Foto: Pixabay/3milio

Pērn jūnijā apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) izmaksājusi vairāk nekā 900 atlīdzību par dažāda rakstura negadījumiem – sadzīves traumām, ērču, citu kukaiņu un čūsku kodumiem, apdegumiem, ceļu satiksmes negadījumiem. Kā rāda pieredze, lielākā daļa negadījumu notiek jūnija otrajā pusē, dodoties uz līgošanas vietām un svinot Jāņus.

Lai tā nenotiktu, ir jāievēro piesardzības pasākumi – gan papardes ziedu meklējot un pinot vainagā, gan dedzot jāņugunis un mielojoties ar bagātīgiem gardumiem.

Pagājušā gada jūnijā izmaksāts vairāk nekā 900 atlīdzību, šī gada jūnija pirmajās 15 dienās – apmēram trešā daļa no šī apjoma, un, balstoties uz iepriekšējo gadu pieredzi, BALTA paredz, ka lielākais traumu birums vēl tikai priekšā un gaidāms ap Jāņu brīvdienu laiku. Pērn tās lielākoties bijušas sadzīves traumas – 67% no kopējā skaita, kam seko ērču kodumu izraisītas slimības, bet TOP 3 noslēgušas atlīdzības par apdegumiem un ceļu satiksmes negadījumiem vienlīdz lielā skaitā. Reģistrēti arī čūsku kodumu gadījumi.

“Jāņi ir vieni no gada skaistākajiem svētkiem, gaismas, ziedēšanas un līksmošanas laiks. Lai tos no sirds izbaudītu, daudzi cilvēki dodas pie dabas – arī tie, kuriem lauku vide nav ikdiena. Tāpēc lieka piesardzība nenāk par ļaunu. Katram var gadīties kāda ķibele, taču Jāņus vajadzētu svinēt tā, lai vismaz nav jāgūst traumas pašu neapdomīgās rīcības dēļ,” uzsver BALTA Nelaimes gadījumu produkta vadītāja un risku parakstītāja Ludmila Ščegoļeva. Eksperte apkopojusi jāņubērnu biežāko likstu topu un aicina rūpēties gan par savu, gan apkārtējo drošību, lai svētki izdotos maģiski skaisti.

Neuzmanīga apiešanās ar uguni

Līgošana nav iedomājama bez ugunskura un gaļas cepšanas. Taču jāpatur prātā, ka neuzmanīga apiešanās ar uguni un vieglprātīga rīcība pie ugunskura var beigties ļoti bēdīgi.

“Bieži vien līgotāji neuzmanīgi lieto degšķidrumus: nenovērtējot vēja virzienu un stiprumu, cilvēki nonāk strauji uzliesmojošas uguns ceļā, un tas parasti beidzas ar smagiem apdegumiem. Vēja virziens un rūpīga ugunskura vietas izvēle ir svarīga arī tāpēc, lai uguns nepārmestos uz laukiem vai ēkām,” atgādina Ludmila Ščegoļeva.

Kaitējumu var nodarīt, arī īstenojot ne sevišķi saprātīgas idejas. Piemēram, kāds klients vērsās pie BALTA pēc atlīdzības, jo bija no mājas iznesis ādas dīvānu un nolicis blakus ugunskuram, lai ērti pavadītu vakaru. Protams, dīvāns ātri aizdegās, un līgošana sagādāja kreņķus vien.

Sena Jāņu tradīcija ir lēkšana pāri ugunskuram, tomēr nereti cilvēki pārvērtē savus spēkus vai arī aizķeras un klūp, un tad gan var ne tikai simboliski atbrīvoties no visa sliktā, kas pa gadu sakrājies, bet arī gūt traumas un nopietnus apdegumus. Ugunskura tuvumā var izkust sintētiska materiāla apģērbs, piemēram, zeķubikses, un īpaši jāpieskata arī bērni, kurus nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bez uzraudzības, turklāt ne tikai svētku vakarā – BALTA pieredzē ir bijis gadījums, kad mazie līgotāji apdedzina pēdas nākamajā dienā, iekāpjot vēl karstos pelnos.

Lasiet arī: VIDEO | Mārtiņš Egliens atklāj, kādus darbus nespētu darīt

youtube icon
Abonēt youtube