Ilmārs Rimšēvičs. Foto: Latvijas Banka

Rīgas rajona tiesa pirmās instances spriedumā bijušajam Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam kukuļņemšanas lietā piesprieda brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem ar liegumu ieņemt valsts un pašvaldību amatus piecus gadus un probācijas laiku uz vienu gadu un vienu mēnesi, kā arī mantas konfiskāciju, vēsta lsm.

Lietā apsūdzētajam uzņēmējam Mārim Martinsonam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem ar mantas konfiskāciju.

Abiem apsūdzētajiem piemēroto aizliegumu izbraukt no valsts tiesa atstāja spēkā līdz sprieduma spēkā stāšanās dienai.

Kā zināms, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs abus aizturēja 2018. gada februārī.

Abi apsūdzētie pēdējā vārdā savu vainu nolieguši, ziņo lsm.

Tāpat jau vēstīts, ka Rimšēvičs nesen stājies tiesas priekšā  par Covid-19 vakcinācijas sertifikāta pirkšanu un viltotā dokumenta izmantošanu trīs ceļojumu laikā. Tikmēr Rimšēvičs savu vainu neatzīst un apgalvo, ka ir vakcinējies, atsaucoties uz Latvijas Televīzijas raidījumu “De facto”, ziņo lsm.

Kā noskaidroja Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”, lieta izdalīta no apjomīgāka procesa, kurā bija iesaistīta sertifikātu tirgotāju grupa – ārsta palīdze un viņas paziņu ģimene –, kā arī vairāki šāda pakalpojuma saņēmēji. Starp organizatoriem ir arī kāds bēdīgi slavenā vakcīnskeptiķu pagrabiņa jeb “Brīvības studijas” satura veidotājs, kurš strādā par ķīmijas skolotāju.

20. oktobrī prokurore Ilona Kurca šo Rimšēvičam celto apsūdzību nolasīja Rīgas pilsētas tiesas zālē. Apsūdzībā norādīts: “2021. gada jūlijā, izmeklēšanā precīzi nenoskaidrotā laikā, bet ne vēlāk kā līdz 2021. gada 3. augustam, Ilmārs Rimšēvičs vērsās pie personas, pret kuru process ir izdalīts atsevišķā lietvedībā, ar lūgumu noorganizēt viņam iespēju iegūt digitālo sertifikātu par veikto vakcināciju pret Covid-19 bez vakcinācijas veikšanas. Minētā persona informēja Ilmāru Rimšēviču, ka viņam ir iespēja par naudu – 400 eiro – noorganizēt Ilmāra Rimšēviča lūguma izpildi.”

Rimšēvičs ar šo personu vēlāk ticies kādā kafejnīcā Rīgas centrā, kur arī nodevis šos 400 eiro, un vēlāk nauda caur garāku iesaistīto ķēdi nonāca līdz mediķei. Tādēļ Rimšēviču apsūdz par prettiesisku labumu došanu ar starpnieku. Apsūdzība viņam ir arī par vairākām viltota dokumenta izmantošanas epizodēm, jo 2021. gada nogalē viņš bija devies trīs ceļojumos no Rīgas lidostas. Pirms lidojumiem Rimšēvičs savu vakcinācijas sertifikātu uzrādīja “airBaltic” darbiniekiem, bet atgriežoties – robežsargiem.

Saskaņā ar apsūdzību kādā Ziepniekkalna doktorātā no Rimšēviča nākusī nauda vai tās daļa tika nodota medicīnas darbiniecei, kura “E-veselībā” ievadīja Rimšēviča personas datus un atzīmēja, ka viņš ir saņēmis Covid-19 vakcīnu, lai gan pats Rimšēvičs tur pēc vakcīnas ieradies nebija.

Tiesā Rimšēvičs norādīja, ka viņam apsūdzība esot saprotama, taču viņš tai nepiekrīt, noraida apsūdzībā minētos faktus un sevi par vainīgu neatzīst.

Arī Rimšēviča advokāts Normunds Duļevskis sarunā ar “De facto” pauž pārliecību, ka viņiem tiesā izdosies pierādīt klienta nevainīgumu: “Lietā ir nostiprinātas  ziņas par to, ka Ilmārs Rimšēvičs ir bijis vakcinējies, ka viņam ir antivielas gan pēc pārslimošanas, gan pēc vakcinācijas. Ir iegūti citi pierādījumi. Nāciet uz tiesas sēdēm, skatieties, pārliecinieties, informējiet sabiedrību!”

Tiesas sēdē izskanējušais ļauj rekonstruēt visu notikumu gaitu. “E-veselībā” Rimšēviča personas datus ievadījusi doktorātā “Ziepniekkalns” par ārsta palīdzi tolaik strādājusī Inese Pugaceviča. Datus un arī naudu atnesa viņas paziņa Kaspars Pundiņš, kurš arī bija ieradies tiesā kā liecinieks. Abi divi ar spēkā stājušos tiesas spriedumu jau ir notiesāti ar nosacītu brīvības atņemšanu lietā, kurā Rimšēviča sertifikāts ir viena no epizodēm, jo kopā bijuši seši “klienti”. Spriedumā minēts, ka mediķe saņēmusi vien daļu no organizētāju saņemtajiem maksājumiem – “vismaz 40 eiro apmērā” no cilvēka.

Lasiet arī: «Es redzēju, ko šis jāklis izdarīja ar Rūtu,» – retrītu un rituālu rīkotāja  dusmīga uz Mārci Judzi

Saskaņā ar spriedumu, sameklēt mediķi, kurš piekristu būt nozieguma tiešais izdarītājs, Pundiņam lūgusi viņa māte. Spriedumā arī norādīts, ka tieši viņa, mantkārīgu motīvu vadīta, 2021. gada vasarā nolēma organizēt šo shēmu. Process daļā pret šo sievieti ir izbeigts, jo 2021. gada septembrī viņa nomira. Tiesā izskanēja, ka šī persona ir Sanita Pundiņa – ilggadējā Carnikavas dzimtsarakstu nodaļas vadītāja, vēsta raidījums.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: CietumsodsIlmārs RimsēvičsKNABMāris Martinsons

youtube icon
Abonēt youtube