Foto: Pexels/sabella Barreto

Francijas galvaspilsētā Parīzē aizdomās par mēģinājumu traucēt Olimpisko spēļu atklāšanu  aizturēts Krievijas Federācijas pilsonis, kurš bija saņēmis uzdevumu no Krievijas Federālā Drošības dienesta (FSB).

Kā vēsta BILD, Parīzē aizturētais 40 gadus vecais krievs Kirils Grjaznovs acīmredzot strādājis Krievijas izlūkdienestā.

“Kā kopīgā izmeklēšanā raksta “Le Monde”, “Der Spiegel” un “The Insider”, aizturētā dzīvoklī tika atrasta FSB apliecība. Aģents pats sevi nodeva maijā Bulgārijas kūrortā “Sveti Vlas”. Būdams piedzēries, viņš apkārtējiem pastāstīja par saviem plāniem, vicinājās ar savu apliecību un zvanīja uz Krieviju,” vēsta izdevums.

Tiek atzīmēts, ka Grjaznovs studējis par juristu Maskavā un 2007. gadā ieguvis maģistra grādu. Trīs gadus vēlāk vīrietis devās uz Parīzi, lai mācītos par pavāru.

“Iespējams, viņš jau toreiz tika savervēts. Vīrietis vadīja kulinārijas emuāru “Instagram”, viņam ir vairāk nekā 10 000 sekotāju, un viņam patika pozēt dārgās drēbēs, kā arī viņš piedalījās šovos televīzijas kanālā NTV,” raksta BILD.

Tagad krievam draud brīvības atņemšana līdz pat 30 gadiem.

Iespējams, krievu pavārs savervēts speciāli tam, lai traucētu olimpiādes norisi. Apsūdzētais tika aizturēts 23. jūlijā aizdomās par gatavošanos olimpisko spēļu “destabilizēšanai”.

Grjaznovs dzimis un audzis Permā, pārcēlies uz dzīvi Maskavā, bet 2010. gadā pārcēlās uz Franciju, kur pēc kulinārijas kursiem strādāja vienā no slēpošanas kūrorta restorāniem, kas apbalvots ar “Michelin” zvaigzni. 2012. gadā Grjaznovs nezināmu iemeslu dēļ atgriezās Krievijas Federācijā, kur turpināja strādāt par pavāru un parādīties dažādos šovos.

“Viņu turēja aizdomās par darbu izlūkdienestā 2024. gada pavasarī. 7.maijā viņam bija jādodas uz Parīzi ar pārsēšanos Turcijā, taču viņš piedzērās tiktāl, ka Stambulā netika iesēdināts lidmašīnā un tika iekļauts melnajā sarakstā. Tad Grjaznovs ar automašīnu aizbrauca uz Bulgāriju, kur viņš atkal piedzērās un nejaušiem cilvēkiem sāka stāstīt, ka dodas uz Parīzi slepenā misijā,” raksta Doždj.

Parīzes prokuratūra paziņojusi, ka pie Grjaznova atrasti daži “diplomātiskie materiāli” un personas apliecība, kas norāda uz piederību Krievijas specdienestiem. Grjaznovam tika izvirzītas apsūdzības spiegošanā, un viņam draud pamatīgs cietumsods līdz 30 gadiem.

Olimpiskās spēles Parīzē ilgs no 26. jūlija līdz 11. augustam. Pirmo reizi vasaras olimpisko spēļu vēsturē atklāšanas ceremonija notiks nevis stadionā, bet gan Sēnas upes krastos Parīzes centrā.

Organizatori veikuši plašus un nepieredzētus drošības pasākumus gan atklāšanas, gan visu spēļu laikā. Atklāšanas ceremoniju apsargās 45 tūkstoši likumsargu, vairāk nekā 10 tūkstoši militārpersonu un aptuveni 20 tūkstoši specializētu privātuzņēmumu darbinieku. Drošības pasākumi tiks ieviesti vairāk nekā sešu kilometru garumā Sēnas krastos. Šajā zonā būs aptuveni 300 tūkstoši skatītāju, vēsta Unian.

Visā atklāšanas ceremonijas maršrutā tiks izvietoti snaiperi un bloķēta upju satiksme. Lidojumiem tiks slēgta gaisa telpa 150 kilometru rādiusā ap Parīzi un tas notiks stundu pirms ceremonijas sākuma. Liela uzmanība ir pievērsta aizsardzībai pret iespējamu iejaukšanos no gaisa, tostarp bezpilota lidaparātu izmantošanai.

Lasiet arī: Nedēļas horoskops: 26. jūlijs – 1. augusts

Lasiet arī: Atklāti pasaulslavenā šova Ir talants! vadītāji un tiesneši Latvijā

Lasiet arī:  VIDEO | Edvarda Strazdiņa TikTok joks pārvērties par pieprasītu vasaras hitu

Lasiet arī:  Aiztur piecas personas par iespējamu sagatavošanos augsta ranga VP amatpersonas nogalināšanai 

Lasiet arī: Pamela Andersone, Stīvens Tailers un citas slavenības, kurām bija atklāts hepatīts  

Seko mums arī Facebook,X, Instagram un Draugiem

youtube icon
Abonēt youtube