Foto: Pexels

Ziemeļblāzmu vērošana pēdējos gados ir viens no populārākajiem hobijiem un tūrisma galamērķiem, turklāt zinātnieki prognozē, ka 2024. gads  varētu būt šim vaļaspriekam labvēlīgākais laiks pēdējo 20 gadu laikā, vēsta Unian.

Kā vēsta “National Geographic”, eksperti prognozē, ka 2024. gadā vēl vairāk ziemeļblāzmu būs iespējams redzēt reģionos, kur tās parasti nav novērojamas. Tas ir tāpēc, ka Saule sasniegs maksimumu (sauktu par “saules maksimumu”) savā aptuveni 11 gadu ciklā, kura laikā Saules aktivitāte būs vislielākā.

“Saules maksimums nozīmē vairāk vētru, un vētru laikā ziemeļblāzmas notiek biežāk, ir intensīvākas, ilgst ilgāk un var sasniegt zemākus platuma grādus nekā parasti,” skaidro eksperti.

Speciālisti sagaida, ka saules maksimuma laikā epizodes, kurās ziemeļblāzmas zona palielinās un kļūst aktīvāka, būs biežākas.

Zinātnieki norāda, ka, izvēloties vietu ziemeļblāzmas vērošanai, jāņem vērā vēl virkne citu faktoru, piemēram, mākoņu sega un apgaismojums (virs lielām, izgaismotām pilsētām ziemeļblāzmu saskatīt ir grūtāk nekā, piemēram, tuksnesī).

Zimeļblāzmas prognozēšanas lietotnes, piemēram, “Aurora Alerts” un “My Aurora Forecast & Alerts”, var palīdzēt ziemeļblāzmu medniekiem paredzēt, kad un kur ziemeļblāzma varētu būt redzama.

Lasiet arī: Latvijā koncertēs Adriāno Čelentāno oficiālais dubultnieks

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube