Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kancleja/Flickr

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī otrdien, 11. jūnijā, tikās ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu (Jens Stoltenberg). Tikšanās notika NATO Austrumu flanga valstu jeb tā dēvētā Bukarestes devītnieka (B9) samita Rīgā laikā.

Rinkēvičs Jensam Stoltenbergam pasniedza Triju Zvaigžņu ordeni (I šķira) un iecēla par Triju Zvaigžņu ordeņa Lielkrusta komandieri par sevišķiem nopelniem un būtisku ieguldījumu Latvijas drošības un aizsardzības stiprināšanā, balstoties uz šā gada 10. aprīļa Ordeņu kapitula lēmumu, informē Valsts prezidenta kanceleja.

“Valsts augstākā apbalvojuma piešķiršana ir apliecinājums Jensam Stoltenbergam par viņa ieguldījumu NATO alianses politiskajā un militārajā stiprināšanā īpaši izaicinošos ģeopolitiskos apstākļos. Jenss Stoltenbergs ievērojami ir veicinājis Latvijas aizsardzības un drošības stiprināšanu ar paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izvietošanu NATO Austrumu flangā. Tāpat Jenss Stoltenbergs veicinājis starptautisko atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresoru kopš kara pirmajām dienām,” pasniedzot valsts augstāko apbalvojumu pauda  Rinkēvičs.

Valsts prezidents sarunā ar NATO ģenerālsekretāru Stoltenbergu pārrunāja šā gada 9. – 11. jūlijā gaidāmo NATO samitu Vašingtonā, kurā Latviju pārstāvēs Valsts prezidents. Rinkēvičs uzsvēra nepieciešamību

NATO samitā pieņemt lēmumus, kas stiprinās atturēšanas spējas, nodrošinās NATO dalībvalstu teritoriju aizsardzību jau no pirmā centimetra, kā arī ilgtermiņa atbalstu Ukrainai.

Tikšanās laikā Valsts prezidents arī atzīmēja NATO un to sabiedroto lomu, nodrošinot ilgtermiņa atbalstu Ukrainai. “Vašingtonas samitā jāvienojas par atbalsta pakotni Ukrainai, kas sniegtu nozīmīgu militāru un finansiālu atbalstu Ukrainai ilgtermiņā,” pauda  Rinkēvičs. Vienlaikus Valsts prezidents apliecināja atbalstu Ukrainas tiesībām uz pašaizsardzību un bija vienisprātis ar NATO ģenerālsekretāru par nepieciešamību atcelt pielietošanas ierobežojumus Ukrainai sniegtajai militārajai palīdzībai.

Lasiet arī:  Rail Baltica izmaksās 26 miljonus eiro par kilometru

youtube icon
Abonēt youtube