Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Ibrahims Raisi  – Irānas prezidents, kurš svētdien, 19. maijā, gājis bojā helikoptera avārijā – bijis viens no kvēlākajiem Irānas stingrās politikas piekritējiem, fanātiķis, ar absolūtu ticību Irānas revolūcijai un tās misijai.

Kā ziņo Sky News, viņa nāve kalna nogāzē valsts ziemeļos iezīmē svarīgu brīdi valstij un reģionam, jo no skatuves nogājis viens no visstingrākajiem bezkompromisa spēlētājiem Tuvajos Austrumos.

“Vīrietis, kurš veica pirmo tiešo uzbrukumu Izraēlai savas valsts vēsturē, un stingrās līnijas piekritējs, kura vadībā simtiem irāņu tika nogalināti, nežēlīgi apspiežot nesenos sieviešu vadītos protestus. Uz Raisi rokām – milzīgs izlieto asins daudzums,” raksta analītiķi.

Viņa biedējošā reputācija aizsākās 20. gadsimta 80. gados, kad viņš ieguva apšaubāmo iesauku “Teherānas miesnieks”, vēsta izdevums. Viņš strādāja tā dēvētajā četru islāma tiesnešu nāvessoda kolēģijā, kas 1988. gada tīrīšanas laikā piesprieda nāvessodu tūkstošiem irāņu.

Raisi bija personīgi iesaistīts divos no tumšākajiem Irānas represiju periodiem. Viņš tika uzskatīts par vienu no iecienītākajiem kandidātiem, lai aizstātu veco un slimo Augstāko garīgo vadītāju Ali Hamenei.

Viņa nokļūšana šajā amatā garantētu piekoptās politikas saglabāšanos vairāku gadu garumā.

Viņa vadībā Irāna palīdzēja apdraudēt starptautisko kuģošanu Sarkanajā jūrā; iesaistīt Izraēlu septiņus mēnešus ilgā duelī par tās ziemeļu robežu; Irākas kaujiniekiem uzbrukt un dažos gadījumos nogalināt amerikāņu karavīrus; kā arī palīdzēja “Hamas” karot pret ebreju valsti.

“Pēc divu gadu satricinājumiem, ekonomiskām neveiksmēm un nestabilas atveseļošanās no pandēmijas Irāna ir sašķelta un novājināta. Tās valdība ir zaudējusi lielu daļu savas autoritātes un atbalsta zvērību dēļ, ko tā ir nodarījusi pret savām sievietēm,” teikts rakstā.

Tikai daži ārpus režīma un Raisi dedzīgie sekotāji apraudātu cilvēku, kurš bija liecinieks tik daudzu cilvēku nāvei, ieslodzīšanai vai spīdzināšanai. Bez viņa irāņi var uzdrīkstēties sapņot par mazāk represīviem laikiem, norāda izdevums.

“Taču tur, no kurienes viņš ir nācis, ir daudz citu valstu, un augstākais līderis, visticamāk, atradīs citu stingrās līnijas piekritēju, kas viņu aizstātu. Gaidāmas bažas par nestabilitāti priekšvēlēšanu laikā. Valdību ir iedragājuši nesenie notikumi, tās augstākais garīgais vadītājs ir nevesels,” norāda eksperti.

Raisi valdība centīsies nodrošināt pēctecību pēc iespējas ātrāk un raitāk, ziņo izdevums.

Jau vēstīts, ka sliktu laikapstākļu dēļ, avarējot helikopteram kalnainā un mežainā apvidū Azerbaidžānas austrumos, gāja bojā Irānas prezidents Ibrahims Raisi, Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahians un vēl septiņi cilvēki, vēsta Reuters.

Biezās miglas dēļ helikopters atrasts tikai pirmdienas, 20. maija, rītā.

“Valsts televīzija ziņoja, ka glābēji mēģināja sasniegt avārijas vietu, taču viņiem traucēja sliktie laika apstākļi. Tika ziņots par stipru lietu un miglu, ko pavadīja stiprs vējš. Ziņu aģentūra IRNA notikuma vietu nodēvējusi par “mežu”,” informējuši vietējie žurnālisti.

Irānas prezidents bija atceļā no dambja atklāšanas ceremonijas uz Irānas un Azerbaidžānas robežas, kurā piedalījās arī Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs.

Pēc Ibrahima Raisi nāves Irānas prezidenta  pienākumus pildīs valsts pirmais viceprezidents Mohammads Mokhbers. Saskaņā ar Irānas konstitūciju pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas ir jāsarīko 50 dienu laikā, raksta Reuters.

Zināms, ka Mokhbers dzimis 1955. gada 1. septembrī. Tāpat kā Raisi, viņš tiek uzskatīts par tuvu stāvošu Irānas Augstākajam garīgajam līderim ajatollam Ali Hamenei, kurš lemj visas valsts lietas. Vīrietis kļuva par pirmo viceprezidentu 2021. gadā, kad Raisi tika ievēlēts par prezidentu.

Tiek atzīmēts, ka Mokhbers kopā ar Irānas Augstākās nacionālās drošības padomes  amatpersonām 2022. gada oktobrī apmeklēja Krieviju, lai noslēgtu vienošanos par “zeme-zeme” raķešu nosūtīšanu uz Maskavu, tā sniedzot atbalstu Krievijai karadarbībā Ukrainā.

Eiropas Savienība iekļāvusi Mokhberu to personu sarakstā, kurām tā piemērojusi sankcijas par iespējamu līdzdalību “darbībās, kas saistītas ar kodolieročiem vai ballistiskajām raķetēm”. Divus gadus vēlāk viņš tika svītrots no saraksta.

Lasiet arī:  Velsas princese Katrīna, Mišela Obama un citi pasaulslaveni bitenieki – pasaulē atzīmē Bišu dienu

youtube icon
Abonēt youtube