Kristīne Garklāva. Publicitātes foto

Vairāki Latvijā zināmi cilvēki kopā ar TV3 ētera personību Kristīni Garklāvu 23. jūnijā dosies izaicinošā pārgājienā pa leģendārajiem Fanu kalniem Tadžikistānā. Tā ir vieta, kas atrodas ārpus zonas, proti, bez interneta pieslēguma iespējām, un tūristi tur sastopami reti.

Uz mirkli atslēgties no apkārtējās pasaules un doties pārgajienā pa Tadžikistānas kalniem piekritušas šādas sabiedrībā zināmas personības – TV personība Valters Krauze, aktrise Zane Daudziņa, mūziķis Fiņķis, mākslinieks Kristians Brekte, modele un TV personība Māra Sleja, aktieris Kārlis Arnolds Avots, kā arī profesionāls inline skrituļslidotājs Nils Jansons, informē TV3.

Kā zināms, iepriekš Garklāva kopā ar citām septiņām sabiedrībā zināmām personībām devās pārbaudījumiem pilnā 120 kilometru garā pārgājienā pa vienu no Eiropas pēdējām mežonīgajām teritorijām – Karaļa taku Zviedrijā, ko varēja redzēt televīzijas raidījumā “Ārpus zonas”.

Tadžikistāna ir valsts Vidusāzijā. Ziemeļrietumos tā robežojas ar Uzbekistānu, ziemeļos ar Kirgizstānu, austrumos ar Ķīnu, bet dienvidos ar Afganistānu. Kalni aizņem 93% valsts teritorijas un vairāk nekā puse valsts atrodas vairāk nekā 3000 metrus virs jūras līmeņa, tas nozīmē, ka šoreiz pārgājiena dalībniekiem būs jāmēro ceļš ne tikai pa dažāda seguma takām, bet jāpievar stāvas nogāzes un kāpieni kalnos. Tadžikistānā ir  slavena ar to, ka tajā ir vairāk nekā 1300 ezeru un tai ir Centrālāzijas lielākās ūdens rezerves. Pārgājiena ceļš vedīs vismaz gar septiņiem gleznainiem ezeriem.

“Es pati nekad neesmu bijusi Tadžikistānā, bet domājot par to, ko Fanu kalni varētu mums stāstīt, mani pārņem milzu pietāte majestātisko kalnu priekšā. Tā ir savvaļa ar neprātīgi skaistām ainavām un reizē arī neparedzamību – dienas vidū mūs var karsēt stipra saule, bet no rīta varam pamosties apsnigušās teltīs. Mūs var pavadīt bezvējš, vai pārsteigt stipri kalnu vēji, jo tāda ir kalnu daba. Teju katru dienu mums būs jāpārvar  krietns daudzums augstuma metru. Arī tas var būt viens no izaicinājumiem, jo ne vienmēr varam paredzēt, kā mūs ķermenis uzvedīsies, esot 3000 metrus virs jūras līmeņa. Un, protams, mūsu visu lielais izaicinājums – somas. Arī šoreiz visu nepieciešamo nesīsim uz muguras, bet ceru, ka mūs visus spēcinās gan komandas spēks, gan apziņa, ka pēc grūtajiem kāpumiem nāk īstā burvība un skaistākie skati,” pirms gaidāmā pārgājiena atklāj Kristīne Garklāva.

Izvēloties pārgājiena galamērķi, tas tika rūpīgi izpētīts un raidījuma veidotāji konsultējās ar Ārlietu ministrijas konsulāro dienestu, pievēršot īpašu uzmanību gan drošībai, gan ģeopolitiskajai situācijai Tadžikistānā. Tadžikistāna ir viena no piecām Centrālāzijas reģiona valstīm, kas šogad atzīmē savu 33. neatkarības gadu un tieši šogad Latvija ar Tadžikistānu svin diplomātisko attiecību trīsdesmitgadi. Valstī ir aptuveni 10 miljoni iedzīvotāju, tās pamatiedzīvotāji ir tadžiki (79% no kopējā iedzīvotāju skaita), bet lielākās minoritātes ir uzbeki (15%), krievi (1%) un kirgīzi (1%).

Pārgājienā dalībnieki dosies 23. jūnijā, savukārt televīzijas skatītāju raidījumu varēs skatīties šajā rudenī.

Lasiet arī: Atkal Jānis! Agrita Bindre saņēmusi bildinājumu

Lasiet arī:  No sešiem rītā līdz diviem dienā – Grevcova sākusi veikt sabiedriskos darbus

youtube icon
Abonēt youtube