Foto: Pixabay/LukasJohnns

Sudžas iedzīvotāji Krievijas Federācijas Kurskas apgabalā, kur 6. augustā ienāca Ukrainas Bruņoto spēku vienības,  labprātāk nerunā par pilna mēroga kara sākumu Ukrainā, sakot, ka pirms tam “tikai šāva”, un viņus neinteresējot politika, atsaucoties uz “Radio Brīvība”, vēsta Unian.

Viens no vietējiem Sudžas iedzīvotājiem, pensionārs Vladislavs, “Radio Brīvība” žurnālistiem stāstīja, ka ciemu nav pametis 47 gadus vecā dēla, 1.grupas invalīda dēļ, kurš nevar pārvietoties. Pensionārs medijam stāstīja, ka ukraiņi vietējiem iedzīvotājiem atnesuši “Sumu maizi”. “Mēs neesam redzējuši maizi desmit dienas,” sacīja Vladislavs.

Kāds cits krievs – Sergejs – stāstīja, ka 8. augustā ieradies Sudžā pēc sievas, taču viņi vairs nav varējuši izbraukt.

Savukārt cita ciema iedzīvotāja pensionāre Alla Aleksandrovna apgalvo, ka viņai par kara sākšanos neesot ne jausmas. Pēc viņas teiktā, varas iestādes sievietes, bērnus un vecus cilvēkus pametušas likteņa varā. Viņa skaidro, ka ir viena, viņai nav personīgā transporta un nekur nevar aizbraukt. “Es konservēju… Labi, ka ukraiņi atnesa ūdeni… Mēs veselu nedēļu nosēdējām bez elektrības, bez ūdens, bez gāzes – bez nekā,” viņa teica.

Kā apgalvo daži vietējie krievi, viņiem ir žēl, ka ir karš, un viņi “nesaprot”, kā tas sākās. Kāda sieviete ap 80 gadiem žurnālistiem stāstīja, ka vietējie iedzīvotāji regulāri apmeklēja Ukrainas tirgus un veikalus, lai iegādātos pārtikas preces. No Kurskas apgabala uz Ukrainu regulāri kursēja autobuss. Savukārt, pēc pensionāres stāstītā, ukraiņi uz Sudžu veduši pārtiku, ko pārdevuši vietējā tirgū. “Ceļojām, runājāmies un tagad…,” stāsta sirmā sieviete.

Sudžas iedzīvotāji saka, ka jūtas “iemainīti”, taču viņiem ir “pašcieņas sajūta”. Viņi apliecina, ka apdzīvotajā vietā palicis diezgan daudz cilvēku, tostarp bērni.

Tajā pašā laikā gandrīz visi vietējie apgalvo, ka karš ar Ukrainu sākās 2024. gada 6. augustā – ar notikumiem, kas tieši ietekmēja viņu pašu labklājību. Viņi nevēlas runāt par pilna mēroga Krievijas iebrukuma sākumu Ukrainā 2022. gada 24. februārī, sakot, ka pirms tam “tikai šāva”, turklāt viņus neinteresējot politika.

Pēc Ukrainas militārpersonu teiktā, krievu karavīri nepārtraukti uzbrūk Krievijas apdzīvotajām vietām, radot ciešanas vietējiem iedzīvotājiem. Ukrainas Bruņotie spēki palīdz vietējiem krieviem, kuriem nebija laika vai kuri nevarēja evakuēties, nodrošinot viņiem pārtiku un dzeramo ūdeni pudelēs. Ciematā atjaunota arī ūdens padeve.

Iedzīvotājus, kuriem nepieciešama medicīniskā aprūpe, pieņem Ukrainas kara ārsti, kuri tostarp nodrošina pacientus ar nepieciešamajiem medikamentiem. Vienas dienas laikā uz “pirmās palīdzības punktu” ieradās vairāk nekā ducis cilvēku.

Kopš militārās operācijas sākuma Kurskas apgabalā šā gada 6. augustā Ukrainas bruņotie spēki savā kontrolē ir pārņēmuši vairāk nekā 90 agresorvalsts apdzīvotās vietas  vairāk nekā 1250 kvadrātkilometru platībā. Mediji raksta, ka krievu armija saņēmusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēli līdz 1. oktobrim atbrīvot Kurskas apgabalu. Tiek atzīmēts, ka dots uzdevums to izdarīt, neatsaucot spēkus no tām teritorijām Ukrainā, kur Krievija veic ofensīvu, galvenokārt Pokrovskas un Toreckas virzienā.

Lasiet arī: 334 atkritumi katros simts metros – noskaidrotas tīrākās un piesārņotākās pludmales Latvijā

Lasiet arī:  Latvijā laimēts vēsturiski lielākais Eurojackpot laimests

youtube icon
Abonēt youtube