Foto: Pexels

Mandarīni, pateicoties to dabiskajam saldumam, ir arī lielisks un veselīgs deserts. Tie labi sader ar citiem augļiem, piemēram, persikiem un āboliem, vai arī atsevišķi, papildināti ar viegli saldinātu jogurtu.

Retāk runā par mandarīnu mizām, kas bieži vien vieglu roku tiek izslidinātas atkritumos, taču senatnē tās bijušas lielā vērtē un no tām gatavotas īpašas delikateses. Ķīnā mandarīnu mizas tradicionāli žāvē saulē, lai izveidotu “chen pi”. Vispirms ir jānokasa lielākā daļa baltā mīkstuma. Pēc tam tās vienkārši jānovieto saulē, lai izkalst, uz aptuveni nedēļu, grozot mizas vienu reizi dienā. Tiesa, Latvijas ziemā tas būs neiespējami. Vēl viens veids ir likt mizas uz cepampapīra un karsēt cepeškrāsnī apmēram pusstundu zemā temperatūrā, pieskatot, lai nepiedeg. Mandarīnu miza ir daudzu ķīniešu ēdienu, piemēram, mandarīnu liellopu gaļas, galvenā sastāvdaļa. Tās var būt arī lieliska piedeva karstvīnam vai karstam ābolu sidram, stāsta stāsta “Veselības centru apvienības” (VCA) uztura speciāliste Anita Baumane.

Madarīnu kūka

Sastāvdaļas:

4 – 8 mandarīni (atkarībā no veidnes diametra)

150 g auzu miltu (vai kviešu miltu, taču tie satur mazāk šķiedrvielu)

1 ola

200 g bezpiedevu jogurta ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu (Grieķu jogurts)

1 tējkarote cepamā pulvera

Šķipsniņa kanēļa

Mandeļu, vaniļas vai ruma esence vai 10 g vaniļas cukura, vai stēvijas.

Pagatavošana:

Nomizotus un uz pusēm sadalītus mandarīnus kārto cepšanas veidnē ar gludo pusīti uz leju. Pārkaisa ar kanēli. Pārējās sastāvdaļas kārtīgi samaisa līdz iegūst viendabīgu mīklas konsistenci. Mīklu lej pāri mandarīniem. Cep 180 grādos 30 minūtes. Kūku atdzesē un pirms pasniegšanas dekorē ar kokosriekstu skaidiņām vai smalcinātiem grauzdētiem zemesriekstiem.

Lasiet arī: Četras zodiaka zīmes, kam 2024. gads var atnest lielu naudu

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube