Foto: Pexels

Biedrība “Austošā Saule” trešdien, 20.decembrī, plkst.17.00 ir pieteikusi piketu pretī Rīgas domei, lai aicinātu pilsētu demontēt Krievijas impērijas ģenerāļa Barklaja de Tolli pieminekli Esplanādē.

Biedrība atgādina, ka de Tolli piemineklis tika atklāts 2002.gadā, ceremonijā piedaloties Krievijas impērijas formas tērpos ģērbtiem cilvēkiem un plīvojot Krievijas karogiem. Kopš tā laika de Tolli piemineklis ir vairākkārt izmantots kā pulcēšanās vieta Krievijas imperiālisma ideju piekritējiem. Kopš obeliska nogāšanas Uzvaras parkā tas ir kļuvis par lielāko šāda veida ideoloģiski pielādēto pieminekli Rīgā, kas novietots ļoti redzamā vietā pretī Ministru kabineta ēkai.

Vēl pirms dažām dienām Krievijas vēstniecības diplomāti izmantoja šo pieminekli, lai noliktu ziedus un pieminētu “1812.gada Tēvijas karu”, informē biedrība.

“Līdz šim Rīgas domes Pieminekļu padome nav atbalstījusi pieminekļa aizvākšanu, bet Rīgas domes frakcijas šajā jautājumā ir izvēlējušās klusēt. Tāpēc vēlamies atgādināt Rīgas iedzīvotāju priekšstāvjiem, ka kara laikā neitralitāte nav iespējama – de Tolli piemineklis ir Krievijas “maigās varas” līdzeklis. Tās pašas Krievijas, kuras “asā vara” Ukrainā nozīmē genocīdu pret mūsu brāļu tautu. Rīgas domei ir jāpieņem vienīgais valstiski atbildīgais lēmums – tāpat, kā tas tika darīts saistībā ar pieminekli Uzvaras parkā pirms gada,” norāda biedrības vadītājs Raivis Zeltīts.

Lasiet arī; «Es redzēju, ko šis jāklis izdarīja ar Rūtu,» – retrītu un rituālu rīkotāja  dusmīga uz Mārci Judzi

Biedrība aicina arī nekavēties ar Rīgas ielu latviskošanu, atgādinot, ka arvien Rīgā atrodas Maskavas, Puškina, Ļermontova un citas ielas, simboliski iekļaujot lielu daļu Rīgas Krievijas kultūrtelpā. Tāpat, neskatoties uz valsts lēmumu pēc “Austošās Saules” rīkotā piketa pārņemt “Maskavas namu” savā pārziņā, Rīgas dome nav noņēmusi uz nama nesaskaņoti izvietoto Maskavas ģerboni un nosaukumu kirilicā.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube