja ēka rada bīstamību, namīpašniekam ir nekavējoties jārīkojas, lai bīstamība tiktu novērsta!

Kopumā novembra pēdējās dienās un decembra pirmajās divās nedēļās policija Rīgā konstatējusi 289 gadījumus, kuros no jumtiem nav notīrītas lāstekas, un 279 gadījumos, kuros uz jumtu korēm veidojas bīstami ledus un sniega vaļņi. Par konstatētajiem pārkāpumiem policija sāk administratīvo pārkāpumu procesus vai izdod aktu, kas paredz steidzami notīrīt jumtus.

Lasiet arī: «Es esmu redzējis visu» – Mārča Judža kaimiņš vairs nespēj klusēt

Šosezon kopā  Rīgas pašvaldības policijā saņemtas ziņas par vienu bojāgājušo, diviem cietušajiem un vairāk nekā 31 bojātu transportlīdzekli no jumtiem krītoša ledus dēļ.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: lapsētasMežiRgasniegliecesniegs

youtube icon
Abonēt youtube