Foto: Pixabay/Pexels

Ceturtdien, 11. jūlijā, Latviju no rietumiem šķērsos mākoņu un nokrišņu zonas, tādēļ siltajā un mitrajā gaisa masā veidosies spēcīgi negaisa mākoņi. Augstāka ļoti intensīvu vai pat ekstremāli intensīvu lietusgāžu varbūtība ir Latvijas rietumu un centrālajos rajonos, informē  Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Jau naktī uz ceturtdienu Latvijas teritoriju no rietumiem sasniegusi nokrišņu zona, kas nakts laikā galvenokārt Kurzemē nesusi intensīvas, vietām, iespējams, ļoti stirpas pērkona lietusgāzes. Bet dienas laikā rietumu un centrālajos rajonos gaidāmas ļoti stipras, dažviet, iespējams pat ekstremāli stipras pērkona lietusgāzes. Lokāli var tikt novērota arī lielgraudu krusa un krasas vēja brāzmas līdz 20-24 m/s, brīdina sinoptiķi.

Ceturtdiena arī būs viskarstākā diena šajā nedēļā. Naktī gaisa temperatūra teritorijas lielākajā daļā nebūs zemāka par +17…+21 grādu, līdz ar to vietām rietumu un centrālajos gaidāma tropiskā nakts, tikai austrumu rajonos gaiss atdzisīs līdz +14…+17 grādiem. Dienā lielākajā daļā valsts gaiss iekarsīs līdz +28…+33 grādiem, tādēļ, iespējams, tiks pārspēti maksimālās gaisa temperatūras rekordi.

Meteorologi aicina būt piesardzīgiem, jo šādi laikapstākļi var radīt nopietnus apdraudējumus:

Sagaidāms, ka applūdīs upju palienes un zemākās vietas, atsevišķās vietās izraisot arī īpašumu un infrastruktūras applūšanu, iespējama ceļu izskalošana un infrastruktūras bojājumi. Applūdušajās teritorijās pastāv varbūtība, ka būs nepieciešama evakuācija. Augsne kļūs mitra un nespēs uzsūkt ūdeni. Lielā mitruma un applūšanas dēļ tiks bojāti kultūraugu sējumi un stādījumi.

Lietus ūdeņu kanalizācijas sistēmas būs pārslogotas un var pārplūst. Savlaicīgi rūpējies par lietus ūdeņu kanalizācijas un drenāžas sistēmām, uzturi tās funkcionālā kārtībā, lai tās pēc iespējas efektīvi novadītu lietus ūdeņus, iesaka sinoptiķi.

Lietusgāžu laikā veidosies bīstami braukšanas apstākļi uz ceļa pasliktinātas redzamības un akvaplanēšanas dēļ. Rēķinies, ka braucieniem nepieciešams ieplānot ilgāku laiku un / vai alternatīvu maršrutu!

Pastāv risks, ka tiks traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari;

Vējš var lauzt kokus un to zarus, pa gaisu nest vieglākas konstrukcijas, radot bojājumus, postījumus un apdraudējumus personīgajai drošībai. Stipra vēja dēļ viļņu darbība var apdraudēt piekrastes infrastruktūru, veidot izskalojumus, appludināt zemākās vietas.

Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās, neapdraudēt sevi un nekavēt glābšanas dienestu darbību.

Lasiet arī: Likteņa luteklīši: datumi, kuros dzimušie cilvēki izceļas ar īpašu unikalitāti

Lasiet arī: Izpētīts, cik gadu vecumā Latvijas jaunieši uzsāk patstāvīgu dzīvi 

Lasiet arī: Piecgadīga meitenīte vairāk kā piecas stundas klaiņo pa Liepāju, tālu prom no mājām

Lasiet arī: VIDEO | Jumprava prezentē jaunu singlu par interneta dzīvnieku

Lasiet arī: VIDEO | Intars Busulis laiž klajā paša komponētu dziesmu Es došos ārā

Seko mums arī Facebook,X, Instagram un Draugiem

youtube icon
Abonēt youtube