Publicitātes foto
Piena produkti ir viena no tām produktu kategorijām, kas mēdz uzkavēties mūsu ledusskapjos ilgāk un nereti pat pazust plauktu dziļumā. Tiem ir lielāks risks ātri sabojāties, tāpēc ir noderīgi apzināt to plašo izmantošanas spektru. Šefpavārs Normunds Baranovskis sniedz padomus piena produktu uzglabāšanā un izmantošanā, lai produktu pārpalikumi neietu zudībā.
Vai piena produktus var saldēt?
Lai gan piena produktu saldēšana ir sastopama prakse, tās nepieciešamība jāizvērtē pašiem mājiniekiem. Šefpavārs Normunds Baranovskis norāda, ka saldēt var gan jogurtu un krējumu, gan pienu, taču jāņem vērā, ka piens pēc atkausēšanas mainīs tekstūru. Īpaši noderīgi saldēšanai var izrādīties jogurta pārpalikumi: “Ja pāri palicis jogurts, kas nenoēdas svaigā veidā, to var pārvērst improvizētā saldējumā.
Pie tam, liekot kārtās skābo krējumu, jogurtu un svaigas ogas, izveidosies bagātīga saldā un skābā garšas kombinācija. Masu var iepildīt ledus trauciņos, trauciņa vidū ielikt kociņu, un auksts gardums karstā dienā bērniem gatavs!” iesaka šefpavārs.
Ja pieejams sviests lielā daudzumā, arī to var uzglabāt saldētavā. Iepriekš sagatavotas sviesta piciņas lieliski noderēs receptēs, kuru nobeigumā jāpievieno ēdamkarote sviesta. Šādā sviestā pirms saldēšanas var iemaisīt dažādus zaļumus, sīpolus un ķiplokus, kas papildinās garšu un ietaupīs gatavošanai veltīto laiku.
Arī vecs piens var izrādīties noderīgs
Ja ledusskapī atradies piens, par kura kvalitāti māc šaubas vai arī tas ir sācis pelēt, kā dažreiz notiek ar UHT pieniem, šādu produktu nāksies izmest. Taču nedaudz ieskābušam pienam pielietojums gan būs plašs, jo tajā esošo pienskābo baktēriju rūgšana noderēs pankūku, bulciņu, pīrādziņu, kēksiņu un maizes cepšanā. Šāds piens būs arī gana labs jāņusiera siešanā. Ja nepieciešams, piena derīguma termiņu var paildzināt, to izkarsējot un pēc tam uzglabājot ledusskapī.
No nekarsēta piena, piemēram, lauku piena un svaigā piena pārpalikumiem var pagatavot rūgušpienu. Pienu var ieliet burkā, pievienot ēdamkaroti bezpiedevu jogurta vai skābā krējuma un atstāt uz nakti vai divām istabas temperatūrā fermentēties. “Ja nepatīk produktā esošie kunkuļi, tos var sablendēt. Pēc tam rūgušpienu liek ledusskapī atdzesēties. Skābpiena produkti parasti uzglabājas ilgāk nekā svaigie,” norāda šefpavārs.
Ja receptē nepieciešams ūdens, piens var būt alternatīva, jo tā sastāvā ir vairāk nekā 80% ūdens.
Gī sviests
Lai sviests ilgāk saglabātos, to var pārvērst gī jeb zelta sviestā. “Gī sviests ir tīri piena tauki, kas karsēšanas rezultātā atdalījušies no olbaltumvielām un ūdens. Tā pagatavošana ir vienkārša – uz lēnas uguns katliņā liek sildīties sviestu un karsē apmēram 20 minūtes. Karsēšanas laikā jānosmeļ olbaltumvielu putas. Pēc atdzesēšanas to izlaiž cauri sietiņam un iegūst dzintara krāsas šķidrumu,” skaidro šefpavārs Normunds Baranovskis.
Biezpiena, kefīra un skābā krējuma pārpalikumi
Skābpiena produkti garšas ziņā viens otru papildina un tos var jaukt kopā, taču to karsēšana nav ieteicama, jo tie sadalās olbaltumvielās un zaudē tekstūru: “Gatavojot mērces ar skābo krējumu, svarīgi zināt īsto laiku, kad krējums jāliek klāt. Parasti to pievieno tad, kad mērce jau ir gatava, jeb pašās beigās, un šāds ēdiens nav vairs paredzēts otrreizējai karsēšanai. Liekot skābo krējumu strogonovā, tas būtu “jāstabilizē” ar miltiem.”
Biezpiena pārpalikumus var izmantot dažādos sacepumos. “Biezpiens labi iederēsies arī brokastu maizītēs – starp sendviča tosterī pagatavotām tostermaizēm iepildīts biezpiens un siers būs garšīgs papildinājums,” stāsta Normunds Baranovskis.
Tādus skābpiena produktu pārpalikumus kā kefīru, krējumu, jogurtu var izmantot gaļas marinādēs. “Marinādes pienā nav efektīvas, jo, gaļai kļūstot skābākai, piens kļūs par biezpienu. Taču pienā var vārīt gaļu – klasisks piemērs ir jaunlopu fileja, kas pienā izvārās īpaši maiga,” iesaka šefpavārs. Ja pieejams skābais krējums, “Rimi Gardēdis” Normunds Baranovskis rekomendē to izlietot desertā: “Skābais krējums iederēsies meduskūkā, desertā ar zefīriem un svaigām zemenēm. Parasti šajā desertā zefīriem liek klāt saldo krējumu, taču, ja nevēlas pārlieku saldu masu, krējums vai jogurts bez piedevām uzturēs labu garšas līdzsvaru, kas vēl vairāk ļaus izcelties zemeņu saldumam. Kad zefīri samaisīti ar krējumu, tie jāatstāj ievilkties.”
Lasiet arī: Austrumu slimnīcā nonācis pirmais pacients pēc odzes koduma
Lasiet arī: VIDEO | No pirāta pleca līdz sarkanajam paklājam: papagaiļi, kas ieguvuši pasaules slavu
Lasiet arī: Lauki ir izbradāti – simtiem fotografēties gribētāju audzētājiem izposta sarkanā āboliņa sējumus